Presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, a declarat intr-un interviu acordat Epoch Times ca intentioneaza sa infiinteze in acest an un partid politic, impreuna cu toti cei care s-au implicat in campania sa electorala pentru alegerile locale din 2012, dar ca noua formatiune isi va propune doar castigarea alegerilor pentru Primaria Capitalei din 2016.

Nicusor DanFoto: Arhiva personala

"Avem de-a face cu o clasa politica care nu-i mai reprezinta pe cei care au pus-o acolo. Este nevoie de actori noi pe scena politica. Nu ar fi bine ca un grup de oameni sa pretinda ca reprezinta Piata Universitatii pentru ca ar fi un prim moment de ruptura intre noi, intre cei care vor spune ca vor sa faca politica si cei care nu vor. E bine ca aceasta miscare de protest sa ramana cum este, adica o opozitie fata de oricine este la putere. (...) Din punctul meu de vedere, fara sa-mi arog in vreun fel faptul ca reprezint Piata Universitatii, va pot spune ca voi infiinta un partid politic cu toti cei care s-au implicat in campania mea pentru primarie din vara lui 2012. Acest partid isi va propune doar castigarea alegerilor locale din Bucuresti din 2016, adica vizeaza functia de primar general si cat mai multe pozitii in Consiliul General. Dupa cum stiti legea alegerilor locale impiedica independentii sa formeze liste iar pentru a merge in alegerile pentru Consiliu, ai nevoie de un partid. De aceea probabil in prima jumatate a anului 2014 vom incepe formalitatile de constituire a partidului. Faptul ca nu ne propunem sa guvernam tara, ne scuteste de o alegere ideologica. Este vorba despre un program de administrare a orasului pe care in esenta l-am prezentat deja in campania din 2012", a afirmat Nicusor Dan.

Nicusor Dan a vorbit in interviul pentru Epoch Times despre miscarea de protest Rosia Montana, despre care spune ca are de dat o lupta pe termen lung cu clasa politica, al carei moment decisiv va fi votul in Camera Deputatilor.

  • "(...) prin vechimea protestului si numarul de oameni care s-au implicat, Rosia Montana este simbolul activismului civic din Romania.
  • Daca aceasta miscare va castiga, va schimba modul in care clasa politica se raporteaza la societate. Daca ea pierde, desi eu personal exclud aceasta posibilitate, ne putem astepta la acele reculuri de democratie care au venit si in 1990, 1992 si 1996 si in 2004 cand oamenii au avut asteptari, dar acestea nu s-au implinit.
  • Ca volum, protestele bulgarilor sunt de 3-4 ori mai puternice ca ale noastre, insa eu ma astept ca problemele sociale sa se amplifice in Romania. Multa lume traieste inca intr-o bula de speranta, ca acest guvern le va imbunatati starea materiala, care probabil se va sparge foarte curand.
  • La capitolul victorii este faptul ca legea RMGC a fost retrasa. Fara proteste, aceasta lege ar fi fost adoptata si promulgata de presedinte iar proiectul ar fi fost inceput peste cateva luni.
  • O a doua victorie este ca oamenii au inceput sa aiba incredere unii in altii si sa constientizeze ca reprezinta o forta. Chiar daca guvernantii par sa nu tina cont de asta, eu sunt convins ca ei iau in calcul aceasta forma de opozitie. Practic in ianuarie 2012 a fost o miscare care a dus la caderea guvernului. In septembrie 2013 am avut o miscare si mai mare. Fiti siguri ca guvernantii sunt constienti ca aceste miscari vor creste in timp.
  • Pe de alta parte, ca infrangeri sau puncte negative as mentiona ruptura clara dintre clasa politica si societate. In mod clar aceste miscari au exprimat o opozitie fata de un proiect, cu care majoritatea populatiei rezoneaza in ciuda campaniilor mediatice. Am vazut si o clasa politica opaca la cererile populatiei, cu incercari de manipulare vizibila, care vroia sa ne prezinte albul ca negru si negrul ca alb. Daca nu se va ajunge la un dialog intre guvernanti si populatie/protestatari este posibil sa se ajunga la violente".