Fostul sef al Serviciului de Informatii de la Chisinau comenteaza declaratiile lui Basescu privind unirea: Nu stiu daca intelege ca aprinde un nou fitil in regiune. Potoleste-te Base, ca altfel va trebui ca Romania sa intoarca ceea ce nu-i apartine
Urmatorul proiect politic pentru Romania, dupa NATO si Uniunea Europeana, este unirea cu Republica Moldova, a declarat, miercuri seara, la TVR 1, presedintele Traian Basescu, care a precizat insa ca acest lucru nu se va intampla "maine". Mesajul a venit cu doar o zi inaintea inceperii, la Vilnius, a summitului pentru Parteneriatul Estic, unde Moldova va parafa acordul de asociere cu UE si intr-un moment in care tensiunile dintre Bruxelles si Moscova au devenit din nou tensionate. De notat ca unul dintre argumentele folosite constant de Rusia si de opozitia comunista din Republica Moldova impotriva apropierii Chisinaului de UE este faptul ca Romania incearca de fapt sa anexeze acest stat, sub masca integrarii europene.
Declaratiile lui Traian Basescu privind unirea Romaniei cu Republica Moldova au fost preluate, joi, de RIA Novosti, cea mai importanta agentie de stiri din Rusia.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Mesajul meu pentru resetnicov (arturchik) ar fi: "Aveti grija dragi comunisti basarabeni - democratia pentru voi nu se aplica, aveti grija la funduri"
Motivul acestor resemtimente fiind chiar teroarea pe care o resimt romanii de acolo, iar guvernarea Comunista chiar datorita terorii a rezistat!
Dar cand se intoarce foaia, si incepe capitolul Democratie... s-a terminat cu frica!
App de frica, ia te uita fata de cine tremura milioane de romani in Basarabia:
http://www.inprofunzime.md/stiri/politic/fostul-sef-sis-artur-resetnicov-face-furori-pe-retelele-de-socializare.html
In fapt, Romania NU are dezvoltat un proiect ce poate fi numit Strategic. Si doar sunt atatea ce ar trebui sa ne preocupe in mod deosebit: organizarea sociala, populatia, teritoriul, mentalitatea, identitatea, sistemul economic/militar-ordine publica, invatamantul-cercetarea, reglementarea (legislatia), colaborarea externa...
Tot ce pot vedea, este o uriasa onomatopee politica, de 256 de biti!
Moldohotulfalimentaxexploataregionalizarecesiuneurmarirepenalapuscarielectoralegeriministrudeclaratinvesti
Trecand peste emotii cea ce spune acest domn ma lnisteste cu privire la declaratiile domnului Basescu. Subiectul unirii cu Romania nu ar trebui discutat in aceasta perioada atat de importanta pentru Republica Moldova, cel putin nu ar trebui abordat intr-un mod vadit public. Atmosfera trebuie mentinuta la rece iar reformele de modernizare a statului basarab facute subtil si inteligent. Daca Moldova ajunge la standardele europene si se integraza in UE atunci putem considera si posibilitatea unirii celor doua tarii surori. Pana atunci trebuie sa fim precauti si cu scaun la cap.
si nenea artur, mai usor cu visele ca pastille sunt expirate...parerea mea
nu vrem unirea cu moldova, nu ne trebuie rusii si rusofonii de acolo, moldovenii au fost exterminati in siberia, nu mai exita decat urmasi ai rusilor adusi si urmasi ai comunistilor si securistilor.
Ce tara a recunoscut independenta Republicii Moldova in 1991? Raspuns: Romania!
Ce tara a abandonat Basarabia in 1940 si si-a retras administratia si armata fara sa traga un singur cartus pentru apararea ei? Raspuns: Romania!
O conditie obligatorie pentru acceptarea Romaniei in NATO a fost incheiere cu fiecare tara vecina a unui tratat bilateral prin care partile semnatare isi recunostea si isi garantau reciproc granitele! Practi, Romania a mai recunoscut inca o data independenta Republicii Moldova si granita de pe Prut! Fiind acceptata in UE in 2007, Romania s-a angajat sa respecte stat-quo-ul teritorial existent, deci a reconfirmat din nou independenta Republicii Moldova si granita romano-moldoveana de pe Prut!
Ceea ce sustine Presedintele este o utopie frumoasa, dar imposibil de realizat intr-un viitor previzibil! Basescu vorbeste pentru istorie, sperand ca punand pe tapet ipotetica unire a Moldovei cu Romania, sa-si mai "spele" imaginea de "presedinte jucator-pierzator"!
Presedintele eludeaza cu buna stiinta un adevar istoric: atunci cand un stat isi abandoneaza o parte a teritoriului, fara lupta, in mana inamicului, acel teritoriu este pierdut si nu mai poate fi revendicat!
In acest moment exista, teoretic, doua solutii:
1 - Romania sa ocupe militar Moldova dintre Prut si Nistru, sperand ca statele de la est de Nistru sa nu declanseze o contra-lovitura militara!
2 - In Republica Moldova sa se coaguleze o miscare unionista puternica, care sa determine in parlamentul Moldovei un vot majoritar in favorea unirii Moldovei cu Romania.
Ambele variante sunt utopice si vor ramane asa pentru un timp nedefinit!