Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, se declara adeptul unirii Republicii Moldova cu Romania. "De cand eram copil, atat eu, cat si parintii mei, unchii mei, toata familia, intotdeauna ne-am declarat unionisti", spune intr-un interviu la RFI Dorin Chirtoaca. Prim-vicepresedintele Partidului Liberal crede ca declaratia lui Traian Basescu despre unirea cu Republica Moldova este "vizionara".

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri seara la TVR ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii, mentionand ca este convins ca daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci tara noastra va fi pregatita.

Dorin Chirtoaca e de acord si spune ca lucrurile trebuie corectate: "Exact acelasi lucru scrie si in statutul formatiunii noastre, unitatea poporului in cadrul Uniunii Europene si asta am scris inca de acum zece ani in statut, fiind convinsi ca aceasta este calea corecta. Evident, declaratia de ieri a presedintelui se inscrie de fapt in sirul luarilor de atitudine fata de Basarabia, fata de Moldova, pe care domnia sa le-a avut constant in acest sens si nu pot spune decat ca intr-adevar este corect, sangele apa nu se face si mai devreme sau mai tarziu, lucrurile trebuie corectate. O minima modalitate de corectare a lucrurilor reprezinta integrarea europeana si a Republicii Moldova, exact asa cum s-a integrat Romania, in NATO si UE".

  • Traian Basescu, un "vizionar"

Dorin Chirtoaca spune ca declaratia presedintelui Traian Basescu este "vizionara": "Consider ca fiind vizionara declaratia de ieri a presedintelui si consider intr-adevar corect pentru poporul roman, care trebuie sa-si redobandeasca demnitatea pierduta ca urmare a primului Razboi Mondial, ca urmare a celui de-al doilea Razboi Mondial, ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov si a nedreptatilor comise asupra poporului roman de catre regimul comunist, in ultima parte a istoriei, consider corecta aceasta abordare pentru a recapata demnitatea si pentru ca natiunea romana sa fie in rand cu toate celelalte popoare europene, care si-au castigat libertatea, independenta si care in prezent concureaza pozitiv intre ele, pentru a avea o viata mai buna".

Intrebat daca personal si-ar dori unirea Republicii Moldova cu Romania, primarul Chisinaului a raspuns: "Intotdeauna, de cand eram copil, atat eu, cat si parintii mei, unchii mei, toata familia, intotdeauna ne-am declarat unionisti, n-a fost niciodata nici o deviere de la acest obiectiv personal si sufletesc al fiecaruia dintre noi. Acum, intelegem si noi ca aceste lucruri sunt posibile doar intr-un anumit cadru juridic si asta trebuie respectat atat in Romania, cat si in Republica Moldova, altfel n-ai cum. Pentru asta s-a jertfit unchiul meu, Gheorghe Ghimpu, care a stat sase ani inchis, in perioada '72-'78, pentru tricolor, pentru limba romana. Si apropo, la piatra funerara de la cimitir este chiar harta Romaniei mari, care sta la umbra unei cruci si pe piatra respectiva scrie ce-a spus unchiul meu inca in perioada sovietica si anume ca ne vom salva doar revenind la romanism si realizand reintregirea neamului romanesc. Asta a fost crezul sau, acesta este si crezul meu. Cum se poate face acest lucru, depinde acum de capacitatea noastra de a convinge majoritatea de pe ambele parti ale Prutului, in asa fel incat lucrurile sa poata avea loc conform regulilor pe care le-am acceptat cu totii, Constitutie, legi si asa mai departe".