Europarlamentarul Corina Cretu a facut, vineri, un apel la presedintele Traian Basescu "sa nu mai prelungeasca" decizia legata de retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes, transmite Mediafax.

Europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca seful statului trebuie sa ia o decizie in ceea ce il priveste pe Tokes, in conditiile in care a trecut peste o jumatate de an de la declaratia acestuia privind un protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei.

"Fac apel la presedintele Romaniei sa ia o decizie si sa nu mai prelungeasca decizia legata de Tokes, in conditiile in care Consiliul de Onoare a publicat motivarea deciziei de retragere a ordinului in 9 ianuarie. Traian Basescu are misiunea de a decide daca ii retrage sau nu decoratia lui Tokes, nu inteleg de ce evita sa ia decizia, a trecut mai bine de o jumatate de an de la declaratia lui Tokes in care cerea Ungariei un protectorat pentru Transilvania. Nu putem accepta acest lucru", a spus Cretu.

Ea a afirmat ca a fost cea care a initiat retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" lui Tokes pentru ca nu poate fi de acord ca un membru al uneia dintre cele mai mari distinctii ale statului roman "sa dezvolte propuneri care ataca sistematic fundatia statului roman".

"Trebuie sa avem o atitudine ferma si fata de strainii care denigreaza Romania si fata de cetatenii romani care ne ataca din interior. Tokes Laszlo este cetatean roman, a fost ales in PE de cetatenii romani, e drept, de nationalitate maghiara. Este inadmisbil ca PDL si presedintele Traian Basescu sa nu ia atitudine fata de atacurile sistematice pe care acesta le aduce la adresa romanilor. Cazul Tokes este graitor in a surprinde complicitatea si lipsa oricarei reactii din partea PDL, a popularilor din Romania", a spus Cretu.

In decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

In 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat". Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate lui Tokes, Ordinul National "Steaua Romaniei".

In noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" au decis sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului.

Ulterior, presedintele Traian Basescu declara ca asteapta raportul Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" inainte de a decide retragerea sau nu a distinctiei acordate lui Tokes, mentionand ca nu doreste repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Intrebat daca ii va retrage Ordinul "Steaua Romaniei" europarlamentarului Laszlo Tokes, asa cum recomanda Consiliul, Basescu raspundea ca doreste sa vada motivarea si ca procesul nu este unul simplu.

"Trebuie sa faca un raport argumentat. Eu nu spun ca ceea ce a facut Laszlo Tokes este un lucru care sa ne placa, este admisibil. Nu spun ca este, dar am o experienta. Vezi cazul Vadim Tudor. Va aduceti aminte cand am vrut sa-i retrag Ordinul "Steaua Romaniei" lui Vadim Tudor? S-a emis hotararea membrilor Ordinului, s-a facut o argumentatie pentru asta, un raport. (...) Dupa care Vadim Tudor a atacat in instanta acel document cu argumentele pentru ridicarea decoratiei si Administratia Prezidentiala a pierdut. Eu emisesem decretul in baza acelui raport al Consiliului. In instanta a fost anulata aplicarea decretului. Nu o sa repet asta fara sa fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat in instanta in 9 ani de mandat", spunea Basescu.

In 15 decembrie, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timisoara medalia "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler si ordinul prin care i-a fost conferita, spunand ca, daca vreo persoana doreste sa ii ia inapoi distinctia, sa mearga la Timisoara.

In 6 ianuarie, Kincses Elod, avocatul lui Tokes, declara ca a atacat in instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, hotararea Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" de retragere a distinctiei care i-a fost acordata acestuia in 2009. El spunea ca actiunea deschisa in numele lui Tokes a fost expediata prin posta in 3 ianuarie, fiind adresata Curtii de Apel Bucuresti, sectia de contencios administrativ.

In actiune, al carei text a fost facut public de catre avocat, Tokes cerea instantei sa dispuna "anularea hotararii adoptate in sedinta din 20 noiembrie 2013 (comunicata la 30 decembrie 2013), ca lovita de nulitate absoluta si nefondata" si judecarea cauzei si in lipsa lui.

"Am atacat hotararea Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" ca nelegala si nefondata. Nelegala, pentru ca s-a luat cu incalcarea dreptului constitutional la aparare si a dispozitiilor procedurale referitoare la incompatibilitate, adica a fost luata de un Consiliu din care au facut parte doua doamne cavaler, Firea si Andronescu, care nu s-au purtat insa deloc cavalereste, pentru ca ele au si semnat sesizarea. Nefondata, pentru ca hotararea e redactata in stilul brosurist al activistilor de partid, are o lungime iesita din comun si contine o serie de acuzatii foarte grave la adresa lui Tokes, precum "horthyisto-fascist", "revansard" si alte perle", spunea Kincses.

El adauga ca hotararea luata de Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" nu a tinut cont de faptul ca expresia folosita de Tokes, de "putere garanta", care este "o institutie juridica" creata de Italia si Austria, "a dus la crearea unei autonomii foarte reusite in Tirolul de Sud".