Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, raspunzand unei intrebari la finalul unei conferinte de presa de la Palatul Cotroceni, ca nu va merge la funeraliile lui Nelson Mandela in Africa de Sud intrucat nu are bani in buget decat pentru Consiliul European din decembrie.

El a spus si ca cineva "trebuia sa ramana acasa" si a anuntat ca din cauza bugetului a renuntat si la deplasarea la sesiunea plenara ONU din septembrie.

Intrebat daca se va deplasa la Johannesburg, seful statului a raspuns, razand: "Trebuia sa ramana cineva acasa, daca toata lumea pleaca. Mai am bani in buget doar pentru Consiliul European din decembrie, am si renuntat la deplasarea la sesiunea plenara a ONU din septembrie."

Premierul Victor Ponta i-a invitat pe fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu sa il insoteasca in Africa de Sudentru funeraliile lui Nelson Mandela, Constantinescu acceptand, iar Iliescu declinand invitatia din cauza drumului.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni dimineata, ca va pleca la Johannesburg, in Africa de Sud, pentru a participa la funeraliile lui Nelson Mandela.

"Luni seara, voi pleca la Johannesburg, pentru a participa la funeraliile fostului presedinte sud-african Nelson Mandela", a spus Ponta pentru Mediafax.

Intr-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arata ca prim-ministrul Victor Ponta va merge marti, 10 decembrie 2013, in Africa de Sud, pentru a participa la funeraliile nationale ale fostului presedinte Nelson Mandela, care vor avea loc pe stadionul FNB din Johannesburg.

Cincizeci si trei de sefi de stat si de guvern au confirmat ca vor merge in Africa de Sud pentru a participa la funeraliile lui Nelson Mandela, a anuntat duminica ministrul sud-african de Externe, Maite Nkoana-Mashabane, citat de AFP.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a decedat, joi seara, la varsta de 95 de ani.