Proiectul noului Cod penal al Bulgariei, aprobat de Guvernul de la Sofia si transmis Parlamentului, sperie organizatiile non-guvernamentale de la sud de Dunare cu pedepse cu inchisoarea de pana la 8 ani pentru cetatenii bulgari care lucreaza pentru organizatii straine si care "aduc prejudicii" Bulgariei. Executivul bulgar sustine ca pedepsele sunt valabile doar in stare de razboi.

Un protestatar in BulgariaFoto: egyptorialist.com

Consiliul de ministri bulgar a aprobat miercuri noul proiect de Cod penal, a relatat sec agentia Novinite, precizand ca actualul cod este in vigoare din anul 1968 si a fost amendat de aproape 100 de ori.

Organizatia Amnesty International atrage atentia, in schimb, ca un articol din proiectul guvernamental de Cod penal introduce pedepse cu inchidoare de până la opt ani pentru "un cetățean bulgar, care este în serviciul unei țări sau organizații straine, sau al unei organizatii aflate sub control sau management străin, cu scopul de a face aduce prejudicii Republicii".

Amnesty International reclama ca prevederea propusa, de Guvern, Parlamentului ridica riscul ca aceasta sa fie folosita pentru a reduce la tăcere activiștii critici pentru drepturile omului.

"Este greu de crezut ca Guvenul vrea sa obtina cu aceasta legislatie altceva decat un ciomag deasupra capetelor sefilor de ONG-uri critice. Dispozițiile sale sunt incredibil de vagi și nu sunt definite nicăieri în lege", a declarat Jezerca Tigani, director adjunct pentru Europa și Asia Centrală al Amnesty International.

Organizatia non-guvernamentala a lansat si un apel la Parlamentul Bulgariei sa respinga proiectul propus de Guvern privind Codul penal.

La randul sau, preşedintele Comitetului Helsinki bulgar, Krassimir Kanev, acuza ca Guvernul din Bulgaria vrea să aplice "pedepse severe pe un temei juridic arbitrar", potrivit DW.

"Termenii nu sunt bine definiti. De exemplu, ce înseamnă organizaţie străină sau aflată sub control străin? Şi ce se înţelege prin <> sau prin <>?", intreaba el.

Si Fundatia Friedrich-Naumann s-a aratat impotriva acestui paragraf din proiectul Guvernului.

"Textul e absurd. Cum sunt definiţi termenii-cheie în baza cărora este stabilită infracţiunea? Chiar şi angajaţii mei din biroul de la Sofia vor fi în pericol, dacă paragraful 305 va fi păstrat", a reclamant Daniel Kaddik, coordonatorul proiectului pentru Europa de Sud-Est al Fundaţiei Friedrich-Naumann, citat de DW.

Propunerea de Cod penal a Guvernului de la Sofia vine la o saptamana dupa ce Fiscul bulgar a lansat o investigatie la ONG-ul Comitetul Helsinki bulgar pentru a identifica sursele de venit ale organizatiei de aparare a drepturilor omului.

  • Guvernul bulgar: Pedepsele se aplica doar in caz de razboi

Ministerul bulgar al Justitiei, Zinaida Zlatanova, a catalogat drept absurde acuzatiile ONG-urilor, ea precizand ca sanctiunile la care fac referire acestea se aplica doar in stare de razboi.

"Juriştii şi toţi ceilalţi experţi vă pot confirma că paragraful 305 se înscrie în pachetul de măsuri valabil numai în cazul instituirii stării de război", a spus oficialul de la Sofia, potrivit DW.

Articolul 305 al proiectului de cod priveste infractiunea de "tradare", iar prevederile care au ingrijorat ONG-urile sunt la alin. 3. Intr-adevar, la primele doua aliniate, se face referire infractiuni de tradare in starea de razboi, insa la aliniatul 3 nu apare cuvantul razboi.