Republica Moldova isi va putea exporta produsele pe piata din Uniunea Europena, dar in acelasti timp tara va avea posibilitatea sa-si protejeze anumite sectoare sensibile, in special agricultura si industria alimentara, prin Acordul de asociere parafat la Vilnius, a declarat, sambata comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos.

Dacian CiolosFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

"Crearea Zonei de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare inclusa in acest acord este o ancora solida pentru integrarea economica a Republicii Moldova pe piata europeana. Inseamna acces pentru produsele moldovenesti pe o piata de peste 500 de milioane de consumatori, o piata stabila, cu reguli clare si trasparente, lasand in acelasi timp Republicii Moldova posibilitatea de a-si proteja anumite sectoare sensibile ¬ in special in agricultura si industria alimentara", a afirmat Ciolos, intr-un comunicat de presa.

Totodata, "aceasta integrare economica va fi pentru investitori garantia unui mediu de afaceri solid si atractiv", a mai spus el, decalarandu-se "convins ca rezultatele nu vor intarzia sa apara".

Comisarul european a mai apreciat ca acordul parafat marcheaza inceputul "reintegrarii politice" a Republicii Moldova in familia europeana.

"Parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana este un pas hotarat pe care Republica Moldova il face pe drumul ei european. Este un moment cu adevarat istoric, care marcheaza inceputul unei reintegrari politice mult asteptate in familia europeana, cu efecte benefice concrete pentru cetatenii Republicii Moldova, dar si pentru mediul de afaceri", a spus Dacian Ciolos.

"Acompaniat de ridicarea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova, acest acord va aduce un inceput de integrare europeana de facto, concreta, bazata pe pragmatism, raspunzand dorintei legitime exprimate de cetatenii moldoveni", a completat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala.