​Premierul Victor Ponta a declarat joi ca forma legii minelor care a ajuns in Parlament a fost cea finalizata liberali dupa ce social-democratii au luat decizia de a nu intervine pe lege pentru a evita discutiile politice. "Dupa care am vazut stilul devenit deja clasic, s-a jucat la offside pana au ramas si ei in offside", a afirmat premierul, adaugand ca, de data aceasta, "jocul dl Antonescu tot timpul de a lasa pe cineva in offside" s-a rasfrant chiar asupra liderului liberal care, de data aceasta, "s-a lasat singur in offside".

Victor Ponta si Crin AntonescuFoto: Agerpres

"Legea minelor a fost discutata in USL si de mine cu dl presedinte Antonescu. Eu am fost de acord, pentru a se mai evita discutiile politice, ca forma legii sa fie cea finalizata de colegii liberali - PSD nu intervine deloc pe lege, cum zic liberalii. Dupa care am vazut stilul devenit deja clasic, s-a jucat la offside pana au ramas si ei in offside", a declarat Ponta.

"Mi se pare ca jocul dl Antonescu tot timpul de a lasa pe cineva in offside, acum s-a lasat singur in offside si nu castigam nimic din chestia asta", a aratat seful Executivului.

Premierul a subliniat ca, in opinia sa, "trebuie neaparat sa avem o lege a minelor".

Proiectul legii minelor a picat la vot marti dupa o mobilizare inexplicabil de slaba a USL. Proiectul pentru modificarea legii minelor, unul controversat, ar fi facut posibila exploatarea aurifera de la Rosia Montana.

Din 299 de parlamentari prezenti marti in Pplenul Camerei Deputatilor, au votat 160 pentru, 105 impotriva, 22 s-au abtinut, iar 12 nu au votat. Dintre cei care au votat pentru, 109 erau de la PSD, 45 de la PNL, 2 de la PP-DD si 4 de la PC. Impotriva au votat 2 de la PSD, 11 de la PNL, 33 de la PDL, 21 de la PP-DD, 15 de la UDMR, 12 de la minoritati si 1 neafiliat.

Comisiile de industrii si administratie ale Camerei Deputatilor au adoptat, luni, raport favorabil pentru proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii minelor. In cadrul acestui proiect a fost acceptat, la propunerea PNL, introducerea unui nou capitol referitor la transparenta in exploatarea resurselor naturale.

Unul dintre amendamente prevede introducerea unei noi litere la articolul 57 al proiectului. Acesta arata ca nerespectarea de catre titularii permiselor si licentelor a obligatiilor prevazute in prezenta lege constituie contraventie daca, potrivit legii penale, nu constituie infractiune si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000.000 de lei la 5.000.000 lei pentru incalcarea obligatiilor stabilite la Capitolul III1, art. 37 (2), literele p) si r), iar nerespectarea repetata a acestora poate atrage dupa sine si retragerea dreptului de exploatare.

Astfel, fiecare companie care exploateaza resurse naturale trebuie sa publice semestrial pe pagina proprie de internet volumul si costurile de productie si platile efectuate catre stat pentru fiecare proiect derulat. De asemenea, orice companie implicata intr-un proiect de exploatare a resurselor naturale ale statului are obligatia sa publice semestrial, pe pagina proprie de internet, un raport de guvernare corporativa, responsabilitate sociala si protectia mediului, care sa cuprinda si o sectiune cu privire la problemele si riscurile identificate in perioada de raportare si modul de gestionare a acestora. Rapoartele se incarca pe pagina de internet a companiilor la jumatatea si la finalul anului fiscal.