Adrian Nastase isi va lansa sambata, 7 decembrie, la Viena, volumul "Lumea, Americanii si noi" la libraria Altes Rathaus. Ieri, Adrian Nastase a participat, la Bruxelles, la ceremonia in cadrul careia bustul fostului diplomat Nicolae Titulescu a fost dezvelit in Parlamentul European, unde va fi expus permanent, alaturi de alte personalitati ale continentului european. Adrian Nastase a participat la ceremonie in calitate de presedinte al Fundatiei Nicolae Titulescu, care a donat Parlamentului European bustul fostului diplomat roman.

Adrian NastaseFoto: HotNews / DP
  • Adrian Nastase si-ar putea petrece sarbatorile dupa gratii

Pe data de 19 decembrie sunt asteptate pledoariile finale in dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase si sotia sa, Dana Nastase, au fost condamnati, in prima instanta, la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, respectiv, folosirea de documente false la autoritatea vamala.

Pe 19 decembrie vor avea loc pledoariile finale in dosarul Zambaccian. Daca judecatorii vor mentine decizia data pe fond, Nastase si-ar putea petrece sarbatorile dupa gratii. Luni, completul de cinci magistrati al Curtii Supreme a decis ca ultimul termen al procesului sa fie judecat pe 19 decembrie, scrie Adevarul.

In cazul in care instanta va decide ca Nastase sa primeasca o condamnare cu suspendare, el se va intoarce totusi dupa gratii, deoarece are o alta condamnare cu executare recenta, cea din dosarul "Trofeul Calitatii", conform Codului Penal. Nastase ar urma sa execute in acest caz doua treimi din pedeapsa, deoarece a depasit varsta de 60 de ani. Mai exact, dintr-o pedeapsa de 3 ani vor mai ramane de executat 2 ani. Din acestia se va scadea perioada petrecuta in penitenciar in urma condamnarii din dosarul anterior, respectiv, 8 luni. In final, Adrian Nastase ar urma sa stea dupa gratii un an si 4 luni.

In cazul in care magistratii vor decide achitarea lui Nastase, el nu va executa nicio zi de inchisoare.