Premierul Victor Ponta l-a numit pe fostul sau consilier, prefectul judetului Gorj, Claudiu Teodorescu, in functia de secretar general adjunct la Ministerul Justitiei, iar in locul acestuia Guvernul l-a pus prefect pe Alin Vacaru, care, intr-o perioada, a lucrat ca sef de sala la un cazinou din Targu Jiu. Potrivit actelor normative publicate luni in Monitorul Oficial, numirile s-au facut prin detasare, ceea ce a presupus o combinatie intreaga de angajari si demisii in administratia publica, in numai cateva zile. De mentionat ca premierul detine, din anul 2006, o cabana care a apartinut familiei lui Claudiu Teodororescu, in judetul Gorj, unde Victor Ponta isi are si circumscriptia ca deputat.

Acte-GuvernFoto: Monitorul Oficial

Printr-o hotarare de guvern emisa in 22 ianuarie, lui Claudiu Teodorescu ii inceteaza exercitarea functiei de prefect al judetului Gorj, iar printr-o decizie semnata luni de premierul Ponta, Teodorescu merge la Bucuresti, prin detasare, in functia de secretar general adjunct al Ministerului Justitiei.

Numirea fostului consilier al lui Ponta la Ministerul Justitiei s-a facut la propunerea institutiei, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, se mai arata in decizia semnata de seful Guvernului.

In paralel, printr-o hotarare de Guvern din 22 ianuarie, la Prefectura Gorj este numit prefect, tot prin detasare, cu caracter temporar, Alin Vasile Vacaru.

Pentru a putea fi numit prefect, prin procedura detasarii, Vacaru a fost nevoit sa treaca printr-o suita de demisii si angajari in administratia publica, in numai o saptamana: a demisionat din functia de director ajunct al Minprest, din functia de consilier judetean si din PSD (pentru a putea fi functionar public), si a fost angajat imediat (20 ianuarie 2014) la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, institutie aflata in subordinea Guvernului.

La ANRP, Vacaru a fost angajat pe postul de Consilier la serviciul administrativ, achizitii publice, arhiva si IT, Directia economica si plati, potrivit unui anunt postat pe site-ul autoritatii guvernamentale, privind conscursul de angajare.

El avea nevoie de aceasta numire intr-o functie a administratiei publice, pentru a putea fi detasat ca prefect, prin hotararea adoptata de guvern doua zile mai tarziu.

Conform art. 92, alin. (1) al Legii 188/1999, privind Statutul functionarului public, "exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere se realizeaza prin promovarea temporara a unui functionar public care indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea acestei functii publice si care nu are in cazierul administrativ sanctiuni disciplinare neradiate in conditiile prezentei legi".

Alin Vacaru, numit prefect al judetului Gorj, a fost, printre altele, sef de sala la un cazinou din Targu Jiu.

Decaderea sa politica s-a petercut in anul 2008. Mebru PSD Gorj, Vacaru a parasit pentru scurt timp partidul, in anul 2008, nemultumit ca nu a fost pus cap de lista pentru functiile de consilieri in Consiliul Local Targu Jiu. El a candidat ca independent, insa nu a fost ales, potrivit ziarului local Pandurul.

Astfel, Vacaru a ajuns sa lucreze la cazinoul "Million" din Targu Jiu, ca "supervisor". "Am lucrat mai intai la Artego, pe un post simplu, iar apoi am gasit pe internet postul de la firma pentru care a trebuit sa amenajez de la zero sala de cazinou despre care se vorbeste atat. Am muncit din greu acolo si am avut in subordine 15 oameni, iar la final, cand am decis sa plec, am fost chemat la Bucuresti pentru a ma convinge sa mai raman, dar am decis sa fac si altceva in viata. Nu mi-e rusine cu acel job pentru ca, repet, am fost la munca, nu la furat", spune Alin Vacaru, conform publicatiei Pandurul.

Revenit in PSD, Vacaru ajunge consilier judetean, la alegerile din 2012, si apoi director general adjunct la compania de stat Minprest Gorj, inainte de ascensiunea fulgeratoare la Prefectura.

  • Cum si-a facut Victor Ponta buletin de Gorj

Sa ne intoarcem la fostul prefect de Gorj, Claudiu Teodorescu, numit secretar general adjunct al Ministerului Justitiei. Acesta a fost consilier al lui Victor Ponta la cabinetul de ministru pentru relatia cu Parlamentul, in anul 2009, si consilier la cabinetul parlamentar al actualului premier.

Un amanunt important: in anul 2006, premierul Victor Ponta, pe atunci doar deputat PSD, a cumparat, la Baia de Fier, judetul Gorj, in circumscriptia in care a fost ales deputat, o cabana cu teren aferent de 1.300 mp de la familia lui Claudiu Teodorescu.

In varsta de 86 de ani, bunicul lui Claudiu Teodorescu, Gheorghe Teodorescu, a povestit ca i-a cedat premierului terenul fara bani.

"Terenul pe care se afla acum casa lui Victor Ponta este mostenire de la parintii mei. Copiii si nepotul au vrut sa-i dau pamantul, pentru ca pana la urma este terenul lor si ei hotarasc ce fac cu el. Nu a dat niciun leu pe el. In anul 2006, am mers cu sotia, care traia pe vreme aia, si cu Victor Ponta la notariatul din Novaci si i-am facut acte. Terenul are o suprafata de peste o mie de metri patrati. Sunt mandru ca i l-am dat lui ca acum este prim ministru si poate ii mai ajuta si pe oamenii de aici", a declarat batranul, citat de publicatia Gorj-Domino.com.

Ion Teodorescu, tatal lui Claudiu, neaga cele spuse de bunic si afirma ca Victor Ponta a platit cu bani pentru proprietate.

"Pamantul a apartinut mamei mele si a fost vandut cu tot cu casa prin act de vanzare-cumparare. Eu am facut constructia, pentru ca sunt un meserias desavarsit in lemn. Cabana a fost facuta de mine si pentru mine. Maica-mea trecea printr-o situatie mai grea atunci cand s-a decis sa vanda casa. Era bolnava si avea nevoie de bani pentru tratament. Am terminat de construit casa chiar in anul 2006, atunci cand a fost vanduta domnului Ponta. Acesta cauta sa-si cumpere o locuinta in Baia de Fier si stiu ca a vazut mai multe pana cand s-a hotarat s-o cumpere pe a noastra. Tatal meu nu mai este chiar asa de lucid, pentru ca are o varsta mai inaintata. Claudiu lucra atunci la cabinetul sau parlamentar, dar a fost o intamplare ca a cumparat chiar dumnealui cabana, pentru ca era interesat sa cumpere o casa", a explicat tatal lui Claudiu Teodorescu, citat de www.Gorj-Domino.ro

Rezultatul: deputatul Victor Ponta figureaza cu adresa la "Baia de Fier (com. Baia de Fier), Județul Gorj, România", unde a votat si la alegerile locale.