Deputatul PSD Eugen Nicolicea a fost ales, luni, in unanimitate, presedinte al Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor din zona comunei Nana, judetul Calarasi, informeaza Mediafax.

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

Parlamentarii l-au votat doar pe presedintele Comisiei de ancheta, cei doi vicepresedinti si secretarul urmand a fi desemnati la urmatoarea sedinta.

Membrii comisiei au primit in prima sedinta de lucru un draft de regulament, pana la urmatoarea sedinta urmand a se veni cu propuneri privind acest document.

Nicolicea a declarat ca, potrivit Regulamentului Camerelor, PDL are repartizat un post de vicepresedinte in cadrul Biroului Comisiei, care cuprinde presedinte, doi vicepresedinti si un secretar.

In conditiile in care PDL a anuntat ca nu va participa la sedintele Comisiei de ancheta, s-a stabilit sa se astepte o nominalizare din partea democrat-liberalilor.

"Daca pana data viitoare, PDL nu va ocupa aceasta functie de vicepresedinte, ea va fi repartizata altor grupuri din cadrul comisiei", a spus Nicolicea.

Comisia de ancheta a celor doua Camere se numeste "Comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor din zona comunei Nana, judetul Calarasi", potrivit draftului de regulament.

Obiectivele comisiei de ancheta sunt verificarea trasabilitatii terenurilor instrainate in perioada 1990 ¬ 2013, pe raza comunei Nana, verificarea situatiei subventiilor incasate de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, in perioada verificata, in zona supusa anchetei, verificarea statutului juridic si a raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana, verificarea structurii de culturi a exploatatiilor agricole si verificarea legalitatii tranzactiilor cu terenuri din zona Nana, in perioada 1990-2013.

Comisia de ancheta poate invita pentru audiere si explicatii orice persoana care poate avea cunostinta despre o fapta ori o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in domeniul care formeaza obiectul activitatii comisiei de ancheta.

Regulamentul mai prevede ca impiedicarea in orice fel a activitatii comisiei de ancheta in indeplinirea atributiilor sale se sanctioneaza potrivit legii penale.

In plus, la cererea comisiei, orice persoana care cunoaste fapte sau imprejurari in legatura cu situatiile semnalate este obligata sa le aduca la cunostinta sau sa le infatiseze, iar institutiile sau autoritatile cu atributii referitoare la faptele infatisate sunt obligate sa raspunda la solicitarile comsiiei de ancheta, in termenul stabilit.

In cazul in care este necesara prezenta unor experti pentru lamurirea unor fapte sau imprejurari in vederea aflarii adevarului, Comisia de ancheta dispune efectuarea de expertize.

In activitatea sa, Comisia va putea utilize specialisti fara drept de vot, desemnati de grupurile parlamentare.

Constatarile, conzluziile si propunerile comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile reunite ale Parlamentului in termen de 60 de zile de la infiintarea comisiei, votul final urmand a fi dat intr-un plen reunite al celor doua Camere ale Parlamentului.

Parlamentul a votat, saptamana trecuta, constituirea Comisiei Calarasi, din care fac parte 13 deputati si senatori PSD, PNL, PC, PPDD si UDMR. PDL nu a desemnat niciun membru in cadrul Comisiei.

Din Comisie fac parte: de la PSD - Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Serban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL - Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupsa, de la PC - Vicentiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD - Teiu Paunescu.

Liderul deputatilor democrat-liberali, Mircea Toader, a declarat ca PDL nu va desemna reprezentanti in aceasta comisie.