Presedintele Traian Basescu se va afla, in perioada 19-21 ianuarie, in vizite de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene, in cursul carora are programate intrevederi cu presedintele Statului Israel, Shimon Peres, si cu presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas. Administratia Prezidentiala a anuntat, sambata, programul sefului statului pentru zilele de 19, 20 si 21 ianuarie, privind vizitele de stat ale presedintelui Basescu in Statul Israel si Teritoriile Palestiniene.

Astfel, presedintele Basescu urmeaza sa sustina, inainte de plecarea in aceste vizite, o declaratie de presa, duminica, la ora 16.15, la salonul oficial al Aeroportului International "Henri Coanda".

Programul oficial al sefului statului va incepe luni dimineata, la ora 9.30, la Ierusalim, unde va avea loc primirea oficiala de catre presedintele Statului Israel, Shimon Peres.

Pe agenda intalnirii de la Resedinta Prezidentiala "Beit Hanasi" se afla de asemenea un cuvant de multumire adresat de presedintele Romaniei, semnarea in Cartea de Onoare si convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

Tot luni, la ora 11.00, la sediul Guvernului, sunt programate scurte declaratii de presa ale presedintelui Romaniei si ale prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, urmate de convorbiri ale celor doi oficiali, iar la ora 12.10, la Muntele Herzl, Cimitirul Eroilor Israelieni, va avea loc un ceremonia de depunere a unei coroane de flori la mormantul lui Theodor Herzl.

Presedintele Traian Basescu va vizita, la ora 12.20, Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului "Yad Vashem", urmand ca la ora 12.40 sa se desfasoare ceremonia de aprindere a "Flacarii Vesnice" si depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

Traian Basescu mai are trecuta in agenda vizitei de stat si vizitarea Memorialului Copiilor si semnarea in Cartea de Onoare, precum si participarea la semnarea Declaratiei de cooperare intre Administratia Prezidentiala din Romania si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului "Yad Vashem" din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului.

Conform programului, la ora 13.45, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, va oferi un dejun in onoarea presedintelui Romaniei, iar la ora ora 16.15, presedintele se va afla in Orasul Vechi, unde va vizita Biserica Sfantului Mormant si Zidului Plangerii.

De asemenea, la ora 19.00 va avea loc un dineu de stat oferit de presedintele Statului Israel, Shimon Peres, in onoarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la resedinta prezidentiala "Beit Hanasi".

Marti, presedintele Traian Basescu are programate, la sediul Guvernului, convorbiri cu presedintele Knessetului Statului Israel, Yuli Edelstein, iar la ora 10.40, va avea loc vizitarea Asezamantului Bisericii Ortodoxe Romane la Locurile Sfinte.

La ora 11.45, presedintele Traian Basescu se va afla la Ramallah (Teritoriile Palestiniene), in Complexul Prezidential al Teritoriilor Palestiniene "Mikata¬a", unde va avea loc depunerea unei coroane de flori la Mausoleul fostului presedinte Yasser Arafat.

La ora 12.00 urmeaza sa aiba loc primirea oficiala de catre presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, urmata de convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

Potrivit programului, presedintele Basescu va sustine, la ora 13.10, o declaratie de presa comuna cu presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas, declaratiile fiind urmate de un dejun de stat oferit de Mahmoud Abbas in onoarea presedintelui Traian Basescu.

Seful statului are programate, marti, si intalniri cu comunitatile de romani din zona. Astfel, la ora 15.00, la Ramallah, urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Teritoriile Palestiniene, iar la ora 16.45, la Tel Aviv, la Fundatia "The Peres Centre for Peace", urmeaza sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din Statul Israel si o intalnire cu reprezentantii Fundatiei "The Peres Centre for Peace".

Intr-un interviu difuzat vineri de postul de radio Kol Israel, presedintele Traian Basescu a declarat ca motivul principal al vizitei in acest stat il reprezinta consolidarea relatiilor dintre Israel si Romania, relatii care sunt "excelente, dar, cu certitudine, la excelenta se poate adauga si foarte multa soliditate".

"Asta vrem sa realizam cu ocazia acestei vizite", a mai spus Traian Basescu.

Despre problemele regionale, precum Tratatul de pace dintre Israel si paelstinieni, seful statului roman a afirmat ca in cadrul vizitei se va discuta inclusiv despre ultima propunere a secretarului de stat John Kerry.

"Noi plecam de la premisa extrem de importanta ca nu se poate realiza o pace in regiune fara ca Israelul sa aiba garantata securitatea si, in acelasi timp, suntem adeptii unui compromis, care sa ii lase si pe palestinieni sa aiba un stat", a mentionat presedintele Traian Basescu.

Despre relatiile dintre Romania si Israel, Traian Basescu a declarat ca, pana in prezent, in timpul celor doua mandate pe care le-a avut, relatiile comerciale au crescut in mod constant, el apreciind ca, pentru anul 2013, va fi o crestere de peste 28% in schimburile comerciale, fata de 2012.

Basescu a mai apreciat "excelentele relatii in cooperarea militara, in tehnologie, prin modernizarea avioanelor de lupta", cu firma israeliana Elbit, precum si o foarte buna colaborare la nivelul structurilor de securitate.

"Indiferent daca sunt investitii directe sau investitii israeliene care vin din Olanda, Cipru sau Belgia, Israelul este unul din investitorii extrem de consecventi din Romania", a mai spus seful statului.

Presedintele israelian, Shimon Peres, s-a aflat intr-o vizita de stat in Romania in august 2010, iar presedintele Traian Basescu a facut de asemenea o vizita de stat in Israel in iunie 2009. Si premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a aflat in iulie 2011 la Bucuresti, avand atunci si o intrevedere cu presedintele Traian Basescu.

Presedintele ANP Mahmoud Abbas a facut vizite in Romania in noiembrie 2008 si iulie 2010, iar presedintele Traian Basescu a facut o vizita la Ramallah in iulie 2009.