Presedintele Partidului Forta Civica, Mihai-Razvan Ungureanu, considera ca organizarea referendumului in acelasi timp cu alegerile europarlamentare confirma "disperarea" USL odata cu apropierea alegerilor prezidentiale, tema europeana fiind "ingropata si subordonata bataliilor politice interne".

"Decizia de comasare a europarlamentarelor cu referendumul pentru modificarea Constitutiei a fost luata exclusiv de liderii USL, inainte ca proiectul final de revizuire al Constitutiei sa fie gata si trimis Comisiei de la Venetia. Este deplorabil cum chestiunile importante pentru tara sunt hotarate de partidele la putere, in functie de agenda unor interese obscure. USL trece printr-o criza majora - nu au un candidat viabil la prezidentiale", a declarat Mihai-Razvan Ungureanu, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

In opinia sa, decizia organizarii referendumului pentru modificarea Constitutiei in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare a fost luata in contextul in care exista tot mai multe voci in interiorul USL care refuza candidatura lui Antonescu la prezidentiale.

"Atributiile unui presedinte, conform actualei Constitutii, nu pot fi date pe mana unui personaj politic precum Antonescu. Din acest punct de vedere, concluzia este una si aceeasi pentru toti, doar interesele difera. USL duce lipsa unui candidat viabil la alegerile prezidentiale si, pe oricare varianta ar merge, vor pierde. Organizarea referendumului cu prag de 50% odata cu alegerile europarlamentare va fi un esec total, date fiind participarea scazuta la acest gen de alegeri si varianta de constitutie pe care o va propune USL", sustine Ungureanu.

El este de parere ca rezultatul referendumului va hotari soarta candidaturii lui Antonescu la prezidentiale. "Daca referendumul nu va trece, sansele ca Antonescu sa mai fie sustinut de USL la prezidentiale scad considerabil. Va fi totodata greu pentru PSD si PNL sa vina cu un alt candidat comun. Adoptarea noii Constitutii prin referendum cu prag de 30% inaintea alegerilor prezidentiale a fost concesia luata la nivel USL pentru sustinerea lui Antonescu la alegerile prezidentiale", a incheiat presedintele Fortei Civice.