Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege care modifica legea privind sistemul unitar de pensii publice si introduce recunoasterea grupei I de munca. Mai exact, cei care au lucrat in conditii grele, se incadreaza in grupa I de munca si au stagiu complet de cotizare, se pot pensiona mai devreme. Camera Deputatilor este forul decizional, legea merge la promulgare.

"Initiativa legislativa pentru persoanele care au stagiu complet de cotizare si care au lucrat in grupa I de munca minim 6 ani, pentru fiecare an lucrat se pot pensiona cu sase luni mai devreme. De exemplu, pentru cineva care are stagiul complet de cotizare de 35 de ani si a lucrat 10 ani in grupa I de munca se poate pensiona cu 5 ani mai devreme. Din datele care exista acum la Ministerul Muncii vor beneficia aproximativ 55 000-57 000 de persoane", a explicat presedintele Comisei de Munca, Florin Iordache.

De noua lege vor beneficia persoanele care au lucrat in conditii grele de munca, majoritatea fiind muncitori care au lucrat in minerit, siderurgie sau cai ferate.

Camera Deputatilor este forul decizional, legea urmeaza sa mearga la promulgare.