Presedintele demisionar al PSD Ilfov Gabriela Firea si liderul PNL Ilfov Marian Petrache au ajuns, marti, la o intelegere in privinta problemelor din USL in acest judet, in baza medierii asigurate de copresedintii Uniunii Victor Ponta si Crin Antonescu, au declarat, pentru Mediafax, surse din USL. Premierul Victor Ponta a explicat, dupa sedinta, ca la Ilfov va exista o majoritate USL functionala, iar Firea nu va mai pleca din PSD.

UPDATE: Liderul PSD Victor Ponta a declarat, marti, la RTV, ca Gabriela Firea va ramane in PSD, el mentionand ca, in urma discutiei din USL, atat senatorul PSD cat si liderul PNL Marian Petrache au inteles ca impreuna pot face mai mult pentru Ilfov si pentru carierele lor politice.

"Am fost impreuna cu domnul Antonescu si cu domnul Oprea, am participat la discutia intre colegii de la Ilfov (...) Cred ca vestea buna este ca de maine la Ilfov va exista o majoritate USL functionala", a spus Ponta.

El a adaugat ca va cauta, impreuna cu liberalul Crin Antonescu, "peste tot in teritoriu solutii de colaborare", mentionand ca liderii USL din judetele unde sunt probleme vor fi chemati la centru pentru discutii in acest scop. El a dat ca exemplu USL Alba.

Legat de situatia de la USL Ilfov, Ponta a spus ca PNL are functia de presedinte al CJ, iar din cei doi vicepresedinti, unul va merge la ACD, iar celalalt la PSD-UNPR.

Potrivit premierului, la Ilfov a fost "o disputa personala foarte accentuata", dar rolurile de mediator si de autoritate al sau si al lui Crin Antonescu au determinat ca cei doi lideri judeteni ai USL sa se inteleaga.

"Putem sa gasim solutii de dialog in USL", a spus Ponta.

Ponta a spus ca Firea nu mai pleaca din PSD si ca nu si-a pierdut functia de presedinte de organizatie.

De asemenea, Ponta a spus ca Firea a invatat din aceasta experienta.

"Nu a fost usor, dar azi si din partea colegilor din PNL si din partea PSD s-a spus ca exista disponibilitate sa colaboram (...). Domnul Petrache e un politician cu experienta, doamna Firea e la inceputul cariei politice, dar este un om politic bun. (...) Ce va pot spune este ca si domnul Petrache si doamna Firea au inteles ca impreuna pot face mai mult pentru Ilfov si pentru cariera lor politica si ca din aceasta cearta au avut amandoi de pierdut", a spus Ponta.

Intelegerea dintre cei doi lideri judeteni a venit in urma unei intalniri USL organizate la Vila Lac 1, in prezenta copresedintilor Uniunii Victor Ponta si Crin Antonescu.

Dupa ce Ponta si Antonescu au plecat, sedinta a continuat in prezenta lui Marian Petrache, Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Gabriela Firea.

Aceleasi surse au precizat ca intelegerea va fi parafata, in acest sens urmand a fi elaborat un document.

Practic, s-a stabilit refacerea protocolului astfel incat sa se prevada explicit ca orice alianta cu PDL la nivelul judetului Ilfov este interzisa si, de asemenea, ca in Consiliul Judetean ACD va avea un vicepresedinte, iar PSD-UNPR alt vicepresedinte.

***

Luni, presedintele PSD, Victor Ponta, declara ca liderii de la centru ai USL se vor ocupa de problema organizatiilor de la Ilfov marti si ca nu i-a aprobat demisia Gabrielei Firea din partid, el aratand ca aceasta trebuie sa ramana alaturi de social-democrati.

"Nu i-am aprobat demisia. Avem nevoie de doamna Firea, e vicepresedinte de partid, de organizatie judeteana, e un om pe care il apreciez foarte mult si trebuie sa ramana alaturi de noi. Am inteles nemultumirea sa, supararea sa, iar maine (marti - n.r.) avem obligatia, liderii USL la nivel central, sa solutionam problemele de la Ilfov. Maine (marti - n.r.) ne ocupam de Ilfov", a spus Ponta.

El a precizat ca in cursul zilei de marti liderii organizatiilor de Ilfov ale PSD, PNL, PC si UNPR sunt chemati la Bucuresti pentru solutionarea problemelor din USL Ilfov.

Ponta a spus, referitor la aplicarea prevederilor actuale din protocolul USL la nivel local, ca aliantele cu PDL sunt interzise.

"Ne obligam ca in perioada imediat urmatoare, maine, noi liderii USL sa ne intalnim cu reprezentantii PSD, PNL, PC, UNPR, Ilfov pentru a rezolva problemele de la Ilfov. Sunt probleme si in alte judete", a spus Ponta.

Senatorul Gabriela Firea a declarat, luni, intrebata daca ia in calcul revenirea asupra demisiei din PSD, in urma declaratiilor premierului Victor Ponta, ca asteapta sedinta USL de marti si ca e dispusa sa lase la o parte orice orgoliu si sa o ia de la zero.

Senatorul PSD Gabriela Firea a anuntat, vineri, ca a demisionat din PSD dupa decizia PNL de a accepta colaborarea cu PDL in Ilfov, ea criticand faptul ca niciun lider al PSD nu a luat pozitie fata de gestul liberalilor.

Firea a acuzat PNL Ilfov ca a facut in Consiliul Judetean alianta cu PDL, iar liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, a afirmat, la RTV, ca a facut acest lucru pentru a putea duce la indeplinire proiecte cu care s-a angajat in fata electoratului, in conditiile in care majoritatea cu PSD nu mai functiona.

Firea a declarat ulterior ca are in vedere initierea la nivelul USL Ilfov, respectiv intre organizatiile PSD si PNL, un pact de neagresiune, dupa modelul pactului de la Botosani.

Petrache a declarat pentru Mediafax ca nu este impotriva unui pact de neagresiune propus de organizatia PSD, dar este nevoie de o mediere a conflictului din partea lui Victor Ponta si a lui Crin Antonescu, precum si de o intelegere la nivel national.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, joi, ca la nivelul conducerii partidului s-a luat decizia desemnarii lui Marian Petrache, vicepresedinte al PNL, in calitate de coordonator al campaniei pentru alegerile europarlamentare, alaturi de Eduard Hellvig si Rares Manescu.

Firea declara, joi, ca prin promovarea liderului organizatiei PNL Ilfov, Marian Petrache, drept coordonator al campaniei partidului pentru europarlamentare, se demonstreaza ca nu exista intentia aderarii la pactul de neagresiune propus de social-democrati.