Consiliul National Secuiesc: Prin transferul Complexului Bradul la Episcopia Ortodoxa, Guvernul a defavorizat voit maghiarii

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 3 ianuarie 2014, 21:10 Actualitate | Politic

Consiliul National Secuiesc considera ca, prin decizia de a transfera de la RA-APPS la Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei complexul Bradul din Covasna, Guvernul a incalcat Constitutia si Legea cultelor si a acordat sprijin BOR in mod discriminatoriu, "defavorizand voit maghiarii din Romania".

Intr-un comunicat transmis, vineri, si citat de agentia Mediafax, Consiliul National Secuiesc (CNS) arata ca Romania mai este "datoare" cu retrocedarea unei parti semnificative a bunurilor confiscate in mod abuziv de la Bisericile maghiare, iar Parlamentul a adoptat mai multe legi privind restituirea proprietatilor, insa, din cauza "lipsei vointei politice", procesul se desfasoara foarte lent.

CNS sustine ca noua lege a retrocedarilor prevede termene foarte lungi, prelungite si acestea prin Ordonanta de Urgenta 115/2013, care intrat in vigoare in 24 decembrie, ingreunand astfel desfasurarea "activitatii sociale, educationale si culturale a bisericilor maghiare".

Reprezentantii CNS mai sustin ca Ordonanta de Urgenta 114/2013, care a intrat in vigoare in aceeasi zi, "demonstreaza ca Guvernul trateaza Biserica Ortodoxa ca o biserica de stat, cu toate ca in Romania nu exista religie de stat, iar statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee".

Conform sursei citate, prin Ordonanta de Urgenta 114/2013, prin care "a pus la dispozitia" Episcopiei Ortodoxe Romane a Covasnei si Harghitei complexul hotelier Bradul din statiunea Covasna, in valoare de 10,5 milioane lei (2,34 milioane euro), Guvernul "a incalcat Constitutia deoarece dreptul de a decide asupra patrimoniului tarii apartine Parlamentului, iar Guvernul poate adopta astfel de decizii numai in cazuri exceptionale".

In plus, CNS considera ca Guvernul a incalcat Legea cultelor, pentru ca a acordat Episcopiei Ortodoxe un imobil fara ca acesta sa aiba o destinatie religioasa, a sprijinit Biserica Ortodoxa "fara sa acorde vreun sprijin si celorlalte biserici, in raport cu numarul credinciosilor" si "a demonstrat ca retrocedarea proprietatilor bisericilor traditionale maghiare nu intarzie din motive obiective, ci prin aceasta Guvernul defavorizeaza voit maghiarii din Romania, in timp ce sprijina prin orice mijloace - chiar si ilegale - Biserica Ortodoxa Romana, care este cea mai importanta institutie a expansiunii romane din Tinutul Secuiesc".

"Consiliul National Secuiesc - cautand posibilele cai de remediu - propune tuturor persoanelor fizice si juridice discriminate sa intenteze proces Guvernului Romaniei, facand referire inclusiv la incalcarea Constitutiei", se mai arata in comunicatul Consiliului National Secuiesc, semnat de presedintele CNS, Izsak Balazs.

Totodata, Consiliul National Secuiesc cere Guvernului "sa renunte la practici avand drept scop asimilarea persoanelor apartinand minoritatilor nationale, respectiv la modificarea raporturilor etnice din Tinutul Secuiesc" si sa modifice Ordonanta de Urgenta mentionata in asa fel incat complexul hotelier sa fie trecut in proprietatea orasului Covasna.

De asemenea, CNS cere Consiliului Europei, Uniunii Europene, OSCE si ONU sa urmareasca "la nevoie, inclusiv prin procedurile de monitorizare institutionalizate", procesele care au loc in Romania si sa faca presiuni asupra Romaniei in vederea respectarii angajamentelor asumate si "sa renunte la asuprirea secuilor si la romanizarea fortata a Tinutului Secuiesc".

La ultima sedinta de anul trecut, din decembrie, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care complexul hotelier Bradul din Covasna a fost transferat de la RA-APPS catre Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei. Prin acelasi act normativ - Ordonanta de Urgenta 114/2013 -, Vila Covasna a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a fost trecuta in administrarea Ministerului Apararii, iar Palatul Olanesti a fost cedat Serviciului Roman de Informatii.

Transferul de imobile a fost justificat de Guvern prin "exigentele speciale ale cooperarii internationale in domeniul militar, imperativul sprijinirii Bisericii Ordtodoxe, institutie cu rol esential in apararea identitatii nationale a poportului roman, si activitatile specifice ale SRI".

Ulterior, premierul Victor Ponta a sustinut ca vila Covasna, Palatul Olanesti si complexul hotelier Bradul au fost transferate de la RA-APPS pentru a nu fi vandute si a asigurat ca presedintele Traian Basescu va avea in continuare acces la Vila Covasna, pentru a petrece Revelionul, daca "anunta" Ministerul Apararii.

"Nu am considerat ca cele trei unitati trebuie sa intre in programul de vanzare al RA-APPS, spre a fi vandute catre o persoana privata, iar Ministerul Apararii si SRI pot sa foloseasca cele doua vile pentru pregatirea profesionala", spunea Ponta, adaugand ca cele doua imobile stateau goale pe parcursul intregului an, iar regia cheltuia bani cu intretinerea acestora.

Premierul a insistat insa si asupra faptului ca RA-APPS nu este agentie de turism.

"Nu le-am luat ca acolo se ducea presedintele sau altcineva, nu asta m-a interesat, ci pur si simplu nu am vrut sa fie vandute, cum sunt majoritatea celorlalte proprietati ale RA-APPS", a sustinut Ponta.
3338 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  Consiliu National. (Vineri, 3 ianuarie 2014, 21:20)

  cristian_n [utilizator]

  Si eu sunt turnul Eiffel.
 • +10 (28 voturi)    
  Romania (Vineri, 3 ianuarie 2014, 21:45)

  Kepler [utilizator]

  trebuie sa fie la ea acasa in Covasna si Harghita.
  Aceste judete nu apartin Ungariei ci Romaniei (chiar de mult timp) si secuii trebuie sa inteleaga acest lucru. Orice guvern al Romaniei poate decide fara nici o problema atit asupra edificiilor cit si a terenurilor din Romania care nu sint proprietate privata.
  • +2 (24 voturi)    
   si uite asa (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 1:37)

   kelye [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   Inca o manevra de succes a guvernului ... dar deh.. e usor cu prostii, le dai putina apa la taratza nationalista si se umfla instant, uita datele problemei si pleaca fericiti ca au mai strigat 'mu*e steaua' (inlocuiti 'steaua' cu ce vreti, tot aia e)

   Uita ca discutia a pornit de la cadoul facut bisericii la inceput de an electoral, uita ca Romania se afunda in medieval in timp ce educatia e pe duca. Dar e bine ca le-au zis-o ei ungurilor. Aha.

   Prostii au ce merita.
   • 0 (0 voturi)    
    medievali sunteti voi (Duminică, 5 ianuarie 2014, 21:01)

    Dismas [utilizator] i-a raspuns lui kelye

    Daca noi ortodocsii suntem medievali si inapoiati de 2000 de ani ,cum au spus mai multi atei,
    voi democratilor ce sunteti ???
    care aveti 3000 de ani de democratie ???
    ipocritilor.
  • +5 (13 voturi)    
   penibil.. (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 9:58)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   ce legatura are subiectul cu Ungaria?.. un guvern de hoti a dat de pomana o cladire din patrimoniul statului unei institutii private. daca tot se da de pomana, au mai venit si altii sa ceara... desi e clar ca nu vor primi nimic, asa ca deh, ca sa moara si capra vecinului, va indeamna pe toti sa dati in judecata statul. o idee nu tocmai rea, avand in vedere ca BOR SRL nu merita si chiar daca merita, nu poate justifica necesitatea unui complex balnear nici macar cat poate justifica necesitatea monumentului de prostie pe care il construiesc cu titlu de catedrala...
   • -1 (7 voturi)    
    Romania (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 17:05)

    beee [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Acolo va fi un centru cultural zonal, gura de aer pentru romanii de aici.
    • +3 (3 voturi)    
     *popa (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 18:00)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui beee

     "gura de aer pentru popa de aici" ai vrut sa zici.
    • +2 (2 voturi)    
     cultura cui? (Duminică, 5 ianuarie 2014, 14:08)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui beee

     despre ce cultura vorbim? e un complex balenar. un hotel cu niste piscine. cel mai probabil se va cultiva mai departe religia banului in stilul in care biserica ortodoxa o face de sute de ani.
     de ce nu au dat cladirea ministerului educatiei? sau ministerului culturii?... macar ramanea in patrimoniul statului roman, al nostru, al tuturor romanilor.. nu al unor burtosi imbracati in aur!..
     • 0 (0 voturi)    
      simplu (Marţi, 7 ianuarie 2014, 0:18)

      beee [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Pentru ca tot ce misca acolo este controlat de udmr. Va spun pentru ca am fost acolo. SI deja se extinde in judetul Mures.
 • +6 (22 voturi)    
  hm (Vineri, 3 ianuarie 2014, 22:43)

  Xorciser [utilizator]

  Pana una alta Ungaria e datoara cu patrimoniul fundatiei Gojdu.
 • +11 (25 voturi)    
  magarie (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 4:01)

  U_swamp [utilizator]

  Cedarea acestei vile de protocol bisericii - oricarei biserici - este o mare magarie. Mai ales ca BOR este cel mai bogat agent economic din Romania, cel mai mare proprietar imobiliar.
 • +6 (22 voturi)    
  pana una alta (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 4:21)

  amanda13 [utilizator]

  Romania apartine romanilor. Le sugerez pasnicilor si prietenosilor sovini inraiti din Consiliul Secuiesc (ca national nu e, atata vreme cat secuii NU au o tara si nu exista ca natiune autonoma, ba chiar la ultimul recensamant s-a dovedit ca sunt in lume in numarul coplesitor de 500) sa se adreseze Frantei cu doleanta sa le fie donat Luvrul fiindca s-au trezit ei ca sunt originari din catacombele Parisului. Sa vedem apoi ce raspuns vor primi.
 • +3 (17 voturi)    
  lasand gluma la o parte... (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 11:21)

  artistul000 [utilizator]

  Ei sunt singurii care s-au autosesizat pana acum ... si au dreptate... au fost discriminati.
  NU am vazut nicio alta institutie romaneasca (Nu stiu sigur daca acest consiliu este o institutie sau nu) nu a sarit la gatul guvernului pentru aceste "cadouri" catre cea mai lacoma institutie din Romania - BOR.

  Eu unul nu am incredere in aceasta institutie - BOR - nu mai primesc acei "batmani" care vin de sarbatori cu colecta ...
  Romanilor, treziti-va!! Dumnezeu nu are nevoie de banii vostri doar BOR are nevoie.
  Cum naiba sa nu fii preafericit cand ai ultimul model de Mercedes 4x4, un palat in care locuiesti, scutit de taxe si in plus o intreaga armata care se ocupa cu cersitul pe la toata lumea!!!
  ///
  • +3 (5 voturi)    
   Romania (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 16:55)

   beee [utilizator] i-a raspuns lui artistul000

   Pana una alta episcopul Ioan face o treaba extraordinara in Harghita si Covasna, intreaba orice roman de acolo. La fel ca si episcopul roman de pe Valea Timocului.
  • 0 (2 voturi)    
   Ia uite.... (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 20:22)

   cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui artistul000

   E unu',sef fost mare care nu mai poate veni p-acolo...
   Pretin cu secui..Pt votuiuiui.
   Cine o fi?
 • +4 (16 voturi)    
  Explicatie (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 11:58)

  idsoc [utilizator]

  Nu e nici o magarie. Statul roman intareste una din putinele institutii romanesti din zona: Biserica ortodoxa. E ca o donatie pt un centru cultural din Roma. Ungurii stiu asta si behaie poate poate fac un curent de opinie. Cand primarii unguri au retrocedat ilegal catre etnici unguri a fost in regula, nu?
  • +4 (6 voturi)    
   Da ,da.... (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 13:25)

   polonyca [utilizator] i-a raspuns lui idsoc

   .......... atunci a fost in regula.....lor !!!!!!!
   • +1 (7 voturi)    
    Episcopia din Har-cov (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 16:52)

    beee [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    Da, biserica ortodoxa din Harghita si Covasna este cea mai activa institutie in zona pentru pastrarea identitatii spirituale si culturale a romanilor din zona.
    Ghiciti cine s-a trezit sa sustina relamatia CNS: Toma Patrascu, omul de ASUR, asociatia secularistilor atei.
    • 0 (2 voturi)    
     da vaaaai (Sâmbătă, 4 ianuarie 2014, 19:25)

     stupidu [utilizator] i-a raspuns lui beee

     nu ma intereseaza ca e activa sau nu. bor nu e institutie de stat, iar statul nu poate sa faca favoritisme facind donatii altor institutii. asta ar trebui sa va intereseze. da' voi nuu, urla sovinismu' in voi si sariti sus de cur ca cei care s-au sesizat au fost secuii.
     • 0 (0 voturi)    
      la obiect (Marţi, 7 ianuarie 2014, 0:22)

      beee [utilizator] i-a raspuns lui stupidu

      BOR este un partener pentru statul roman si statul roman isi atinge obiectivele prin acest parteneriat. Mergi in HARCov si convinge-te.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version