Situatie tensionata in USL dupa contrele pe tema conducerii TVR. Premierul Victor Ponta nu a ajuns la un acord cu ministrii liberali legat de situatia de la TVR si a plecat de la guvern la sediul PNL pentru a discuta cu presedintele Crin Antonescu. Sedinta de guvern a fost amanata, iar Ponta a plecat de la sediul PNL la Palatul Cotroceni.

Victor Ponta/Crin AntonescuFoto: HotNews / DP
  • Ramai pe HotNews.ro pentru a afla detalii despre situatia din USL

Evenimentele zilei:

Ora 17:10: Crin Antonescu: "Probabil OUG privind TVR se va da in aceasta seara, nimeni nu il poate impiedica pe Victor Ponta. Domnul Ponta a spus ca doreste sa dea o OUG, noi i-am spus ca din principiu dorim sa limitam numarul ordonantelor de urgenta. Noi am propus convocarea celor doua camere."

Ora 16.33: La Guvern incepe sedinta Executivului, aminata cu 3 ore si jumatate din cauza crizei politice

Ora 16.24: Scenariu care arata motivul crizei din USL: Totul ar fi inceput marti seara in biroul lui Valeriu Zgonea de la Camera Deputatilor. Crin Antonescu i-a reprosat lui Zgonea ca PSD nu l-a sustinut pe Rares Bogdan la sefia TVR, moment in care Zgonea i-ar fi spus lui lui Antonescu: "Daca nu va convine, plecati de la guvernare". Replica lui Crin a fost extrem de dura: liderul liberal a amenintat ca nu va pleca doar PNl de la guvernare, ci si PSD, in urma unei motiuni de cenzura introduse pe 30 decembrie de PDL, o motiune care ar fi urmat sa fie votata si de PNL, UDMR si chiar si UNPR - in numele interesului national.

Ora 16.15: O sursa de la virful USL a declarat pentru HotNews.ro ca situatia a fost detensionata "pentru moment" si nu va avea loc ruperea Uniunii, Crin Antonescu renuntind la pozitia sa intransigenta

Ora 16.08: Informatii din USL arata ca ministrii liberali s-ar fi prezentat in sedinta de Guvern cu demisiile pe masa in cazul in care premierul Ponta ar fi insistat sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa impuna un apropiat al PSD la sefia TVR, iar intilnirile succesive ale lui Ponta si Dan Voiculescu cu Crin Antonescu ar fi avut rolul de a detensiona situatia. Nu este clar pina in acest moment la ce solutie s-a ajuns

Ora 15:46: Presedintele Traian Basescu va sustine o declaratie de presa la ora 17:15, informeaza Administratia Prezidentiala.

Ora 15:31: Victor Ponta se afla la Palatul Cotroceni, anunta B1 Tv. Potrivit Antena 3, la intalnirea presedinte - premier participa si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Ora 15.24: Victor Ponta a plecat de la sediul PNL fara a face declaratii

----------------------------------------

Liderii PNL insista pentru continuarea procedurii parlamentare in cazul numirii conducerii interimare a TVR, dar si pentru renuntarea la initiativa de comasare a Muzeului Taranului Roman cu Muzeul Satului. La sediul PNL se afla presedintele liberal, Crin Antonescu, alaturi de o parte din vicepresedintii partidului si liderii grupurilor parlamentare. Anterior, presedintele PNL, Crin Antonescu, si presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, au avut o intalnire la sediul USL.

Sedinta de Guvern trebuia sa inceapa de la ora 13.00.

Anterior, presedintele PNL, Crin Antonescu, si presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, au avut o intalnire la sediul USL.

Anterior, inaintea sedintei de guvern, Ponta a declarat ca isi mentine decizia ca Guvernul sa adopte, miercuri, o ordonanta de urgenta care sa permita Birourilor Reunite ale Parlamentului sa numeasca o conducere interimara la TVR, aratand ca nu exista o alta solutie.

El a precizat ca va avea o discutie pe aceasta tema cu liderul PNL, Crin Antonescu.

Intrebat daca aceasta decizie mai poate fi luata in cazul in care ministrii liberali se opun, Ponta a raspuns" Nu se pune problema".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti seara ca a avut o scurta discutie cu premierul Victor Ponta si i-a transmis acestuia ca varianta unei ordonante de urgenta in cazul TVR este inacceptabila, propunand o noua convocare a parlamentarilor pentru votul privind sefia televiziunii publice.

Nominalizarea lui Rares Bogdan, propus de PNL la conducerea SRTV, nu a fost validata, marti de Parlament, din totalul celor 580 de membri ai celor doua Camere, exprimandu-si votul 176 senatori si deputati, din care 174 au votat "pentru", iar doi "impotriva", astfel ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi (291).