Liderul Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, dezaproba continutul si procedura in care au fost adoptate modificarile la Codul penal al Romaniei, in Camera Deputatilor, cu sustinerea parlamentarilor PSD, motiv pentru care ar putea avea o discutie cu premierul roman Victor Ponta, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, Celine Bayer, purtatorul de cuvant al sefului S&D.

Hannes SwobodaFoto: Agerpres

Intrebata daca europarlamentarul austriac a vorbit cu preseditele PSD despre aceste chestiuni, Bayer a raspuns: "Nu inca, dar ar putea".

Swoboda a criticat in special facilitatile pe care amendamentele le ofera parlamentarilor romani, de a nu mai intra sub incidenta pedepselor pentru conflictul de interese, nemaifiind asimilati functiilor publice.

"Referitor la amendamentele care au fost votate acum doua zile, in Camera Deputatilor, privind exceptia referitoare la coruptie, domnul Swoboda dezaproba continutul si procedura, pentru ca au fost votate de Parlament foarte repede si in mod special continutul nu este acceptabil, pentru ca orice parlamentar trebuie sa fie tras la raspundere pentru faptele sale, bineinteles in afara de comportamentul de vot - adica nimeni nu poate fi condamnat pentru votul sau din Parlament", a declarat Bayer, pentru HotNews.ro.

Potrivit acesteia, liderul socialistilor si democratilor din Parlamentul European considera ca "Romania a facut in trecut unele eforturi" in lupta anticoruptie. "Si vrem sa continue, nu vrem sa se opreasca si nu vrem nici sa dea inapoi. Acesta este un semn negativ, speram ca aceste amendamente nu vor intra in vigoare", mai considera Swoboda, potrivit purtatoarei de cuvant a S&D.

Referitor la alegerile europarlamentare, ea a precizat ca S&D urmareste atent evolutiile privind campaniile electorale ale socialistilor din UE, insa Partidul Socialistilor Europeni (PES) si partidele membre fac campania electorala.

"Bineinteles, pentru ca noi primim rezultatul alegerilor europene, urmarim atent, suntem foarte interesati si suntem in contact cu toti actorii, dar campania propriu-zisa este facuta de Partidul Socialistilor Europeni, trebuie sa facem distinctia", a spus ea.