Delegatia Romaniei condusa de premierul Victor Ponta, din care face parte si fostul presedinte Emil Constantinescu, a ajuns marti la Johannesburg, in Africa de Sud, unde va participa la ceremonia organizata in memoria fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, anunta Agerpres. Din delegatia romana mai fac parte Bogdan Aurescu, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, si Mirel Palada, purtator de cuvant al Guvernului.

Ceremonia memoriala oficiala, care se desfasoara pe stadionul FNB din Johannesburg, este programata sa inceapa la ora 11,00 si va fi deschisa printr-o declaratie oficiala sustinuta de presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma.

Pe durata a aproximativ patru ore, sefii de stat si de guvern si ceilalti participanti de rang inalt sunt asteptati sa rosteasca omagii in memoria lui Nelson Mandela.

La eveniment au venit peste 30 de sefi de stat si de guvern si alte 70 de personalitati din lumea muzicii, culturii, afacerilor, precum si fosti presedinti si premieri.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, si-a confirmat prezenta la ceremonii, in timp ce China va fi reprezentata de vicepresedintele Li Yuanchao. Dintre tarile europene, in fruntea delegatiilor figureaza presedintele francez, Francois Hollande, si sefii guvernelor britanic, David Cameron, spaniol, Mariano Rajoy, si italian, Enrico Letta.

Din America Latina vor fi prezenti, intre altii, presedintii Braziliei, Dilma Rousseff, al Cubei, Raul Castro, al Venezuelei, Nicolas Maduro, si al Mexicului, Enrique Pena Prieto.

Uniunea Europeana va fi reprezentata de presedintii Consiliului UE, Herman Van Rompuy, si al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Uniunea Africana - de presedintele Comisiei, Nkosazana Dlamini Zuma, Commonwealth - de Kamalehs Sharma, iar Liga Araba - de Samir Hosni.

Peste 34 de tari africane au confirmat de asemenea prezenta sefilor lor de stat, intre care veteranii de pe continent Teodoro Obiang Nguema, din Guineea Ecuatoriala, si Robert Mugabe, de Zimbabwe.

Papa Francisc l-a desemnat pe cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, presedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, sa il reprezinte la funeraliile de stat ale lui Nelson Mandela.

Si-au mai anuntat prezenta fostii presedinti americani Bill Clinton si George W. Bush, dar si fostii premieri britanici Tony Blair, Gordon Brown si John Major.

Ceremonia funerara, prevazuta pentru data de 15 decembrie, va avea loc in localitatea Qunu, locul de nastere al lui Mandela. Este un eveniment adresat familiei si apropiatilor.