Viitorul Parlament European ar putea avea aproape o treime reprezentanti ai unor partide extremiste si populiste, a declarat, vineri, la Bruxelles, europarlamentarul Corina Cretu, potrivit Mediafax.

"Uniunea Europeana traverseaza o criza, in primul rand in ceea ce priveste solidaritatea intre statele membre, valoare care a stat si a fost fundamentul Uniunii Europene, atunci cand aceasta s-a format. Din pacate, din cauza crizei economice si, probabil, a greutatilor cu care se confrunta tarile bogate, opinia publica din aceste state devine tot mai reticenta in legatura cu impartirea poverii europene, desi ar trebui sa inteleaga ca UE, doar impreuna cu toate tarile, poate reusi si poate fi competitiva", a precizat europarlamentarul PSD.

Corina Cretu a atras atentia asupra faptului ca in ultimul timp s-a dezvoltat in foarte multe tari un curent eurosceptic sau chiar anti-UE, precum UKIP din Marea Britanie, care a declansat o campanie foarte agresiva impotriva lucratorilor romani si bulgari, sau partidul lui Marine Le Pen in Franta, care "a reusit in doi ani ce n-a reusit tatal ei in 40 de ani": sa aduca formatiunea pe primul loc in sondajele de opinie.

Potrivit vicepresedintelui Grupului S&D din Parlamentul European, "estimarile sunt ca viitorul PE va avea aproape o treime reprezentanti ai acestor partide extremise, populiste, uneori sovine, rasiste".

"Cred ca este foarte grav pentru Uniunea Europeana si este datoria noastra sa ne luptam pentru demnitatea noastra ca romani, cat si pentru a da replicile necesare valului de minciuni in legatura cu restrictiile pe piata muncii, in legatura cu Schengen, in legatura cu toate exagerarile care se fac si se aduc in diverse tari in legatura cu Romania, mai ales ca este clar ca ele nu au nicio baza in realitate", a spus Cretu.

In opinia sa, contracararea acestui "val de exagerari si de minciuni" este o responsabilitate comuna nu numai a europarlamentarilor, dar si administratiei romanesti, a Ministerului de Externe, a presedintelui Romaniei.

"Cred ca trebuie sa ne ocupam locul ca cea de-a saptea tara in UE care exista pe hartie dar nu totdeauna in practica. Ceea ce trebuie noi sa-i convingem pe partenerii nostri este ca nu exista cetateni de rangul unu si doi, ca suntem toti egali in drepturi si obligatii", a mai precizat europarlamentarul social-democrat.