Fostul premier Adrian Nastase, inchis la Penitenciarul Rahova in urma condamnarii de 4 ani primita luni in dosarul Zambaccian, are sambata trei noi materiale publicate pe blogul personal. In una dintre acestea, el sustine ca SUA trebuie sa numeasca mai repede un ambasador la Bucuresti pentru a evita "gafele de comunicare" generate de faptul ca "gestionarea curenta a relatiilor bilaterale, la nivel sub-strategic, este realizata de persoane de nivel 3 si 4, la Washington".

"Este neplacut si faptul ca, dupa mai bine de un an, Statele Unite nu au numit inca un ambasador la Bucuresti. In aceste conditii, gestionarea curenta a relatiilor bilaterale, la nivel sub-strategic, este realizata de persoane de nivel 3 si 4, la Washington, pe o componenta care se bazeaza, intr-o anumita masura, pe optiuni subiective, pe contacte sporadice (inclusiv din vina autoritatilor romane). Asa se explica unele din gafele de comunicare, accelerate inca din perioada mandatului ambasadorului Gittenstein," scrie Nastase.

El mentioneaza cateva dintre aceste "gafe", precum "'Convocarea intempestiva' a presedintelui CSM, judecatorul Adrian Bordea si a ministrului de justitie Robert Cazanciuc, pentru consultari, la Ambasada americana" sau "introducerea in comunicatul referitor la vizita doamnei Victoria Nuland, in temele de discutie, a problematicii statului de drept in Romania", despre care Nastase scrie ca "a generat o ambianta tensionata, cu efecte asupra discutiilor, dand senzatia ca adjunctul secretarului de stat vine la Bucuresti pentru a trage de urechi autoritatile".

"Concluzia mea, la acest moment, este aceea ca dincolo de legaturile intre serviciile de informatii legate de lupta antiterorista si de colaborarea politico-militara, legata de scutul antiracheta si de baza de la Kogalniceanu, nu exista elemente substantiale de continut, in prezent pentru relatiile bilaterale. Consecinta este aceea ca se recurge, din nou, la demagogia 'conditionalitatilor democratice', incercandu-se introducerea pe agenda bilaterala exclusiv a unor teme de politica interna din Romania, cum s-a mai intamplat si in alte perioade", mai sustine fostul premier.

Tot sambata a fost publicat pe blogul sau si un articol despre Ariel Sharon, publicat in 2009 intr-o revista, precum si un scurt text in care spune ca a semnat petitia lansata de Mihai Gadea si Adrian Ursu, intitulata 'Abuzurile din Romania trec oceanul', care constituie o scrisoare deschisa adresata presedintelui american Barack Obama si secretarului de stat John Kerry, lansata inainte de vizita Victoriei Nuland.