Europarlamentarul german Elmar Brok, cel care a propus amprentarea imigrantilor est-europeni care profita de ajutoarele sociale, afirma, intr-o declaratie de presa remisa luni, ca a luptat pentru dreptul romanilor si bulgarilor de a beneficia de libertate de miscare deplina in interiorul UE si ca majoritatea acestora sunt bineveniti in toate statele membre, dar ca acei putini care incalca regulile UE si le abuzeaza trebuie determinati sa le respecte. Brok ii raspunde totodata lui Victor Ponta - care l-a calificat luni drept "demagog, iresponsabil, populist" si cu "gandire nazista" - apreciind ca reprosul premierului roman, "a carui relatie cu statul de drept este bine cunoscuta", se va intoarce impotriva sa.

Elmar BrokFoto: europarl.europa.eu

"Daca domnul Ponta, a carui relatie cu statul de drept este bine cunoscuta, ma acuza acum pe mine pentru apelul pe care l-am facut cu privire la respectarea regulilor UE, reprosul sau se va intoarce impotriva sa. N-ar trebui sa trateze un vechi prieten al Romaniei in acest mod, asta in cazul in care nu foloseste aceasta ocazie pentru a atinge scopuri populiste si cu motivatii interne", a sustinut Brok.

Declaratia de presa transmisa de eurodeputatul german Elmar Brok:

"Libertatea de miscare pentru cetatenii UE este un drept fundamental al Uniunii Europene, ce nu trebuie ingradit. Am luptat intotdeauna pentru acest drept fundamental, inclusiv pentru romani si bulgari. De mai bine de 15 ani am luptat pentru apartenenta deplina a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, un fapt ce este destul de usor de probat.

Din acest motiv am lucrat pentru o deplina libertate de miscare pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014 si continui sa fac acest lucru. Insa aceasta libertate de miscare trebuie implementata in conformitate cu regulile UE, in particular cu articolul 7 al directivei din 2004 privind dreptul la libera miscare si sedere.

Majoritatea covarsitoare a romanilor si bulgarilor sunt bineveniti in toate statele membre UE, ca orice alti cetateni UE. Insa asta inseamna totodata ca mica minoritate a celor care incalca regulile si le abuzeaza trebuie determinati sa respecte regulile UE.

Am cerut autoritatilor germane sa impiedice abuzurile tocmai pentru a nu pune in pericol libertatea de miscare. Acest lucru vizeaza doar o foarte mica minoritate care nu respecta regulile.

Daca domnul Ponta, a carui relatie cu statul de drept este bine cunoscuta, ma acuza acum pe mine pentru apelul pe care l-am facut cu privire la respectarea regulilor UE, reprosul sau se va intoarce impotriva sa. N-ar trebui sa trateze un vechi prieten al Romaniei in acest mod, asta in cazul in care nu foloseste aceasta ocazie pentru a atinge scopuri populiste si cu motivatii interne".

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat luni ca, in opinia sa, eurodeputatul german Elmar Brok este un politician "demagog, iresponsabil si populist", care impartaseste o "gandire nazista" ca aceea a eurodeputatului PDL Monica Macovei.

"Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populisti cum e domnul Brok, care au intervenit deseori si in Romania si erau foarte bine mediatizati de presa basista ca niste extraordinari europarlamentari, dar cu aceasta ocazie am aflat ce gandesc despre romani - ca trebuie sa ne amprenteze, ca trebuie sa fim toti, eventual, tinuti in spatele unor garduri electrificate. Astia sunt prietenii lui Macovei. Ce va mira? De fapt, si gandesc la fel. O gandire nazista. Si doamna Macovei are o gandire fascista, nazista. Si domnul Brok la fel. Cine se aseamana, se aduna", a spus Ponta, la finalul sedintei PSD.

Referitor la demersul eurodeputatilor social-democrati romani de a-i cere demisia lui Elmar Brok din functiile pe care le detine in Parlamentul European, Victor Ponta a declarat ca "Romania a demonstrat si va demonstra in continuare ca accentele populiste si sovine din Europa sunt nu doar nejustificate, dar de fapt sunt un atac la fundamentul Uniunii Europene". "Or, asta am facut cu calm, cu ratiune si cred ca lucrul acesta se va intampla si in continuare. Important este ca toate restrictiile au fost ridicate si nimeni nu le va reintroduce", a continuat Ponta.

Eurodeputatul german Elmar Brok, din partea Uniunii Crestin-Democrate, a propus repatrierea imigrantilor din Europa de Est care sosesc in Germania pentru a scapa de saracie si inregistrarea amprentelor lor pentru a-i impiedica sa mai revina.