Senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea afirma, intr-o postare pe blogul personal, ca "din pacate, Traian Basescu are dreptate in privinta modificarilor incercate la Codul penal" si ca "ceea ce s-a intamplat la Camera Deputatilor este un dublu smen, de care sunt vinovati Bogdan Ciuca si Valeriu Zgonea", dar ca "asta nu justifca modul in care Presedintele Romaniei si-a ridicat iar poalele in cap in fata Occidentului, delirand iar despre "lovituri de stat" si "parlamentari-hoti"".

Critian Bodea mai spune ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa ceara scuze senatorilor, intrucat modificarile blamate au fost facute, peste noapte, "doar de catre deputati". "Asa ca este cel putin imoral sa ne bage pe toti parlamentarii in aceeasi oala cu Bogdan Ciuca si Valeriu Zgonea si sa arunce anatema asupra unei institutii pentru faptele "nocturne" ale catorva complotisti", a scris liberalul, vineri, pe blogul sau, "Bad Dog".

Postarea senatorului PNL Critian Bodea, intitulata "Super-arogante politice":

"Din pacate, Traian Basescu are dreptate in privinta modificarilor incercate la Codul penal! Ceea ce s-a intamplat la Camera Deputatilor este un dublu smen, de care sunt vinovati Bogdan Ciuca si Valeriu Zgonea. Dar asta nu justifca modul in care Presedintele Romaniei si-a ridicat iar poalele in cap in fata Occidentului, delirand iar despre "lovituri de stat" si "parlamentari-hoti". Daca la referendum avea scuza disperarii, acum nu are nicio ratiune logica pentru a terfeli Romania in strainatate. Si, pentru stiinta dumnealui, un mediator nu urla, ci cheama oamenii la masa si le vorbeste calm.

Ii atrag atentia domnului Traian Basescu ca, la Senat, Legea amnistiei a cazut. Amendamentele la Codul Penal au trecut de Senat in anii trecuti, iar modificarile blamate au fost facute, peste noapte, de catre deputati. Doar de catre deputati! Asa ca este cel putin imoral sa ne bage pe toti parlamentarii in aceeasi oala cu Bogdan Ciuca si Valeriu Zgonea si sa arunce anatema asupra unei institutii pentru faptele "nocturne" ale catorva complotisti.

Ii mai atrag atentia Presedintelui Romaniei ca domnul Zgonea, desi are obiceiul sa vorbeasca mai tare decat Crin Antonescu, nu reprezinta nici opinia, nici stilul de lucru al Senatului Romaniei. Si nici nu este seful Parlamentului, desi e clar ca incearca sa pozeze in asta.

Ca urmare, astept de la Presedintele Romaniei sa se comporte ca un barbat de stat, rational, nu ca o muierusca isterica de la vreun show plangacios. Macar pentru asta, ar trebui sa isi ceara scuze senatorilor...

Cat despre ceea s-a intamplat luni si marti in Camera Deputatilor, nu am fost surprins deloc. Evenimentele se inscriu in stilul HEIRUPIST al domnului Zgonea. Sa ne reamintim ca, acum un an, dumnealui isi lansa marea campanie de imagine, tratandu-ne pe toti parlamentarii ca pe niste infractori care cheltuiau banii statului prin hoteluri de lux.

Iacata ca "marele salvator al Parlamentului" tocmai l-a bagat in gura lupului si ne-a facut de tot rasul in fata romanilor si a Europei.

Prin modul in care a incercat sa strecoare aceste legi pe sub nasul deputatilor, presedintele acestei camere a dat impresia unui smen. Prin modul in care a trecut aceste amendamente prin sedinte nocturne, desi le avea pe masa de luni de zile, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor a dat impresia unui alt smen.

Acum, ca cele doua proiecte se vor intoarce in Parlament, nu mai conteaza daca unele modificari sunt sau nu justificate si daca altele lasa portite de scapare pentru alti smenari. Raul a fost facut, trebuie sa cautam solutii.

Dar, institutia Parlamentului a fost terfelita de modul amatoristic prin care cei doi "presedinti" au inteles ca trebuie sa transforme in legi acele amendamente, ca si cel referitor la amnistie. Pentru asta, daca nu se gandeste niciunul dintre ei la o demisie de onoare, ar trebui macar sa se ia de mana si sa vina in fata camerelor de luat vederi pentru a-si cere scuze atat parlamentarilor, cat si natiunii.

Este clar ca demnitarii trebuiau scosi de sub denumirea de functionari publici. Nu functionam dupa aceleasi legi, nu avem acelasi statut, acea prevedere era doar o carpeala facuta in graba. Pur si simplu, suntem demnitari, nu functionari. Din pacate, s-a umblat intr-un mod suspect si la definitia conflictului de interese, unde chiar nu era necesar. Niste juristi cu viziune ar fi trebuit sa abordeze altfel lucrurile, sa nu prefere sa carpeasca carpeala. Trebuia facuta rapid o Lege a demnitarului public, in acelasi registru ca si cea a functionarului public, cu drepturi, obligatii si sanctiuni clare.

Agitatia in care au intrat ANI, DNA si ICCJ sunt firesti, in cadrul de isterie totala care caracterizeaza politica romaneasca de vreo 2 ani. Desi, nu i-a lasat nimeni fara obiectul muncii. Dar, solutia nu este sa urlam unii la altii sau sa ne-o tragem peste noapte cu dosare sau legi noi. Daca se doreste cu adevarat o echilibrare a legilor ANI si DNA, care e posibil sa contina exagerari pe alocuri, acest lucru trebuie facut impreuna cu aceste institutii. Trebuie stat la masa, vazut conditiile necesare pentru descurajarea coruptiei politice si administrative si gasite cele mai potrivite formule de implementare a acestora in plan legislativ.

Si acum este momentul potrivit sa vorbim despre o alta lege strict necesara: una care sa desfiinteze prostitutia politica. Mai exact, trebuie sa terminam cu minciuna asta copilareasca, pe care nu o crede nimeni, nici in tara, nici afara, ca prefectii si directorii institutiilor de stat sunt apolitici si dau concursuri corecte. Oamenii astia trebuie asumati politic, numiti, pe fata, de cei la putere in plan local sau national si trebuie sa plece odata cu cei i-au numit sau cand nu mai reprezinta acel partid. Oricum, erau pusi acolo politic si executau ordinele partidului, stie orice roman si diplomat strain. De ce sa nu o facem pe fata, transparent, pentru ca cetateanul sa stie cine e vinovat pentru numirea unui incompetent sau pentru impunerea unei politici gresite?! Sunt foarte sigur ca romanii ar aprecia o astfel de transparenta.

Una peste alta, eu, ca senator al Romaniei si membru al PNL, consider ca se impune o reforma legislativa a reglementarii jocului politic in Romania: o rediscutare a legilor ANI si DNA, o Lege a demnitarului, o Lege a lobby-ului, o desfiintare a prostitutiei politice si o reintoarcere la votul pe lista, pentru a nu mai forta politicienii sa stea cu mana intinsa pentru bani de campanie.

Dar, oare, liderii nostrii au curajul sa se arate romanilor asa cum suntem: cu bune si cu rele?! Pot liderii PSD sa renunte la aroganta Puterii si la siguranta ca le stiu pe toate?! Sau vor continua sa ii ridice mingi la fileu lui Basescu pana se vor trezi socati ca au soarta lui Boc si Ungureanu?!"