Membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au intrunit marti in cele doua sectii ale institutiei pentru a analiza daca va fi sesizata Inspectia Judiciara in legatura cu declaratiile facute de Victor Ponta in cazul lui Adrian Nastase, au declarat pentru Agerpres oficiali ai Consiliului. In cazul in care membrii CSM vor concluziona ca afirmatiile premierului aduc atingere sistemului judiciar, va fi sesizata Inspectia Judiciara pentru verificari. Premierul Victor Ponta a declarat luni seara ca Adrian Nastase este un condamnat politic, o victima a regimului Traian Basescu si un caz perfect comparabil cu cel al Iuliei Timosenko.

"Adrian Nastase e un condamnat politic pentru ca incepand cu anul 2005 (...) a fost principala tinta a presedintelui Basescu si a oamenilor sai, Macovei, Morar si ceilalti si, iata, suntem la finalul celui de-al doilea mandat al lui Traian Basescu. Cred ca e o nedreptate si cred ca foarte multi oameni mai putin cunoscuti decat domnul Nastase sau mai putin mediatizati au avut atat de mult de suferit in acesti zece ani, nu neaparat ajungand in penitenciar, ci pierzandu-si locurile de munca, pierzandu-si familiile, fiind tarati prin tribunale si din acest motiv si astazi obiectivul principal pe care l-am anuntat al PSD-ului este schimbarea unui regim politic pe care noi l-am considerat intotdeauna abuziv", a declarat primul-ministru la Romania TV.

Victor Ponta l-a calificat pe Adrian Nastase drept "o victima a regimului Basescu" si a comparat cazul sau cu cel al fostului premier ucrainean Iulia Timosenko care a fost condamnata la inchisoare.

"Eu cred ca in mare parte justitia din Romania este independenta. Ce s-a intamplat azi la CSM a aratat capacitatea reprezentantilor justitiei de a nu se mai lasa impresionati, intimidati de presedinte si au ales pe cine au vrut ei. Cred ca unul din obiectivele strict personale al lui Traian Basescu din 2005 incoace a fost acela de a-si dobori prin alte metode decat cele politice principalii adversari. Eu cred ca Adrian Nastase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru dupa 89, dar si cel mai puternic adversar al lui Traian Basescu (...) si cred ca din punct de vedere politic cazul Adrian Nastase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timosenko", a spus Victor Ponta.