Presedintele Senatului, Crin Antonescu, califica drept "isterie anti-parlamentara" si "anti-democratica" acuzatiile la adresa modificarilor aduse marti Codului Penal de catre deputati, dar precizeaza ca "s-ar putea ca unele chestiuni sa nu fie in regula" si, in acest caz, "avem timp sa le reparam, daca e cazul".

Acesta a afirmat ca s-au lansat cateva "minciuni (...) grele", inclusiv reluarea de catre presedintele Traian Basescu a discutiei despre lovitura de stat, care poate fi insa trecuta "in registrul comic".

Seful PNL a precizat ca nu cunoaste toate detaliile legate de modificarile operate marti in Camera Deputatilor, dar "daca ingrijorarile se definesc, o discutie politica si juridica are loc, nimeni nu intentioneaza sa faca lucruri pe ascuns".

Crin Antonescu a acuzat faptul ca "institutii importante ca DNA si ANI au comunicat opiniei publice in mod fals ideea ca parlamentarii s-au scos in afara legii sau deasupra legii, ca vor putea comite orice infractiune si ca nimeni nu mai are vreo jurisdictie asupra lor pe motivul ca nu mai sunt definiti ca functionari publici".

"E o minciuna, nu s-a intamplat evident nicio lovitura de stat. Este o modificare la o lege" care poate fi insa atacata la Curtea Constitutionala daca exista "chestiuni discutabile", iar presedintele are dreptul sa solicite reexaminarea legii, a adaugat acesta.

"Daca sunt lucruri asupra carora trebuie revenit se va reveni", a continuat liderul PNL, care a sustinut ca "nimeni nu intentioneaza nici sa incalce legea, nici sa-i protejeze pe infractori, nici sa scoata parlamentarii in afara razei de actiune a institutiilor statului".

"E vorba de o isterie anti-parlamentara si pana la urma anti-democratica", "atacuri permanente" care spun ca singurele institutii care sunt corecte si respecta legea sunt DNA si ANI, alaturi de Monica Macovei si Traian Basescu.

Antonescu sustine ca jurisdictia pentru fapte de coruptie ale parlamentarilor nu este afectata cu nimic in conditiile in care sunt in vigoare Legea 79/2000 pentru preveenirea si sanctionarea faptelor de coruptie si Legea 161/2003 privind incompatibilitatile.

Intrebat cum comenteaza reactia critica a ambasadei Olandei si eventualele repercusiuni negative in raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare, Crin Antonescu a afirmat ca acestea pot fi influentate de declaratiile lui Traian Basescu.

"Este greu sa-i condamni cand in fiecare seara la 18.30 fix iese presedintele si anunta ca a mai avut loc o lovitura de stat. Ii inteleg si pe oamenii aceia, dar poate ar trebui sa se intrebe daca nu cumva sunt cam dese loviturile de stat in Romania".

Crin Antonescu a facut aceste precizari dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, marti, doua legi de modificare a Codului Penal, cu mai multe amendamente propuse de Deputatii juristi.

Practic, parlamentarii au schimbat definitia "conflictului de interese", au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maxim perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei.