Senatorii au aprobat in sedinta de plen de miercuri proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in domeniile care nu fac obiectul legilor organice, pe durata vacantei parlamentare, informeaza Agerpres.

Pe perioada vacantei parlamentare, Guvernul isi propune sa emita ordonante in urmatoarele domenii: Economie si finante; Afaceri interne; Fonduri externe nerambursabile; Agricultura si dezvoltare rurala; Educatie si cercetare.

In domeniul Economiei si finantelor, Cabinetul Ponta isi va orienta atentia, printre altele, asupra reglementarii unor masuri financiar-fiscale si in domeniul bancar, a unor masuri necesare institutiilor sistemului justitiei si administratiei penitenciare pentru punerea in aplicare a noilor coduri, precum si reglementarea unor masuri speciale in procedura de valorificare a creantelor statului aflate in portofoliul Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului. Alte masuri vizate in acest domeniu sunt legate de reabilitarea structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare situate in statiuni turistice aflate in zone de interes national.

In domeniul Afacerilor interne, Executivul doreste modificarea si completarea Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, precum si a OUG nr. 44/2004 privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit o forma de protectie sau un drept de sedere in Romania, precum si a cetatenilor statelor membre ale UE si Spatiului Economic European.

In ce priveste domeniul Fondurilor externe nerambursabile, sunt avute in vedere masuri pentru stimularea absorbtiei instrumentelor structurale in actualul exercitiu financiar, masuri pentru implementarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020, precum si masuri necesare derularii proiectelor cu finantare nerambursabila.

In domeniul Agriculturii si dezvoltarii rurale se urmareste, printre altele, modificarea si completarea OUG nr. 28/2008 privind registrul agricol, dar si a Ordonantei nr. 141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificate de depozit. De asemenea, sunt avute in vedere si masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol si modificarea OUG nr.97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor.

In domeniul Educatiei se doreste modificarea Ordonantelor nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor si nr. 62/1999 privind Unitati Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, dar si reglementari privind asigurarea calitatii in sistemul de invatamant si reglementari referitoare la finantarea invatamantului preuniversitar, invatamantul superior si cercetarii stiintifice.

Senatorii au adoptat acest proiect de lege cu 83 de voturi pentru, 18 voturi impotriva si trei abtineri.