Premierul Victor Ponta a precizat in deschiderea sedintei de Guvern de miercuri ca o Ordonanta de Urgenta a Guvernului Boc, data in 2009, arata ca "e mai bine" sa se organizeze referendumul impreuna cu alegerile europarlamentare. Seful Executivului a precizat ca va prezenta in conferinta de presa de dupa italnirea saptamanala a cabinetului argumentele folosite de fostul premier Emil Boc si de ministrul Justitiei de la acea vreme, Catalin Predoiu, in favoarea unei astfel de comasari.

"Eu o sa va fac doar o scurta relatare despre OUG 103/2009 care a stabilit ca referendumul se organizeaza impreuna cu alegerile europarlamentare ca e mai bine asa. O sa va citez - eu m-am invatat sa citez ca sa nu gresesc - o sa va citez cum zicea prim ministrul Boc si ministrul Justitiei dl Predoiu ca e mai bine sa unim europarlamentarele cu referendumul", a declarat Ponta.

In prima sedinta a USL din 2014,liderii au decis organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei simultan cu alegerile europarlamentarede la finalul lunii mai, a anuntat luni Crin Antonescu. Pentru o prezenta mai mare la vot, acestea ar urma sa se desfasoare pe parcursul a doua zile. Liderii USL au mai decis ca alegerile prezidentiale sa fie organizate cu 45 de zile inaintea expirarii mandatului lui Traian Basescu, datele posibile fiind 2 sau 9 noiembrie.

Reamintim ca in luna iunie 2013, presedinteleTraian Basescu anunta ca ar putea declansa un nou referendum pentru modificarea Constitutiei prin care sa ceara Parlament unicameral cu maximum 300 de membri, practic o repetare a referendumuli valid din 2009, daca USL nu va introduce aceste prevederi in propriul proiect de modificare a legii fundamentale.

Legile in vigoare nu interzic organizarea a doua referendumuri concomitent.

De remarcat ca, desi la finalul anului trecut, in contextul tensiunilor din alianta, presedintele PNL Crin Antonescu afirma ca nu va mai aparea in conferinte de presa alaturi de presedintele PSD Victor Ponta, exceptie facand situatiile deosebit de importante, la conferinta de luni liderii principalelor partide din USL s-au afisat impreuna.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca un proiect de Constitutie care nu va tine cont de referendumul din 2009, care viza parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, nu va fi acceptat de Curtea Constitutionala, amintind de o decizie a Curtii in acest sens, din 2012. "Nu cred ca la un interval atat de scurt CCR isi va schimba jurisprudenta", a spus Basescu.

"As vrea sa discut de ultima trasnaie a aliantei USL, Constitutia, pe care vor sa o treaca prin referendum cu europarlamentarele. E in regula, dar va trebui sa tina cont de cateva lucruri. Primul si cel mai important: decizia CCR 682 din 2012, proaspata, in care se spune ca e obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza parlament unicameral si maxim 300 de parlamentari. Nu cred ca la un interval atat de scurt CCR isi va schimba jurisprudenta", a spus Traian Basescu.

"Curtea spune foarte clar, aceasta vointa nu poate fi ignorata de alesii poporului pentru ca e o expresie a suveranitatii populare. Mai mult, Curtea constata ca 'reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este in contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61'. Povestea pe care vrea sa o prezinte Crin acum, si-a luat rolul mincinosului, facem 300 de deputati, dar nu spune cate sute de senatori, nu va putea trece de CCR. S-au aruncat intr-o minciuna publica, ambii lideri ai USL, care va duce la dezorientarea electoratului si va face ca nimeni sa nu mai inteleaga nimic", a aratat seful statului.

"Eu nu cred ca un proiect care nu va tine cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de CCR. Referendumul nu e consultativ la aplicare, ci pentru ca trebuie pus in aplicare de o alta institutie, Parlamentul (...) CCR a creat foarte multa jurisprudenta in interpretarea Constitutiei, daca revizuirea nu se face pentru a pune in aplicare referendumul din 2009, nu se justifica revizuirea Constitutiei", a mai sustinut seful statului.