Europarlamentarul roman Cristian Preda a scris luni pe contul sau de twitter ca presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, "anunta in plenul Parlamentului European ca e inacceptabil ca Ponta l-a tratat pe Brok drept nazist!". ""Nu pot sa fiu de acord cu astfel de declaratii facute de un premier al unei tari europene", a spus Schulz, citat de Mediafax.

Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a incercat sa aiba o interventie in acest sens, dar a fost intrerupt imediat de Martin Schulz, care i-a spus ca a citit despre acest subiect si ca va avea o discutie atat cu premierul Victor Ponta, cat si cu europarlamentarul PPE Elmar Brok, potrivit Mediafax.

Martin Schulz este coleg cu Ponta in Partidul socialist european. Reamintim ca premierul Victor Ponta declarase in urma cu o saptamina ca "Avem politicieni demagogi, iresponsabili si populisti precum domnul Brok. Astia sunt prietenii lui Macovei, ce va mira? De fapt, si gandesc la fel, au o gandire nazista".

Schulz este al doilea lider al socialistilor europeni (PES) care ataca PSD si pe Ponta in ultimele luni. La o zi dupa martea neagra, presedintele PES, Hannes Swoboda, spunea ca modificarile Codului Penal "contravin valorilor UE, sunt un adevarat pas inapoi pentru Romania".

Cum s-a desfasurat cearta Ponta - Brok

Eurodeputatul german Elmar Brok, din partea Uniunii Crestin-Democrate, a propus la inceputul anului repatrierea imigrantilor din Europa de Est care sosesc in Germania pentru a scapa de saracie si inregistrarea amprentelor lor pentru a-i impiedica sa mai revina.

Imediat, premierul Victor Ponta a declarat ca eurodeputatul german Elmar Brok (Partidul Popular European, adversar al socialistilor) este un politician "demagog, iresponsabil si populist", care impartaseste o "gandire nazista" ca aceea a eurodeputatului PDL Monica Macovei.

"Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populisti cum e domnul Brok, care au intervenit deseori si in Romania si erau foarte bine mediatizati de presa basista ca niste extraordinari europarlamentari, dar cu aceasta ocazie am aflat ce gandesc despre romani - ca trebuie sa ne amprenteze, ca trebuie sa fim toti, eventual, tinuti in spatele unor garduri electrificate. Astia sunt prietenii lui Macovei. Ce va mira? De fapt, si gandesc la fel. O gandire nazista. Si doamna Macovei are o gandire fascista, nazista. Si domnul Brok la fel. Cine se aseamana, se aduna", a spus Ponta, la finalul sedintei PSD.

A venit imediat o scrisoare a europarlamentarilor social-democrati romani, prin care acestia cereau demisia lui Elmar Brok din functiile pe care le detine in Parlamentul European.

Pe 6 ianuarie, Elmar Brok i-a raspuns lui Victor Ponta, intr-o declaratie de presa, ca a luptat pentru dreptul romanilor si bulgarilor de a beneficia de libertate de miscare deplina in interiorul UE si ca majoritatea acestora sunt bineveniti in toate statele membre, dar ca acei putini care incalca regulile UE si le abuzeaza trebuie determinati sa le respecte. Brok a apreciat ca reprosul premierului roman, "a carui relatie cu statul de drept este bine cunoscuta", se va intoarce impotriva sa. "Daca domnul Ponta, a carui relatie cu statul de drept este bine cunoscuta, ma acuza acum pe mine pentru apelul pe care l-am facut cu privire la respectarea regulilor UE, reprosul sau se va intoarce impotriva sa. N-ar trebui sa trateze un vechi prieten al Romaniei in acest mod, asta in cazul in care nu foloseste aceasta ocazie pentru a atinge scopuri populiste si cu motivatii interne", a sustinut Brok.