Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la postul public de radio, ca modificarea Codului penal trebuia realizata "deschis" si asumata public, inclusiv de ministrul Justitiei, el sustinand totodata ca "este absurd sa trimiti in penal pe cineva pentru ca la cabinetul parlamentar si-a angajat nevasta", scrie Mediafax.

Antonescu a catalogat drept "cu totul nefericita" derularea evenimentelor si "maniera destul de neclara in care s-au pregatit si s-au introdus pe ordinea de zi" a Camerei Deputatilor o serie de proiecte de lege.

In ceea ce priveste modificarea Codului penal si efectele asupra reglementarii conflictului de interese in cazul parlamentarilor, Antonescu a sustinut ca aceste modificari ar fi trebuit realizate "la vedere" si asumat.

"Eu cred ca daca dorim sa modificam niste legi, daca dorim sa ne luptam cu niste lucruri care sunt absurde sau nepotrivite, trebuie sa o facem cat se poate de deschis, adica asumand-o foarte clar, in frunte cu ministrul Justitiei, la nivelul cel mai vizibil si cel mai inalt si spus: noi consideram ca este absurd sa trimiti in penal pe cineva pentru ca la cabinetul parlamentar si-a angajat nevasta. Am dat asa un exemplu doar de inteles. Deci nu vorbim aici nici de mare coruptie, nici de conflictul real de interese, acela cum este definit si cum ramane in vigoare definit de legea pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, care ramane in vigoare si spune ca se aplica tuturor, incluzandu-i si pe demnitari si pe legea ANI, legea incompatibilitatilor, pe care in continuare neschimbat si neatins de modificarile de ieri, descrie conflictul de interese" , a declarat Antonescu la RRA.

El a precizat ca a inteles faptul ca prin modificarile aduse la Codul penal anumite forme ale conflictului de interese nu mai ajung in zona penala, ci raman in cea administrativa.

"Ne-am adancit intr-o situatie destul de grava, in tara asta se vorbeste de ani buni in mod neconstitutional si nedemocratic despre procurori ca fiind justitia, exclusiv, despre oameni care daca au fost cercetati ca despre oameni vinovati si despre parlamentari si politicieni in general, desigur cu exceptia presedintelui, ca despre niste infractori inca nedovediti, toti (...) Parlamentul deja a ajuns sa fie vazut ca un loc rau famat, asta este o nebunie", a mai spus acesta.

Liderul PNL a subliniat ca vina pentru aceasta imagine a parlamentarilor apartine politicienilor, respectiv parlamentarilor.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.