Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a anuntat vineri, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Bistrita, ca partidul sau nu se va opune organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei in zilele de 24 si 25 mai, concomitent cu alegerile europarlamentare, si chiar va incuraja populatia sa vina la urne, insa pentru a vota impotriva, relateaza Agerpres.

"PDL, vazand hotararea USL de a organiza un referendum privind revizuirea Constitutiei in 24-25 mai, pe parcursul a doua zile, nu se opune si nu va boicota referendumul. Dimpotriva, va sustine prezenta la vot a tuturor cetatenilor, dar pentru a vota impotriva Constitutiei", a spus Oltean.

De asemenea, PDL va cere in 27 februarie, in comisia pentru revizuire, reluarea dezbaterilor "de la zero" pe marginea propunerilor de modificare a Constitutiei.

"Suntem hotarati ca in 27 februarie, luni, daca programul anuntat de catre USL se va respecta, sa ne prezentam in fata Comisiei de revizuire a Constitutiei si sa solicitam acesteia reluarea dezbaterilor de la inceput, de la zero, tinand cont de observatiile facute de catre opinia publica, de Comisia de la Venetia, de observatiile si propunerile facute de opozitia parlamentara. In situatia in care USL va respinge aceasta solicitare, PDL evident nu va participa la dezbaterea in cadrul acestei comisii, dar va participa la dezbaterea proiectului de lege in cadrul Camerei Deputatilor si al Senatului, sustinandu-si acolo toate propunerile care au fost inaintate si au fost respinse de catre Comisia de revizuire a Constitutiei", a explicat Oltean.

Liderul democrat-liberal spune ca partidul sau va organiza seminarii, mese rotunde si va fi prezent in mass-media pentru a explica de ce nu este de acord cu unele modificari ale Constitutiei, iar, daca legea va trece in forma propusa de USL, nu exclude varianta atacarii acesteia la Curtea Constitutionala.

"Vom folosi toate mijloacele parlamentare la indemana noastra pentru a impiedica adoptarea Constitutiei in forma in care este ea astazi, inclusiv contestatia la Curtea Constitutionala atunci cand vom fi in faza votului final acordat acestui act normativ. Apreciem ca Romania si romanii nu pot sa-si submineze interesul national si puterea populara prin votul dat unei asemenea Constitutii si ca ea este intr-un conflict evident cu interesul poporului, cu vointa poporului si cu institutia statului de drept", a mai spus Ioan Oltean.