Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, comenteaza, intr-un comunicat remis luni seara, declaratia premierului Victor Ponta, potrivit caruia "Nu mai avem, practic, acord cu FMI si CE". "Prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, a facut o afirmatie incorecta din care rezulta ca nu cunoaste modul in care functioneaza acordul dintre Romania si Fondul Monetar International. Pentru ca romanii sa fie corect informati trebuie spus ca Acordul stand-by 2013 - 2015 este si ramane valabil. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intentie. Trebuie stiut ca scrisoarea de intentie reprezinta o evaluare de parcurs, realizata la fiecare trei luni, a modului in care Guvernul a indeplinit conditionalitatile din acord si prin care statul roman, atunci cand este cazul, isi asuma noi angajamente menite sa duca la indeplinire principiile de baza prevazute in acordul deja semnat", arata Bogdan Oprea.

Bogdan OpreaFoto: AGERPRES

El mai precizeaza ca "Domnul presedinte Traian Basescu a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern in aceasta ultima scrisoare de intentie sa nu faca parte si introducerea accizei de 7 eurocenti la combustibili. Aceasta acciza ar duce la cresterea preturilor si ar afecta, in mod deosebit, populatia saraca, intreprinderile mici si mijlocii si transportatorii, si s-ar constitui, totodata, intr-o frana pentru relansarea cresterii economice."

Premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seara anuntul presedintelui Traian Basescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarand pentru agentia Mediafax ca "nu mai avem practic acord cu FMI si CE".