Comisia juridica urmeaza sa discute spre sfarsitul lunii ianuarie, probabil pe 28, proiectul controversatei legi a activitatii de lobby, au declarat, pentru HotNews.ro, surse politice.

"Nu a fost facuta inca ordinea de zi, insa legea lobby-ului trebuie discutata, pentru ca are termen de adoptare a raportului la 1 februarie. Ar trebui adoptat raportul in sedinta, probabil pe 28 ianuarie, insa conducerea comisiei trebuie sa stabileasca ordinea de zi. In mod normal, Comisia va lucra in perioada 27-29 ianuarie", au declarat surse din comisie.

La randul sau, deputatul PSD Ciprian Nica, vicepresedinte al Comisiei Juridice, a declarat, pentru HotNews.ro, ca legea lobby-ului ar putea primi raport pe 28 sau 29 ianuarie.

"Trebuie sa terminam si legea lobby-ului", a declarat Nica.

Senatul a respins initiativa legislativa in anul 2010, in vechea legislatura, insa Camera Deputatilor este for decizional.

In decembrie 2013, Comisia juridica a Camerei a adoptat un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul de lege, insa plenul a decis retrimiterea documentului la comisie.

Initiativa legislativa a deputatului Constantin Nita (PSD), ajuns intre timp ministrul delegat pentru energie, a fost modificat substantial de catre deputatii juristi prin raportul de admitere cu amendamente din 10 decembrie 2013.

Practic, proiectul modificat acorda parlamentarilor, alesilor locali, liderilor politici sau sefilor de companii de stat dreptul sa faca lobby.

Practic, prin modificarile aduse, parlamentarii au deschis o cale prin care s-ar putea masca tentativele de trafic de influenta.

Agentia Nationala de Integritate (ANI), intr-o adresa trimisa ministrului delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a anuntat ca nu sustine proiectul de lege a lobby-ului si considera ca "proiectul introduce in sfera ilicitului penal acele fapte care sunt vatamatoare pentru relatiile sociale ocrotite prin Constitutie si prin alte legi".

ANI considera ca o astfel de lege "ar genera o anumita conduita la nivel decizional si infractiunea de trafic de influenta, si situatii de suprapunere a intereselor personale cu cele publice".