Romania a evitat miercuri o criza guvernamentala in prag de sarbatori. Miercuri, 18 decembrie, a fost ziua in care soliditatea USL a fost pusa la cea mai grea incercare. Tensiunea dintre PNL si PSD a atins punctul culminant in momentul in care Crin Antonescu a fortat ruperea USL din cauza opozitiei PSD fata de numirea lui Rares Bogdan (propus de PNL) la sefia TVR. Antonescu a incercat sa forteze ruperea dupa discutia aprinsa de marti seara cu Valeriu Zgonea, dar a fost intors de tandemul Victor Ponta si Daniel Chitoiu, ministrul liberal al Finantelor. In paralel, PSD a tatonat UDMR pentru a se asigura ca are asigurata o noua majoritate in cazul plecarii PNL din Guvern.

Armonia din USL a disparutFoto: Agerpres
  • Vezi mai jos momentele - cheie ale crizei din interiorul USL

Cum s-a ajuns la criza de miercuri

Criza de miercuri a fost declansata de evenimentele din ziua precedenta, cind parlamentarii PSD au refuzat sa participe la votul pentru numirea lui Rares Bogdan la sefia TVR. Sedinta din parlament nu a avut cvorum pentru ca PSD-istii au plecat pur si simplu din sala, sfidindu-i astfel pe liberalii care, mai devreme, votasera constiincios candidatul social-democratilor pentru Curtea Constitutionala, Toni Grebla. Motivul sfidarii? Comportamentul pe care Crin Antonescu l-a avut fata de Victor Ponta pe tema modificarii Codului Penal, atunci cind presedintele liberal a aruncat toata vina pe Ponta si PSD pentru modificarile care au dus la garantarea unei super-imunitati pentru demnitari si baronii locali.

Marti seara, dupa "defectiunea" PSD-istilor, Crin Antonescu s-a dus in biroul lui Valeriu Zgonea, presedintele PSD al Camerei Deputatilor, pentru a-i reprosa comportamentul, sustin surse politice pentru HotNews.ro. Zgonea i-ar fi spus lui Antonescu ca, daca nu-i convine situatia, sa plece de la guvernare. In acel moment, Crin Antonescu l-a amenintat ca liberalii ar putea vota o posibila motiune de cenzura depusa de PDL in sedinta Parlamentului dedicata bugetului (la acel moment nu se stia ca Traian Basescu va renunta sa retrimita legea bugetului la Parlament).

Acela a fost momentul care a declansat criza de miercuri.

Filmul zilei de miercuri

Miercuri dimineata, Dan Voiculescu l-a sunat pe Crin Antonescu pentru a-i cere o intrevedere, in speranta ca-l va face pe acesta sa se razgindeasca in privinta ruperii USL. Crin Antonescu a refuzat intrevederea, dar Voiculescu nu a cedat: s-a dus personal la sediul PNL, unde a avut o discutie cu liderul liberal, in jurul orei 13.00.

In paralel, de la Guvern aparuse informatia pe surse ca Victor Ponta pregateste o ordonanta de urgenta care sa permita numirea unui sef interimar la TVR. Crin Antonescu le-a cerut ministrilor liberali sa refuze aprobarea unui astfel de act.

Informatii pe surse arata ca ministrii liberali s-ar fi prezentat la guvern cu demisiile scrise in cazul in care premierul Ponta ar fi insistat pentru adoptarea Ordonantei de Urgenta. Crin Antonescu a infirmat informatia ulterior, intr-o declaratie de presa, dar tonul folosit de liderul liberal a fost mai degraba caustic: "Nu se joacă nimeni nici de-a demisia, nici de-a părăsirea Guvernului, nici de-a alte lucruri, sunt oameni serioşi, din ce în ce mai serioşi miniştrii liberali".

  • Intre timp, PSD nu a stat degeaba: liderii partidului au negociat cu lideri ai UDMR o eventuala sustinere in cazul ruperii de PNL. Intre cele doua partide s-a discutat daca UDMR sa intre in guvern la nivel de ministri sau sa se rezume la sprijin parlamentar, ca in 2001-2004. Vezi aici mai multe amanunte

Dupa plecarea lui Voiculescu, la sediul PNL a sosit Victor Ponta, insotit de ministrii Gabriel Oprea (UNPR), Mircea Dusa (PSD) si Daniel Chitoiu (PNL) - considerat insa un apropiat al premierului. Acesta a fost momentul decisiv al zilei. A fost momentul in care Crin Antonescu a inteles ca partidul sau nu vrea sa plece de la guvernare. Surse politice au declarat ca ministrii liberali, in frunte cu Daniel Chitoiu (amendat in trecut de unii fruntasi PNL pentru apropierea sa vizibila de Victor Ponta) au refuzat ruperea coalitiei de guvernamint.

  • Scurt intermezzo cu presedintele Basescu. Dupa terminarea discutiei PSD - PNL de la sediul liberalilor, Victor Ponta a plecat cu Daniel Chitoiu la Cotroceni, la o intilnire programata cu o zi inainte. Acolo, presedintele Basescu si premierul Ponta au convenit o solutie pentru deblocarea bugetului pe 2014: presedintele renunta sa retrimita legea bugetului la Parlament si promulga bugetul, Guvernul amina cu 3 luni introducerea taxei de 0,7 eurocenti pe carburanti.

Intre timp, ajuns inapoi la Guvern, Victor Ponta si-a inceput sedinta de Guvern cu o declaratie in care a anuntat solutia pentru buget. Tot Ponta a anuntat ca cele doua camere ale Parlamentului se vor reuni vineri, 20 decembrie, sa voteze noua propunere a liberalilor pentru sefia TVR. Premierul a spus insa ca va emite si o ordonanta de guvern care, daca votul din Parlament va esua din nou vineri, sa dea putere birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor pentru a desemna un sef interimar la TVR. Adica ordonanta pe care Crin Antonescu voia sa o evite cu orice pret.

Inapoi la sediul PNL: In jurul orei 17.00, Crin Antonescu a facut primele declaratii ale zilei. Liderul liberal a confirmat existenta discutiilor tensionate si a relatat propria versiune a intilnirii cu Ponta si ceilalti lideri USL. "Premierul nu a putut s-o explice (plecarea parlamentarilor PSD de la sedinta decisiva pentru sefia TVR - n.red.), spunând că nu a generat-o domnia sa, că, mă rog, a pierdut controlul, ca să spun aşa. Mi-am exprimat convingerea şi speranţa că e o situaţie temporară - că e reconfortant să ştii că aliatul tău are controlul asupra propriului partid - şi l-am îmbărbătat", a spus Crin Antonescu.

  • In replica la declaratia lui Crin Antonescu, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a scris pe contul sau de Facebook: "Eu cred ca si Antonescu ar trebui sa ia fraiele PNL din mainile lui Chitoiu"

Liderul liberal a anuntat ca PNL va face o noua propunere pentru sefia TVR, alta decit Rares Bogdan - cel pe care social-democratii il respinsesera in declaratiile publice pe motiv ca a insultat PSD.

Miza TVR? Un buget de circa 175 de milioane de lei.

Aceasta a fost cronica zilei in care USL a evitat criza ce ar fi putut duce la ruperea coalitiei de guvernare si provocarea unei crize guvernamentale.