Fostul premier Emil Boc cere USL convocarea urgenta a Parlamentului in sesiune extraordinara pentru a opri vanzarea terenurilor catre straini, relateaza agentia Mediafax.

"Nu pot sa inteleg atata comoditate din partea USL, acum cand e vorba despre un interes national, iar cand interesul lor le-a purtat actiunea, au dat jos presedintele Camerei Deputatilor, presedintele Senatului, in sesiune extraordinara. Atunci s-a putut ca in trei zile sa decapitezi statul roman, pentru ca aveau un interes politic, personal. Acum au trecut 15 zile din 2014 si nu se gandesc sa convoace Parlamentul si sa opreasca vanzarea pamanturilor pentru straini. De ce nu fac acest lucru, ce asteapta? Puteau convoca pana in 10 ianuarie si sa puna acea conditie de reciprocitate, asa cum a spus si presedintele Basescu, macar o conditie minimala sa puna si stiam o treaba", a spus Boc, miercuri, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, faptul ca Romania este "cel mai iresponsabil stat" din UE in materie de gestionare a pamanturilor "trebuie sa ne dea de gandit despre modul cum acesti guvernanti guverneaza".

"Ei au o singura problema, cum sa il atace pe Basescu in fiecare zi, dar pierd printre degete interesul national al romanilor. De ce nu convoaca sesiune extraordinara, sa reglementeze problema vanzarii terenurilor?", s-a intrebat Emil Boc.

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementeaza cumpararea de terenuri de catre cetatenii europeni.

Presedintele mentiona in cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) stabileste ca "prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)" si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)".

"Aceasta reglementare nu este clara, intrucat trebuie prevazut expres daca legea se aplica si persoanelor juridice avand nationalitatea romana sau numai persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decat cele romane", se preciza in cerere, adaugandu-se ca aceasta mentiune "este utila deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil si previzibil".

Presedintele Traian Basescu a trimis ulterior Parlamentului o completare la cererea de reexaminare a legii privind terenurile, mentionand ca cetatenii si persoanele juridice din UE ar trebui sa poata cumpara terenuri extravilane in aceleasi conditii in care romanii pot cumpara terenuri in statele UE

Cetatenii straini pot cumpara deja teren in Romania incepand cu 1 ianuarie, potrivit Tratatului de aderare cu UE, iar legea respinsa de presedintele Traian Basescu le dadea romanilor drept de preemptiune la achizita terenurilor, declara, joia trecuta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Lucram la lege si speram sa fie aprobata cat mai curand. Prevederile privind liberalizarea pietei funciare din Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014, data de la care strainii sunt liberi sa cumpere teren in Romania. In absenta legii, romanii nu au drept de preemptiune la cumparare", spunea Constantin. El spunea ca legea va fi modificata astfel incat sa fie aprobata cat mai repede.