Presedintele Senatului, liderul USL Crin Antonescu, l-a acuzat marti seara pe presedintele Traian Basescu ca a facut, in declaratia de presa sustinuta la Cotroceni, "afirmatii extrem de grave si profund neadevarate, care pot speria si induce in eroare pe foarte multi dintre cetateni".

"Traian Basescu, in aceasta seara, a fost foarte flagrant, s-a erijat intr-un supraemisar al Guvernului SUA, spunand cu totul altceva decat ne-a spus foarte limpede dna Victoria Nuland. Dna Nuland si nici un alt reprezentant al Guvernului american nu au sugerat vreodata, oricat de abil, ca Romania este cu un picior in prapastie sau ca este pe marginea prapastiei. Niciodata vreunul din partenerii oficiali ai Romaniei nu au evocat starea de izolare a Romaniei sau iminenta unei asemenea posibilitati", a spus Antonescu.

"Fara indoiala ca in mesajul sau dna Victoria Nuland s-a referit, explicit, la preocuparea SUA pentru institutiile statului de drept, pentru domnia legii, pentru caracterul democratic al regimului politic din Romania. Este o preocupare fireasca, este o preocupare prieteneasca si este o preocupare normala pentru toti cei care traim in democratii", a mai aratat el.

"Ce se intampla in Romania astazi de suntem pe marginea prapastiei? Nu avem legi democratice? Eu cred ca da. Nu avem stat de drept? Eu cred ca da. Nu se aplica aceste legi? Eu cred ca se aplica. Justitia nu da deciziile pe care le considera de cuviinta? Eu cred ca le da", a apreciat Antonescu.

"A existat intr-adevar o discutie in legatura cu un proiect legislativ - unul, nu mai multe - adoptat de Parlament, si anume modificarile la Codul Penal, si am spus foarte limpede: da, am dat un vot gresit, a fost o imprejurare nefireasca, revenim. Si mai avem acel proiect despre care s-a discutat, cel privind amnistierea si gratierea, care nu a fost votat si nu va fi votat. Care sunt celelalte amenintari? Care sunt actiunile mele, ale lui Victor Ponta impotriva statului de drept? Nu poti veni ca presedinte, si sa mai si ceri sa nu ti se interpreteze politic vorbele, si sa spui asemenea lucruri", a continuat el.

"Am gresit si eu in repetate randuri in materie de limbaj, in materie de atitudine in dialogul politic din Romania. Hai sa facem macar in acest 2014, care se anunta greu, incarcat, tensionat, sa facem un pact minimal, sa nu mai spuna nici presedintele si nici altii, dar nu-mi aduc aminte sa o fi facut nici eu nici primul ministru, sa nu mai spunem grozavii, minciuni si lucruri profund daunatoare in fata poporului roman si despre poporul roman si despre tara asta. Si doi, daca se poate, sa avem o atitudine cuviincioasa. Un minim respect si macar intelegerea de a nu ne mai defaima tara, de a nu mai veni presedintele sa spuna ce n-a spus emisarul american. (...) Cred ca nu ii cer mult sa se comporte, macar in aceasta ultima parte a mandatului sau, cu mai multa demnitate", a mai spus liderul liberal.