Liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a intalnit, vineri, cu Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere, caruia i-a cerut sa condamne declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la identitatea romaneasca a R. Moldova, potrivit unui comunicat al comunistilor, transmite Mediafax.

"Noi cerem Bruxelles-ului deschis sa condamne afirmatiile presedintelui Romaniei. Moldova nu este al doilea stat romanesc, nu este pamant romanesc, iar moldovenii nu sunt romani", a declarat Vladimir Voronin, in cadrul unei intrevederi cu Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere, care efectueaza o vizita la Chisinau.

Totodata, liderul comunist a atras atentia asupra faptului ca Bucurestiul ataca constant statalitatea si identitatea R. Moldova, se mai arata in comunicatul PCRM.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 27 noiembrie 2013, inaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, ca "urmatorul proiect de tara pentru Romania este unirea cu R. Moldova".

Totodata, in cadrul intalnirii anuale cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, seful statului a precizat ca toti sustin suveranitatea Republicii Moldova, insa doar declarativ. "Vreau sa subliniez, aici, ca de acest lucru ne este frica, pentru ca toti sustinem declarativ suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, da, dar prea putini avem curaj sa vorbim despre ineficienta formatului 5+2 in solutionarea problemei transnistrene si despre incurajarile pe care le primesc gagauzii in sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza fata de Chisinau. Nu am vazut pozitii macar ale OSCE privind tratamentul scolilor romanesti din Transnistria", a spus Basescu.

Declaratiile presedintelui au fost criticate si de premierul R. Moldova, Iurie Leanca, dar si de presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman.

"Va spun si acum ca in cadrul UE astfel de subiecte cum ar fi pierderea statalitatii Republicii Moldova nici nu pot sa existe si nimeni nu intelege care este sensul unor astfel de declaratii. Nici in Romania, la modul serios, astfel de declaratii nu sunt luate in considerare", a apreciat, joi, Igor Corman, la postul Moldova1.

Presedintele Traian Basescu a declarat, recent, la Bruxelles, dupa o intalnire cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca a atentionat, in discutia cu acesta, "asupra riscurilor Gagauzia si Transnistria".

Anterior, Basescu a acuzat lipsa de reactie la nivel european fata de riscurile in privinta independentei si suveranitatii R. Moldova, precizand ca Romania nu va ramane impasibila politic daca din Transnistria sau din zona gagauza vor porni provocari care sa intoarca R.Moldova din drumul spre UE.

"Stim ca butoanele din Transnistria si din zona gagauza nu sunt la Chisinau si nu gasim inca mijloacele sa prevenim o intoarcere din drum a Republicii Moldova", a afirmat miercuri presedintele roman.

"Romania nu va putea ramane impasibila politic in cazul in care din Transnistria sau din zona gagauza vor porni provocari care sa aduca Republica Moldova in riscul de a-si intrerupe drumul european. Si vom face o oferta politica Republicii Moldova", a adaugat Basescu, aratand ca R. Moldova este o tara europeana, si nu una din Uniunea Euro-asiatica.