Victor Ponta nu este de acord cu noua forma a proiectului de lege de amnistiei, adoptat azi de articole in Camera Deputatilor si aflat pe ordinea de zi pentru a fi supus votului final tot in cursul zilei de astazi. Premierul cere in mod explicit ca infractiuni precum luare de mita, dare de mita sau trafic de influenta sa fie excluse din lista beneficiarilor amnistiei. Aflat la Johannesburg, unde participa la funeraliile lui Nelson Mandela, primul ministru le-a transmis colegilor din Parlament ca nu va sustine forma legii decat daca pedepsele de coruptie vor fi exceptate, potrivit Romania Tv.

Victor PontaFoto: AGERPRES

Victor Ponta le-a transmis parlamentarilor USL ca amnistia ar trebui sa se refere la pedepsele mai mici de 5 ani si sa nu includa faptele de coruptie. In asa fel, ar fi vorba de amnistierea pedepselor mici, pentru a decongestiona sistemul penitenciar, care in prezent nu mai face fata.

Proiectul privind amnistierea si gratierea unor pedepse urmeaza sa fie supus marti votului in plenul Camerei Deputatilor, for decizional pentru acest act normativ, dupa ce Comisia juridica a adoptat luni seara raport favorabil cu amendamente.

Proiectul initiat de catre deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun a fost analizat in Comisia juridica, fiind adoptate o serie de amendamente luni seara, in conditiile in care la lucrarile comisiei au participat un sfert din totalul de 27 de membri.

Adoptarea raportului favorabil asupra proiectului in Comisia juridica nu a fost facuta publica.

Conform unor surse parlamentare, urmare a amendamentelor adoptate de comisie, proiectul prevede amnistierea infractiunilor pedepsite cu inchisoare de pana la sase ani si gratierea pedepselor cu inchisoarea de pana la sapte ani. Termenele initiale erau de pana la patru ani pentru amnistie si de sapte ani pentru gratiere.

Proiectul de lege a fost respins in luna mai de Senat si urmeaza sa intre la vot in plenul de marti al Camerei, care este forul decizional.

Indicele de ocupare din puscariile romanesti este de 118 %. In penitenciare se afla 33.423 de condamnati definitiv si arestati preventiv, iar capacitatea maxima este de 28.166 locuri. Orice detinut care da in judecata Romania la CEDO castiga garantat. Numai anul trecut, statul a fost obligat sa plateasca despagubiri de aproape 120.000 euro, noteaza Romania Tv. Astfel de decizii au fost luate si in alte state din Europa, din motive similare. In momentul adoptarii raportului, Victor Ponta nu se afla in tara.