In prima sedinta a USL din 2014, liderii au decis organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei simultan cu alegerile europarlamentare de la finalul lunii mai, a anuntat luni Crin Antonescu. Pentru o prezenta mai mare la vot, acestea ar urma sa se desfasoare pe parcursul a doua zile. Liderii USL au mai decis ca alegerile prezidentiale sa fie organizate cu 45 de zile inaintea expirarii mandatului lui Traian Basescu, datele posibile fiind 2 sau 9 noiembrie.

Victor Ponta si Crin AntonescuFoto: Agerpres
  • Pentru a fi validat, la referendum trebuie sa voteze minimum 50% plus unul dintre alegatorii inscrisi pe listele de vot. Constitutia revizuita (vezi documentul atasat) taie multe dintre prerogativele presedintelui Romaniei. Una dintre prevederi arata ca presedintele este obligat sa il desemneze premier pe candidatul partidului sau aliantei cu cele mai multe voturi din Parlament.

Reamintim ca in luna iunie 2013, presedintele Traian Basescu anunta ca ar putea declansa un nou referendum pentru modificarea Constitutiei prin care sa ceara Parlament unicameral cu maximum 300 de membri, practic o repetare a referendumuli valid din 2009, daca USL nu va introduce aceste prevederi in propriul proiect de modificare a legii fundamentale.

Legile in vigoare nu interzic organizarea a doua referendumuri concomitent.

De remarcat ca, desi la finalul anului trecut, in contextul tensiunilor din alianta, presedintele PNL Crin Antonescu afirma ca nu va mai aparea in conferinte de presa alaturi de presedintele PSD Victor Ponta, exceptie facand situatiile deosebit de importante, la conferinta de luni liderii principalelor partide din USL s-au afisat impreuna.

Intrebati daca isi mentin declaratiile de la finalul lui 2012, prin care se acuzau reciproc de minciuna - acuzatii care de altfel au stat la baza deciziei de a nu mai aparea impreuna in public - Antonescu a precizat ca isi mentine "ideea ca ar trebuie sa fie desemnat un purtator de cuvant, altfel exista riscul sa dam raspunsuri cu nuante diferite", subliniind ca va continua sa apara alaturi de Ponta "cu prilejul unor decizii importante, ca acestea".

Principalele declaratii facute de Crin Antonescu:

  • Am luat o serie de decizii foarte importanta la aceasta prima reuniune oficiala a USL, la inceputul unui an foarte important.
  • Primul proiect, major, modificarea Constitutiei, ramane o prioritate. Practic noi am incheiat acest proces de modificare si ramane ca observatiile, avizele, in sens generic, de la alte institutii, sa vina pe forma finala a proiectului.
  • Deja din 27 ianuarie comisia e convocata si pana la mijlocului lui martie, cand se intalneste Comisia de la Venetia, aceasta forma va fi incheiata.
  • In ideea ca majoritatea parlamentara a USL va vota Constitutia, ramane problema referendumului. Am decis sa-l organizam cu alegerile europarlamentare de la sfarsitul lui mai.
  • Alte obiective sunt modificarea legii electorale, numar maxim parlamentari in Camera - 300 - si in care revenim la formula proportionalitatii directe, vot de liste pentru Camera Deputatilor.
  • Acesta permite reprezentarea la nivel politic a tuturor fortelor semnificative, pentru a permite cea mai buna reprezentare a curentelor politice cu sustinere populara.
  • In legatura cu data alegerilor prezidentiale, decizia noastra e sa le organizam cu 45 de zile inainte de expirarea mandatului presedintelui.
  • Nu se stirbeste nicio zi din mandat, este normal sa nu lasam spre sfarsitul lui decembrie alegerile, pentru ca tranzitia de mandat sa se poata face imediat dupa expirarea mandatului si in conditii de pregatire normale.
  • Alegerile europarlamentare - am decis sa lucram la o platforma comuna, indiferent ca vom participa pe liste separate, un program comun, pentru pozitii comune in domeniul politicilor europene, pentru sustinerea intereselor Romaniei.

Principalele declaratii facute de Victor Ponta:

  • Avem patru pachete de decizii adoptate azi, care au legatura cu anuntarea pentru 2014 a principalelor obiective politice, cu mesajul clar ca USL nu a uitat nici adversarul nostru comun - regimul Basescu - nici obligatiile fata de cei care ne-au votat.
  • Doua dintre pachete - reforma institutionala, Constitutia, legea pentru alegerile parlamentare, a doua  - platforma comuna pentru europarlamentare, desi pe liste si grupuri separate, trebuie sa avem o conduita comuna.
  • Inca doua pachete - prioritati parlamentare.
  • Vom pune la dispozitia publicului toate detaliile legate de afacerile imobiliare ale presedintelui.
  • Grupurile noastre sunt pregatite sa revoteze legile blocate de presedinte - legea privind cumpararea terenurilor, care include conditii extrem de importante pentru ca romanii sa aiba dreptul si sprijinul pentru a cumpara terenuri
    Legea privind energia regenerabila - care face ca facturile sa nu creasca, trebuie sa o votam.
  • Parteneriatul public-privat, care priveste oportunitile de dezvoltare a infrastructurii, legea minelor, care priveste toate tipurile de exploatari, exista in Parlament o initiativa pe care o sustinem in totalitate, garantarea dreptului la libera exprimare.
  • In noul Cod e un articol care este considerat ca limitand dreptul la libera exprimare - cu ministrul Justitiei, informam si CE, si CSM, pentru a nu se considera o lege care tine cu presa impotriva justitiei.
  • Am discutat despre relansarea activitatii politice in USL, in ce priveste protocolul de colaborare, speranta usor naiva de a mai opri discutiile din presa, precizam foarte clar ca candidatul la prezidentiale e dl Antonescu.

  • Faptul ca la nivel parlamentar liderii nostri vor avea in mod institutional o intalnire in fiecare luni, pentru a discuta punctele aflate pe agenda Senatului si Camerei.
  • Grupurile parlamentare vor vota in comun toate proiectele, daca nu exista consens pe un proiect, la nivel politic intervenim si luam decizie.
  • Aplicarea prevederilor actuale din acordul USL, aliantele cu PDL sunt interzise prin acorduri intre noi.
  • Ne obligam ca in perioada imediat urmatoare - maine ne intalnim cu reprezentantii din Ilfov, pentru a rezolva problema - in toate judetele oamenii care au votat USL trebuie sa stie ca sunt condusi de majoritati USL.
  • Tot ceea ce in cadrul USL au reprezentat subiecte de discutii, vreau sa le solutionam de azi. Mesajul este acela ca USL s-a format ca sa schimbe regimul Basescu, sa guverneze bine tara, si pentru aceste motive trebuie sa fim uniti si trebuie sa le ducem la bun sfarsit.
  • Pachetul institutional, pentru Romania in Europa, de prioritati parlamentare si guvernamentale si pachetul de relansare a USL - astea sunt toate deciziile.

Intrebari:

1. Cand ar urma sa aiba loc alegerile prezidentiale?

Ponta: La inceputul lui noiembrie, 2 sau 9 noiembrie.

Conform ultimei decizii a CCR, care a sugerat ca e necesara prezenta cat mai importanta, in mod normal organizam sambata si duminica alegerile europarlamentare.

2. Mai e nevoie de referendumul anuntat de Basescu?

Ponta: Sa faca ce vrea. Banuiesc ca vrea referendum ca sa isi ajute candidatii.

Antonescu: Noi nu prevedem numarul maxim de 300 de deputati ca sa ii dam satisfactie lui Basescu, ci pentru ca e o cifra potrivita si asigura intarirea functionarii si prestigiului Parlamentului. Trecem si in Constitutie acest lucru.

3. La Senat cum vor fi alegerile?

Antonescu: Vom vedea, e o chestiune de adoptare a Constitutiei, nu putem preciza acum.

Ponta: Am luat act ca toate obiectiile PDL la descentralizare au fost respinse, Curtea a spus ca intrinsec e o problema, asteptam motivarea, sa vedem daca modificam Constitutia sau legea.

O mai mare descentralizare, apropierea de oameni, oamenii se conduc mai bine de la Cluj, Iasi, decat de la Bucuresti, ca in statul comunist, toate acestea raman obiective fundamentale

In functie de cum spune Curtea sa face, asa o sa facem.

In proiectul de modificare a Constitutiei se introduc regiunile administrative in mod sigur.

Curtea a respins obiectiile PDL, vedem ce facem cu intrinsecul si in functie de ce spune motivarea asa procedam, dar principiul descentralizarii evident ca nu-l abandonam.

4. Ii veti cere doamnei Firea sa revina?

Ponta: Pai nu a plecat, nu i-am aprobat demisia, avem nevoie de ea in PSD si trebuie sa ramana alaturi de noi.

I-am inteles nemultumirea si maine avem obligatia sa solutionam problema de la Ilfov, sa fie asa cum au votat oamenii, USL.

5. Despre referendum si europarlamentare

Ponta: Discutam despre o europenizare a Romaniei, care trebuie sa iasa din acest regim autocrat si desuet.

Antonescu: Principala noastra preocupare este cea legata de alegatorul roman.

Nu cred ca estompam tema europarlamentarelor, ci dimpotriva o potentam.

E preferabil suprapunerii cu alegerile prezidentiale, si ne luam riscul acesta, pe prag de 50%, dar e mai corect asa, la prezidentiale e foarte bine ca toata lumea sa stie exact care sunt atributiile presedintelui, sa nu adoptam o Constitutie care nu se aplica cinci ani.

Cred ca Bruxelles, Comisia Europeana, nu are ce obiectiuni majore sa opuna, si in practica europeana s-a mai intamplat, iar cele doua teme nu se oculteaza una pe cealalta.

6. Despre alegerile prezidentiale

Antonescu: Modificam Constitutia, e normal ca trebuie supusa validarii cetatenilor, trebuie sa o facem. Vom face toate eforturile sa discutam miza reala si modificarile adevarate din Constitutie, nu toate minciunile propagandistice, si sa ii facem pe cetateni sa inteleaga ca miza referendumului e modul in care se va organiza viata politica in urmatorii ani.

7. Care este numarul alegatorilor in acest moment?

Ponta: O sa spuna dl Stroe dupa ce actualizeaza listele.

Ziua a inceput cu date foarte bune, inflatia 1,55%, (Antonescu - "mica rau"), asta inseamna ca pensiile cresc mult mai mult decat inflatia.

Campania va tine 30 de zile.

Exista un mare interes si sprijin la nivel european pentru o prezenta cat mai crescuta la alegerile europarlamentare, asta inseamna ca pentru fortele extremiste, din democratii traditionale, ar putea fi un vot mai mic.

Nu mai suntem debutanti in Europa, suntem dupa Polonia cea mai mare tara si trebuie sa jucam un rol pe aceeasi masura.

8. Despre modificarea protocolului USL

Antonescu: Se modifica doua articole, unul care spune candidatul va fi dl cutare, si articolul care spune candidatul pentru premier, care e caduc, spune foarte clar ca premierul, sustinut de USL, e dl cutare.

Se adauga doua articole, constituirea consiliului parlamentar al USL, liderii grupurilor, si acea adaugire care vorbeste ca atunci cand exista lucruri neclarificate, nu e consens, se recurge la decizia conducerii centrale a aliantei.

Sunt niste clarificari.

9. Va exista si un pact de neagresiune pentru campania electorala la europarlamentare?

Antonescu: E important sa vedem care sunt angajamentele comune, vor fi o serie de optiuni comune si ele sunt foarte importante

Vor fi scrise, vom avea si o referire la aceasta conduita in campania electorala.

Elaboram si un cod de conduita in general in interiorul coalitiei, va fi gata in cateva zile, si care porneste de la datele initiale, fondatoare ale coalitiei.

10. Vor fi sanctionati cei care isi vor ataca colegii de alianta?

Antonescu: Da, acesta e spiritul.

11. Va mentineti declaratiile prin care va acuzati reciproc de minciuna?

Antonescu: Noi am facut invitatia de a veni astazi pentru a prezenta datele de astazi si sper ca nimic nu e neclar.

Ponta: Eu credeam ca o sa ma intrebe daca cred in Dumnezeu.

Antonescu: Pesemne ca nu vom avea din varii motive prilegul de a aparea zilnic, eu mentin ideea ca ar trebuie sa fie desemnat un purtator de cuvant, altfel exista riscul sa dam raspunsuri cu nuante diferite.

Este o chestiune de administrare si organizare.

Aparem impreuna cu prilejul unor decizii importante, ca acestea.

12. Ce solutie juridica ati gasit pentru organizarea referendumului, de vreme ce presedintele poate prelungi aplicarea referendumului?

Ponta: Constitutia prevede ca in maxim 30 de zile de la adoptarea legii de modificare a Constitutie, aceasta se supune aprobarii populatiei prin referendum.

Sunt convins ca presedintele va respecta un text foarte clar din Constitutie.

13. Despre vizita subsecretarului de stat american Victoria Nuland si despre influenta politicului asupra justitiei

Ponta: Cred ca se referea la dl Basescu, care a spus ca are cheile justitiei, ca suna procurori, eu m-am uitat la B1 si asa am inteles.

A fost o vizita foarte buna, are legatura cu un subiect care fiind de competenta CSAT e evident confidential, si e ilegal sa discutam orice fel de detaliu.

14. De ce mergeti la europarlamentare pe liste separate?

Ponta: Pentru ca nu ne batem pe acelasi electorat.

Noi nu avem adversari politici, doar nu o sa ne batem cu gruparea consilierilor prezidentiali sau cu PDL, noi avem un singur dusman, absenteismul.

Antonescu: USL are intre componentele sale un partid de stanga si unul de dreapta. O campanie sustinuta, intensa, poate chiar nefarsita, a incercat in continuare sa spuna ca PNL nu mai e un partid de dreapta.

Pentru clarificarea imaginii, pentru demontarea propagandei neobosite e foarte bine ca fiecare sa ne definim identitatea, ceea ce nu inseamna ca nu putem avea obiective comune sau ca USL isi inceteaza activitatea.

15. Despre nemultumirile primarilor

Ponta: Dl Voiea a explicat ca Romania trebuie sa respecte sistemul fiscal, ca am anuntat din timp toate modificarile, sunt primari care nu s-au pregatit din timp, ii sprijinim.

Noi nu putem sa nu avem date foarte clare, sa nu patim ce a patit Grecia, Suntem intr-o directie buna, cu deficitul, cu cheltuielile, trebuie sa respectam cu totii sistemul.

Ministerul Finantelor si Bugetul vor oferi tot sprijinul astfel incat primarii sa stie sa-l aplice.

16. Despre legea descentralizarii

Ponta: Daca toti judecatorii CCR au spus intr-un fel, inseamna ca au dreptate, si asa vom face.

Nu am discutii cu judecatorii de la CCR..