Unii politicieni confruntati cu o realitate destul de dura despre tara incearca sa mute discutia in cu totul si cu totul alta zona - astfel a comentat, la RFI, consilierul prezidential Cristian Diaconescu propunerea facuta marti de liderul liberal Crin Antonescu. Acesta a anuntat ca ar vrea "un pact minimal" cu seful statului, pentru ca politicienii "sa nu mai minta" legat de subiectele importante pentru popor.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti seara, comentand afirmatiile sefului statului, ca ii cere lui Traian Basescu sa se comporte demn in ultimul an de mandat. El a precizat ca propune "un pact minimal", pentru ca politicienii sa nu mai minta legat de subiectele importante pentru popor. Reactia sa a venit dupa ce Basescu a afirmat ca "suntem pe marginea prapastiei".

Cristian Diaconescu explica declaratiile presedintelui: "Faptul ca presedintele Traian Basescu a anuntat o situatie critica in legatura cu Romania, care a rezultat in mod clar din discutiile cu partenerii nostri europeni si euro-atlantici, confirmat fiind de Victoria Nuland in vizita sa la Bucuresti, reprezinta un act de maxima demnitate si e aproape o obligatie pentru presedintele Romaniei. Situatia poate deveni intr-adevar destul de complicata. Preocuparea si atentia atat a partenerului strategic american, cat si a partenerilor nostri din Uniunea Europeana este directa, este imediata si se refera exact la domeniile pe care Victoria Nuland le-a anuntat: o justitie independenta, functionarea statului de drept si drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor, adica transparenta in actul decizional. Din acest punct de vedere, dupa parerea mea, nu exista nuante".

  • "Politicienii din Romania trebuie sa fie extrem de atenti"

Crin Antonescu incearca sa mute discutia in alta zona, crede consilierul prezidential, Cristian Diaconescu. "Faptul ca un politician sau altul, care nici macar nu a abordat aceste teme impreuna cu Victoria Nuland isi da cu parerea intr-o maniera deja cunoscuta la noi in tara nu reprezinta un argument pentru exterior, din pacate. In acest moment si prin parghiile create in Parlamentul European, ca de altfel si prin atitudinea pe care unii sau altii dintre partenerii nostri sunt pregatiti sa o aiba, politicienii din Romania trebuie sa fie extrem de atenti si din acest punct de vedere, repet, orice alta referinta sau orice alta incercare de a muta discutia intr-un alt plan al sa spunem comportamentului politic sau al atitudinii intr-un fel sau altul, interpretate de un politician sau altul in campanie electorala n-au nici o legatura cu subiectul", spune el.

"Incerc sa nu ma refer la atitudinile din trecut ale unor politicieni, care confruntati, ca de altfel si ieri, cu o realitate destul de dura despre tara, incearca sa mute discutia in cu totul si cu totul alta zona. Pana si vizita doamnei Nuland a fost interpretata intr-un fel sau altul chiar din aceeasi tabara politica. Pana la urma, nu mai inteleg daca doamna Nuland a venit aici ca sa spuna lucruri foarte importante, cum rezulta din mandatul sau pe probleme sensibile, cum se exprima diafan unii politicieni sau doamna Nuland a venit doar ca sa discute o tema secreta ce se abordeaza in CSAT. Aceste mesaje au venit de la cel mai inalt nivel din aceeasi tabara politica si atunci cum stam cu minciuna?", conchide Cristian Diaconescu.