Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se va deplasa vineri in Republica Moldova, dupa summit-ul de la Vilnius, a confirmat Administratia Prezidentiala. Potrivit programului oficial, Basescu va sustine o conferinta de presa comuna cu presedintele Nicolae Timofti si va participa in jurul orei 18.15 la receptia oferita de Ambasada Romaniei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Astfel, Traian Basescu urmeaza sa aterizeze la Chisinau la ora 16.30, unde va sustine o conferinta de presa comuna cu presedintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti.

El va merge apoi la resedinta prezidentiala de la Condrita pentru convorbiri cu omologul moldovean.

De la ora 18.15, participa la receptia oferita de Ambasada Romaniei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei in Chisinau.

Presedintele se afla vineri la Vilnius la Summit-ul Parteneriatului Estic, unde Moldova a parafrat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeana.

Basescu a declarat miercuri, la TVR 1, ca urmatorul mare proiect politic pentru Romania este unirea cu Republica Moldova."Mai devreme - nu va ganditi maine - sau mai tarziu, acest lucru se va intampla, pentru ca sangele apa nu se face. Romania a avut un proiect fundamental de tara - NATO. A avut un al doilea proiect de tara, UE. Eu cred ca un al treilea proiect fundamental trebuie sa fie unirea cu Moldova", a afirmat Traian Basescu.

Seful statului a subliniat ca acest lucru nu se poate face "brutal, nimic nu se poate face impotriva vointei romanilor din stanga si dreapta Prutului", dar "un popor, cand are ocazia sa fie impreuna, sa stiti ca nu va renunta".

"Eu cred ca acum e oportun sa o spunem, avem acest obiectiv, daca vor vrea moldovenii, am spus-o la Chisinau. Sunt convins ca daca la Chisinau va exista un interes unionist Romania va spune da fara sa ezite. Proiectul de tara pentru Romania, urmatorul proiect, pe care acum il putem spune, este vrem sa ne intregim tara", a adaugat seful statului.