​"Toti oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decat altii". Acesta este intregul continut al unui proiect de lege initiat de deputatul independent Remus Cernea. Parlementarul spune, pentru HotNews.ro, ca a initiat proiectul de lege ca pe un protest fata de "betia politica" a majoritatii USL, pe care o acuza de practici nedemocratice fata de localnicii din Pungesti, localitatea vasluiana unde Jandarmeria a intervenit impotriva unor sateni care se opun explorarilor unor posibile zacaminte de gaze de sist efectuate de compania Chevron.

Imagine din filmul de desene animate "Ferma Animalelor" (1954), dupa cartea lui OrwellFoto: www.geekosystem.com

Inainte de Anul Nou, in 16 decembrie 2013, deputatul independnet Remus Cernea, membru al Partidului Verde, a depus la Parlament un proiect de lege care are un singur articol, dar care nu modifica niciun act normativ existent.

"Legea privind localitatea Pungesti", dupa cum suna titlul proiectului, prevede ca "Toti oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decat altii".

Remus Cernea spune ca proiectul sau de lege, inspirat din distopia alegorica "Ferma animalelor" a lui George Orwell, este un protest fata de fostii sai colegi de la USL, formatiunea care l-a ajutat sa intre in Parlament.

"Legea pe care am propus-o este o metafora si un protest, nu trebuie luata literal", a declarat, pentru HotNews.ro, Remus Cernea.

El este nemultumit de interventia Jandarmeriei la Pungesti, judetul Vaslui, impotriva unor localnici care se opun explorarilor efectuate de compania americana Chevron, aflata in cautare de gaze de sist. Concret, Cernea reproseaza actualei Puteri USL, care sustine explorarea gazelor de sist, ca tolereaza interventiile jandarmilor si are "alunecari autoritariste".

"Am recurs la acest gest ca la un protest prin care sa scutur cumva acest Parlament si aceasta supermajoritate din starea asta de betie politica in care se afla, care alieneaza grav actul democratic din Romania, alieneaza grav menirea unui Parlament, intr-o tara democratica, prin tot mai multe alunecari prin atitudini autoritariste si abuzive", a mai spus fostul deputat PSD.

  • Expunere de motive: Copiii din Pungesti voiau sa vina Mosu sa ia jandarmii

documente

Proiect lege Pungesti

(10 Ian 2014) PDF, 12KB

Daca legea lui Cernea are un singur rand, motivele invocate de deputat pentru initiativa sunt expuse mult mai generos, pe doua pagini, in care parlamentarul "verde" povesteste cum, la Pungesti, a fortat el trecerea pana la gardul Chevron, peste jandarmii care au incercat sa-l opreasca, cum batranii satului i s-au plans de "abuzurile incredibile" ale fortelor de ordine si cum unii copii din localitate isi doreau ca de Craciun "sa vina Mosu' sa-i ia pe jandarmi".

documente

Expunere motive Pungesti

(10 Ian 2014) PDF, 96KB

"In localitatea Pungesti din Romania pentru un cetatean roman accesul este astazi mai dificil decat intr-o tara membra a Uniunii Europene. Am vizitat in week-end-ul trecut (vineri, 13 decembrie si sambata 14 decembrie 2013) zona si am fost martorul unor abuzuri incredibile asupra oamenilor, drepturile acestora fiind incalcate flagrant. (...) Jandarmii au incercat chiar sa ma impiedice sa ma apropii de santierul Chevron. Am fortat trecerea si am ajuns in cele din urma la gardul acestuia", povesteste Remus Cernea, in expunerea de motive la initiativa sa legislativa.

"Am intalnit copii a caror dorinta era sa vina Mosu' ca sa ii ia pe jandarmi, Am vorbit cu un tanar caruia jandarmii i-au rupt mana si i-au spart capul, batandu-l pana acesta si-a pierdut cunostinta", isi mai motiveaza el legea-protest.

  • A vorbit si cu premierul Ponta: I-am comunicat ingrijorarile mele, am un sentiment extrem de inconfortabil

Cernea-Ponta

Remus Cernea si premirul Victor Ponta, in anul 2012

Foto: Facebook

Remus Cernea a fost consilier al premierului Victor Ponta, dupa care a intrat in Parlament cu sustinerea PSD la alegerile legislative din 2012. Intre timp, insa, Cernea a ajuns la concluzia ca "noua supermajoritate se comporta intr-un mod foarte departe de ceea ce a anuntat" si a parasit grupul PSD in mai 2013.

"Am avut sentimentul inainte de alegeri ca voi putea sa ajut la o constructie, cel putin in chestiuni de mediu sau de drepturile omului, dar foarte curand dupa alegeri am constatat ca noua supermajoritate se comporta intr-un mod foarte, foarte departe de ceea ce a anuntat", a spus Remus Cernea.

Fostul consilier al premierului nu a incetat, insa, sa mai stea de vorba cu Victor Ponta, caruia i-a transmis "ingrijorarile" sale legate de alunecarile USL spre autoritarism.

"In ultimele luni am mai comunicat, eu i-am transmis ingrijorarile mele. Este o comunicare privata. Comunicam si eu prezint ingrijorarile si punctele de vedere", ne-a spus deputatul Cernea.

El are insa numai cuvinte de lauda despre premier, in ciuda "ingrijorarilor" legate de "practicile nedemocratice" ale USL.

"Victor Ponta a avut onestitate si si-a respectat promisiunea de a oferi o sansa pentru verzi de a intra in Parlamentul Romaniei, de asemenea a avut intelepciunea politica de a nu-mi cere sau de a nu-mi impune niciodata, cat timp i-am fost consilier, sa spun ceva, sau de cand sunt deputat. Niciodata nu mi-a cerut <>".

Totusi, de unde discrepanta aceasta intre "atitudinile nedemocratice si autoritariste" ale USL si "onestitatea" copresedintelui Uniunii, premierul Ponta?

"Este un mare semn de intrebare si pentru mine si sincer am un sentiment extrem de inconfortabil cand vad evolutia lucrurilor din ultimul an, de dupa alegerile din 2012", raspunde tot Remus Cernea, pentru HotNews.ro.