Autointitulatul rege international al romilor, Dorin Cioaba, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca isi va face un partid politic de dreapta, numit Alianta Democrata a Romilor, care va avea candidati proprii la alegerile europarlamentare din 2014, printre care va fi si el, transmite Agerpres.

Dorin CioabaFoto: Agerpres

Peste 150 de lideri ai romilor sunt asteptati vineri, la Sibiu, sa puna bazele noului partid, in fruntea caruia ar urma sa fie Dorin Cioaba.

"Vreau sa va anunt ca va avea loc vineri, la ora 13.00, la Sibiu, o adunare generala a organizatiilor romilor din Romania (...) si vom pune bazele infiintarii primului partid al romilor. La Sibiu vor veni cei mai importanti lideri ai romilor, (...) intelectuali", a declarat Dorin Cioaba.

Acesta a mai anuntat ca s-au strans deja 20.000 de semnaturi pentru infiintarea noului partid.

Potrivit lui Cioaba, "celelalte partide politice de la noi din tara nu se vor bucura de infiintarea noii formatiuni".

"Cred ca aceasta veste va aduce multa, multa nemultumire in randul partidelor politice si aliantelor din Romania pentru ca mesajul nostru este 'va rugam sa nu mai contati pe noi pentru ca nu o sa mai intram in nicio alianta cu niciun alt partid'", a explicat Dorin Cioaba.

El a anuntat ca va candida la alegerile europarlamentare din 2014, insa nu in Romania.

Autoproclamatul rege international al romilor a spus ca nu doreste sa candideze la europarlamentare in Romania, ci dintr-o alta tara europeana, "unde comunitatea de romi este mai unita".

Cioaba a precizat totodata ca Alianta Democrata a Romilor nu va avea un candidat propriu la presedintie pentru ca romii "isi stiu lungul nasului".

Un alt plan al lui Dorin Cioaba este ca viitorul partid sa intre in Parlament la viitoarele alegeri generale si sa aiba chiar un post de vicepremier intr-un viitor guvern al Romaniei.

"O sa avem un numar de parlamentari, un numar de membrii in Guvern. (...) Vicepremier neaparat. De ce ungurii sa aiba atatea oportunitati si noi, care suntem mai multi ca ei, sa nu putem? Vrem un vicepremier din partea romilor. Atunci s-ar putea rezolva problemele romilor", a spus Dorin Cioaba.

Intrebat de Agerpres daca s-a sfatuit cu presedintele Traian Basescu, pe care l-a sustinut intotdeauna, in luarea acestei decizii, Dorin Cioaba a spus ca urmeaza ca o delegatie a romilor din noul partid sa solicite o intalnire cu presedintele Romaniei, "pentru a primi o indrumare".

Sigla noului partid va fi roata cu doi lei, iar sloganul va fi "roata schimba soarta".

Dorin Cioaba sustine ca in Romania exista 1,4 milioane de romi cu drept de vot si posesori de acte de identitate valabile.

Autointitulatul rege al romilor a anuntat ca isi va face anul viitor propriul post de televiziune, care doreste sa emita inca din luna aprilie.

La ultimele alegeri, din 2012, Dorin Cioaba a candidat fara succes pentru presedintia Consiliului Judetean Sibiu, pe listele ACDR. Dorin Cioaba a obtinut atunci, 874 voturi, ceea ce inseamna un scor de 0,45%.