PSD si Partidul Conservator (PC) vor merge impreuna la alegerile europarlamentare, partidul fondat de Dan Voiculescu urmand sa aiba un loc eligibil pe lista comuna, au declarat pentru HotNews.ro surse social-democrate. Aceleasi surse sustin ca negocierile in interiorul PSD privind candidatii la europarlamentare vor fi facute cu baronii local, organizatiile din teritoriu fiind cele care vor face propunerile pe locurile eligibile.

Pe aceleasi liste va primi un loc eligibil si UNPR, partidul condus de prim-vicepremierul Gabriel Oprea.

Anuntul oficial privind colaborarea dintre PSD si PC va fi facut duminica, dupa o sedinta a conducerii social-democratilor.

PSD si PNL vor merge separat la alegerile europarlamentare din 2014, asa cum anuntat deja liderii USL. Social democratii isi fac calculele pe un procent de 38-40% si suplimentarea mandatelor de la 11 (cate au in prezent) la 15.

Practic, social democratii isi permit sa cedeze doua posturi pentru cele doua partide partenere, avand in vedere calculele facute si cu o mobilizare exemplare PSD ar ramane cu 13 locuri, mai multe decat au in prezent.

De partea cealalta, liberalii - care, neoficial, sperau sa participe cu alianta USL la alegerile europarlamentare - si-au propus ca tinta 25% din voturi si suplimentarea locurilor pe care le au in prezent cu 2-3 mandate(de la 5 mandate la 8.)

In acest moment, conservatorii fac parte formal dintr-o alianta cu liberalii, alianta denuntata in realitate de cele doua partide. Alianta de Centru - Dreapta nu a fost desfiintata inca pe motiv ca dizolvarea ei ar duce la disparitia USL.

PC are o traditie lunga de colaborare cu PSD la alegeri, partidul lui Dan Voiculescu intrand in Parlament in 2004 si 2009 pe listele aliatilor de stinga. Atu-ul major al Partidului Conservator este trustul de presa Intact (Antena 3, Antena 1, Jurnalul National).

PC are in acest moment un europarlamentar - Sabin Cutas.

Identitatea politica a PC in interiorul Parlamentului European face subiectul unui sondaj de opinie pe site-ul oficial al partidului, unde cititorii sunt intrebati la ce grup politic european ar trebui sa se afilieze in urmatoarea legislatura. Cele mai multe voturi (143) le-a primit Alianta Europeana a Conservatorilor si Reformistilor, urmat de Partidul Popular European.