Partidul Democrat Liberal ii cere premierului Victor Ponta sa sustina amendamentul prin care 10% din banii acordati "in plus" Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sa fie alocati bugetului Sanatatii pentru medicamentele bolnavilor de cancer, in cazul in care presedintele va retrimite Parlamentului legea bugetului de stat pe 2014, afirma secretarul executiv al PDL, Lucian Duta, citat de Agerpres.

"Din declaratiile publice ale domnului presedinte Traian Basescu rezulta ca dansul va retrimite in Parlament legea bugetului spre a fi reanalizata. Cu aceasta ocazie, PDL face un apel public catre domnul prim-ministru Victor Ponta si catre USL sa sustina amendamentul prin care macar o parte din banii care i-au fost alocati fara rost domnului Dragnea sa fie alocati bugetului Sanatatii pentru medicamentele bolnavilor de cancer. De asemenea, PDL propune domnului prim-ministru Victor Ponta si USL sa demareze actiunea de consultare publica cu toate fortele politice pentru elaborarea unei strategii pe termen mediu si lung in ceea ce priveste reforma sanatatii", a afirmat Lucian Duta, duminica, intr-o conferinta de presa.

El a subliniat ca PDL va cere sprijinul tuturor partidelor pentru a fi de acord cu respectivul amendament. Duta a criticat modul in care a fost elaborat bugetul de stat pe 2014, desi USL "s-a angajat" in campania electorala ca va rezolva problemele din domeniul sanatatii. "Legea bugetului pe anul 2014 arata ca pe domnul Victor Ponta il intereseaza un singur lucru: sa scoata bani din buzunarul romanilor pentru finantarea campaniei electorale a USL. In timp ce bugetul domnului Dragnea pentru anul 2014 s-a dublat fata de anul 2013, Victor Ponta vine si ne spune ca nu sunt bani pentru medicamentele bolnavilor de cancer, in timp ce se gasesc 600 de milioane de euro pentru dublarea bugetului domnului Dragnea, pentru campania electorala, Victor Ponta le spune pacientilor sa-si cumpere singuri medicamentele sau ne explica faptul ca nu sunt resurse pentru actualizarea listei de medicamente compensate", a mai spus democrat-liberalul.

Lucian Duta a mai explicat ca actualizarea listei de medicamente compensate necesita 'un efort bugetar' de 60 de milioane de euro, adica "10% din banii care i-au fost alocati in plus domnului Dragnea pentru chletuielile de campanie electorala".

Potrivit acestuia, actualizarea listei de medicamente compensate ar permite bolnavilor de cancer sau de alte afectiuni grave sa beneficieze de cele mai noi medicamente. "Victor Ponta sacrifica sanatatea romanilor pentru satisfacerea propriilor interese. Ne-am fi asteptat ca domnul ministru Nicolaescu sa-si prezinte demisia avand in vedere constructia bugetara pe anul 2014, adica 600 de milioane de euro pentru campanie electorala si niciun ban pentru actualizarea listei de medicamente. De asemenea, ne-am fi asteptat ca domnul ministru Nicolaescu sa-si prezinte demisia deoarece de un an si jumatate Victor Ponta blocheaza cardul de sanatate, card de sanatate care ar fi adus in bugetul sanatatii circa 300 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi putut duce catre medicamentele bolnavilor de cancer", a afirmat Lucian Duta.