Liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat luni, in prima sedinta a conducerii PNL, ca nu "linistea" este prerogativa presedintilor Romaniei, dupa ce premierul Victor Ponta afirmase, la inceputul acestei saptamani, ca viitorul sef al statului trebuie sa fie un om al pacii si linistii.

Crin AntonescuFoto: Agerpres

"Vrem un presedinte care sa aduca, liniste, da, dar nu in sensul ca vrem un presedinte care sa nu deranjeze pe nimeni. Nu linistea e prerogativa presedintilor, nu pentru liniste voteaza cetatenii in regimuri politice care presupun presedinte votat", a spus Crin Antonescu, la inceputul sedintei PNL, sustinand ca seful statului trebuie sa ofere "garantii, nu liniste".

Acesta a subliniat ca atunci cand "garantiile sunt solide, cand respectarea Constitutiei, a echilibrului regimului democratic, interactiunea corecta a tuturor institutiilor publice, atunci se poate vorbi de liniste, liniste publica, sufleteasca".

"Dar presedintele trebuie sa fie un garant al drepturilor si libertatilor cetatenilor, al functionarii corecte a institutiilor, al functionarii corecte a justitiei, pentru indeplinirea pentru fiecare a prerogativelor constitutionale, un garant intern, pentru asta il voteaza cetatenii, si un garant extern, al marilor optiuni strategice ale Romaniei, al faptului ca Romania e din ce in ce mai ireversibil o democratie consolidata", a continuat Crin Antonescu, inainte de a adauga: "Un astfel de presedinte vrem, un presedinte care sa dea garantii tuturor cetatenilor, si nu doar unor demnitari sau partide".

Pe de alta parte, presedintele liberalilor a reamintit ca PNL face parte dintr-o "alianta politica numita USL": "Primul meu mesaj la inceputul acestui an e acela de a va reaminti, de a ne reaminti ca ne afla sub aceasta obligatie si angajament".

Antonescu a afirmat ca sunt "iresponsabile" declaratiile unor "colegi de alianta care vorbesc despre data la care ar fi mai bine sa se rupa USL, despre galceava din cutare sau cutare colt al tarii, despre toate divergentele, frustrarile acumulate in interiorul acestei aliante".

"Nu ca ele nu ar fi reale, stim bine ca sunt reale", a precizat el, dar au fost "expuse public cu imprudenta, chiar cu iresponsabilitate".

El a sustinut ca aceste probleme nu pot fi puse "inaintea celor pe care le au cetatenii".

"Am intrat in aceasta constructie politica de bunavoie. Am mers in fata cetatenilor spunand ca vom ramane impreuna. Putem sa avem motive reale sa discutam la un moment dat despre incetarea acestui contract, avem si mijloacele sa-l facem sa inceteze, dar cetatenii nu au decat posibilitatea ca o data la patru ani sa creada intr-unul dintre noi si sa dea un vot care inseamna un contract pe care, daca il rupem, il rupem noi, unilateral, cetatenii nu se mai pot pronunta", a pledat acesta.

"Cred, inainte de toate, ca responsabilitatea noastra este de a ne gandi nu daca si cand sau cum rupem USL, ci cum ducem la capat angajamentul pe care ni l-am luat", a subliniat acesta.

Liderul PNL s-a pronuntat si pentru o "suplimentare a protocolului" de functionare a USL, pentru "adaugarea unor mecanisme care sa reglementeze functionarea Aliantei", daca este nevoie.

In finalul sedintei, Antonescu, care a mentionat ca este probabil ultimul an in care detine functia de presedinte al PNL, a facut un apel la liberali sa faca "mereu lucrul corect" si sa nu aleaga "decizia cea mai comoda, convenabila pe termen scurt, si nici macar decizia care pare cea mai populara, ci decizia corecta".

"Niciodata nici cei mai inversunati dusmani ai PNL, cand am fost la guvernare, nu au putut vorbi de pericolul ca PNL sa devina partid stat. Asta spune ceva despre noi", a concluzionat el.