Crin Antonescu a afirmat marti ca presedintele Traian Basescu trebuie sa stie ca actualul proiect de buget inaintat de guvern nu va fi schimbat, chiar daca seful statului face uz de prerogativele sale si il retrimite Parlamentului, si si-a exprimat speranta ca acesta va reveni in "limitele rationalitatii" si va renunta la "jocul politicianist".

"Lucrurile sunt foarte clare si nu exista nicio nuanta diferita de interpretare. Guvernul legitim al tarii a alcatuit un proiect de buget, dupa indelungi consultari, in majoritate, cu alte grupuri parlamentare, fara a incalca nicio lege a inaintat Parlamentului proiectul. Decizia revine fara echivoc Parlamentului, in plenul sau, si numai Parlamentului Romaniei", a subliniat liderul liberalilor.

Acesta a precizat ca Traian Basescu, conform Constitutiei, "are prerogativa de a putea trimite orice lege, deci si bugetul, o singura data, inainte de promulgare, spre reexaminare".

"Presedintele poate uza de prerogativa dar si, acesta e mesajul principal cu care premierul merge la Palatul Cotroceni, presedintele trebuie sa stie ca vointa politica a majoritatii este de a adopta acest buget. Fara a-i contesta nimeni prerogativa, e bine sa stie ca acesta va fi bugetul votat si nu altul, si chiar exercitandu-si prerogativa e foarte bine, nu pentru premier, nu pentru guvern, ci pentru cetateni, ca bugetul sa fie adoptat si sa intre in vigoare de la 1 ianurie 2014", a avertizat acesta.

"Este foarte clar, nu se negociaza, dreptul de a decide asupra bugetului ramane la Guvern si la Parlament", a intarit el.

Crin Antonescu a precizat ca a discutat cu Victor Ponta si au convenit ca este "foarte bine sa se incerce o consultare cu presedintele" Basescu, impreuna cu ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si cu speranta ca va participa si guvernatorul BNR, pentru a discuta aceste probleme, in conditiile in care aici nu poate fi vorba de "orgolii, de interese patrizane".

"Presedintele poate prelungi sau nu un joc politicianist din care sa-si poata inchipui ca ar putea castiga puncte parlamentare. Preocuparea noastra e sa-l convingem pe presedinte sa revina in limitele unei rationalitati", a spus seful liberalilor, care si-a exprimat speranta ca Traian Basescu va reveni "in aceste limite" si va intelege ca "acesta e bugetul si nu altul, ca majoritatea votata de romani are dreptul de a vota bugetul si ca presedintele nu are alt mijloc de actiune".

"A bloca intrarea in vigoare a bugetului ar fi un gest indreptat impotriva intereselor tuturor romanilor", a concluzionat el.

In ceea ce priveste amenintarea sefului statului ca nu va semna Memorandumul de intelegere cu FMI, CE si Banca Mondiala, Crin Antonescu si-a exprimat "convingerea ca ratiunea va triumfa".

"Este o chestiune de imagine a tarii, e vorba nu atat de FMI, cat de Comisia Europeana si sincer am o speranta ca presedintele nu se va expune si nu va expune Romania unei imagini foarte proaste doar dintr-o ambitie sau joc politicianist.

Eu cred ca in jocul politic fiecare si-a prezentat numarul, avem acum niste lucruri practice, in interesul Romaniei", a comentat el.