Comisia Europeana (CE) a dezmintit vineri informatiile ca ar vrea ca Germania sa le permita accesul la ajutoare sociale imigrantilor someri proveniti din Uniunea Europeana (UE), in raspuns la un articol in acest sens publicat intr-un ziar german, transmite Deutsche Welle, citat de Agerpres.

"Comisia Europeana nu preseaza Germania sa-si diminueze cerintele in vederea accesului imigrantilor din UE la ajutoare sociale. Afirmatiile contrare si articolele din media sunt false", a declarat purtatoarea de cuvant a CE Pia Ahrenkilde.

Aceasta a adaugat ca legislatia UE defineste parametri clari pentru a-i impiedica pe imigrantii din UE sa abuzeze de sistemele de ajutoare sociale din tarile gazda.

Potrivit unui document obtinut de cotidianul Sueddeutsche Zeitung, CE a luat pozitie fata de un caz aflat pe rolul Curtii Europene de Justitie (CEJ) din Luxemburg. In procesul de la CEJ se dezbate situatia unei tinere de 24 de ani din Romania care traieste din 2010 in Germania cu fiul ei. Aceasta ar fi locuit la sora sa in Leipzig si a primit alocatia pentru copil si un spor de intretinere de la Autoritatea regionala pentru Copii. Cererea romancei pentru plata ajutorului social a fost respinsa de Agentia pentru Munca. Procesul intentat statului german a fost trimis de Tribunalul Social din Leipzig la CEJ pentru clarificari.

Comisia afirma in documentul citat ca excluderea imigrantilor din UE de la plata ajutorului social (Hartz IV) nu este conforma cu dreptul european. Daca judecatorii vor fi de aceeasi parere, atunci verdictul va spori sansele imigrantilor din alte tari europene de a primi ajutoare sociale in Germania chiar si in situatia in care nu cauta loc de munca, a consemnat RFI Romania, citand cotidianul german. Comisia Europeana considera ca sistemul social din Germania contravine regulamentelor europene si ca strainii din alte state comunitare au dreptul la ajutor social chiar daca nu lucreaza sau daca nu cauta un job. Comisia afirma ca Berlinul nu are voie sa impuna restrictii generale in aceste cazuri.

Problema imigratiei a devenit suficient de proeminenta in ultimele saptamani pentru ca postul public ARD sa o abordeze in sondajul sau lunar DeutschlandTrend, facut public vineri, continua Deutsche Welle. Conform sondajului, majoritati de circa 70% dintre participanti au fost de acord cu doua afirmatii pe aceasta tema: mai intai, ca "economia Germaniei are nevoie de lucratori calificati din alte tari", iar apoi ca "imigrantii din tari ale UE care nu cauta un loc de munca trebuie sa plece din tara".

Statisticile actuale sugereaza ca, in comparatie cu alte grupuri de imigranti, numarul de romani si bulgari din Germania care lucreaza este mai mare. Agentiile germane pentru ocuparea fortei de munca s-au pronuntat in favoarea politicii de "frontiere deschise", invocand situatia de pe piata muncii si imbatranirea populatiei, mai adauga Deutsche Welle.