Aproximativ 2.000 de persoane participa, duminica, la Alba Iulia, la manifestarile de Ziua Nationala, iar in timpul depunerilor de coroane la statuia lui Mihai Viteazul reprezentantii Guvernului si ai partidelor politice au fost huiduiti de cateva sute de opozanti ai proiectului de la Rosia Montana, relateaza Mediafax.

Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale au inceput, sambata dimineata, cu depuneri de coroane si jerbe de flori la statuile lui I.I.C Bratianu si Iuliu Maniu din centrul municipiului, ceremonii similare avand loc si la busturile Regelui Ferdinand si Reginei Maria din fata Catedralei Reintregiri, precum si la statuia lui Mihai Viteazul.

Printre participantii la ceremonii se afla ministrul Afacerilor Excterne, Titus Corlatean, ministrului delegat pentru invatamant superior, Mihnea Costoiu, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, presedintele PDL, Vasile Blaga, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, liderul Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, si fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

De asemenea, la manifestarile de Ziua Nationala de la Alba Iulia, sunt prezenti primarul Mircea Hava, prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, seful Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, parlamentari si reprezentanti ai romanilor din diaspora.

Inca de la inceput, manifestarile au fost marcate de scandari pentru unirea Basarabiei cu Romania, aproximativ 300 de tineri afisand steaguri tricolore si pancarte cu mesaje precum "Vrem Unire", "Basarabia e Romania", "Basarabia, pamant romanesc".

De asemenea, peste 300 de persoane venite din Muntii Apuseni protesteaza fata de proiectul minier de la Rosia Montana. Oamenii au bannere pe care scrie "Mineritul cu cianuri inseamna moarte", dar si steaguri tricolore si steaguri cu mesajele "Salvati Rosia Montana", si scandeaza "DNA-DNA rezolvati coruptia".

Protestatarii fata de proiectul de la Rosia Montana au huiduit si au scandat "Tradatorii" si "Hotii" in momentul in care reprezentantii Guvernului, ai unor institutii ale statului si ai partidelor politice au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia.

De asemenea, intre participanti se afla si un grup care sutine reinstaurarea monarhiei si care scandeaza "Monarhia salveaza Romania" si afiseaza portretele membrilor Familiei Regale.

Programul manifestarilor organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Nationala cuprinde si un ceremonial special organizat in fiecare an si in cadrul caruia autoritatile locale primesc, simbolic, in Sala Unirii, mesajele soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii.

In jurul amiezii, in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia va fi oficiata o slujba Te Deum de un sobor de preoti in frunte cu Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Irineu.

In jurul orei 14.00, un steag imens, de 1.400 de metri patrati, va fi purtat prin Cetate, pe traseul Poarta a IV-a - Poarta a III-a, in cadrul actiunii "Uniti sub tricolor".

In acest an, programul Zilei Nationale cuprinde o parte cultural-artistica organizata sub genericul "Festival de Romania", in cadrul caruia sunt organizate concerte de muzica populara si usoara in aer liber, spectacole de teatru si dans, tururi ghidate in Cetatea Vauban si focuri de artificii tricolore. Organizatorii manifestarilor dedicate Zilei Nationale de la Alba Iulia au anuntat ca in cadrul "Festivalului de Romania" vor fi oferite participantilor 2.000 de seturi de fulare si caciuli tricolore, 2.000 de stegulete tricolore, 2.000 de stegulete de masina si 500 de umbrele tricolore.

Pentru iubitorii de folclor organizatorii au pregatit doua spectacole de muzica populara, primul sustinut de Centrul de Cultura "Augustin Bena" cu invitati din toate provinciile istorice, iar de la ora 19.00 pe scena vor fi prezenti, in al doilea spectacol, "Lautarii din Chisinau", orchestra condusa de maestrul Nicolae Botgros. Concertul va fi prefatat de o lansare aniversara de lampioane - 95, cate unul pentru fiecare an. Evenimentul este organizat de tineri din mai multe organizatii care militeaza pentru unirea Basarabiei cu Romania, acestia organizand pe parcursul zilei si alt moment in care vor flutura 95 de steaguri tricolore de mari dimensiuni.

Organizatorii au pregatit si in acest an o masa populara, care nu este insa trecuta in programul oficial. Potrivit reprezentantilor Primariei Alba Iulia masa este realizata strict din sponsorizari si vor fi oferite participantilor peste 5.000 de portii de fasole si carnati si un pahar cu vin.

Duminica seara, este programat evenimentul "Emotion Romania", un spectacol pirotehnic care va incepe la ora 20.20, avand ca reper de desfasurare Poarta a III-a si pietonala Mihai Viteazul. Noua reflectoare de mare putere vor forma pe cer steagul Romaniei, iar focurile de artificii vor fi lansate pe acorduri celebre ca Dunarea Albastra si Rapsodia Romana. Seara se va incheia cu spectacolele sustinute de Anda Adam si Vama.

In acest an, manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale sunt sustinute de Primaria Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba, ambele institutii alocand fiecare circa 200.000 de lei. In acest an Guvernul a alocat pentru manifestarile de la Alba Iulia, potrivit prefectului de Alba Gheorghe Feneser, doar 15.000 de lei, desi autoritatile judetene au solicitat 150.000 de lei.