Comisia Europeana clarifica drepturile cetatenilor UE in ceea ce priveste libera circulatie si accesul la prestatiile sociale, raspunzand preocuparilor exprimate de unele state membre in legatura cu problemele pe care fluxurile migratoare le-ar putea pune autoritatilor locale, a informat luni Reprezentanta CE in Romania.

libera circulatieFoto: Comisia Europeana

Clarificarile sunt cuprinse intr-un document programatic adoptat recent de Comisie, care subliniaza responsabilitatea comuna a statelor membre si a institutiilor UE in ceea ce priveste respectarea drepturilor cetatenilor europeni de a locui si a munci intr-o alta tara din UE.

Pentru a sprijini eforturile statelor membre in acest sens, documentul Comisiei defineste cinci actiuni concrete de consolidare a dreptului la libera circulatie, ajutand totodata statele membre sa profite de avantajele oferite de acesta, precizeaza Reprezentanta CE, intr-un comunicat de presa.

Comunicarea analizeaza impactul pe care cetatenii mobili ai UE il au asupra sistemelor de protectie sociala din statele membre gazda. Dovezi concrete sugereaza cu tarie faptul ca majoritatea cetatenilor UE care se muta intr-un alt stat membru fac acest lucru pentru a munci. Probabilitatea ca acestia sa exercite o activitate economica este mai mare, comparativ cu cetatenii statului membru gazda, iar sansele ca ei sa depinda de prestatii sociale sunt mai reduse. De fapt, procentajul cetatenilor mobili ai UE care beneficiaza de prestatii este relativ scazut, in comparatie cu resortisantii proprii ai statelor membre si cu cei ai tarilor terte.

In majoritatea statelor membre, cetatenii mobili ai UE sunt contribuabili neti la sistemul de protectie sociala din tara gazda.

Comunicarea defineste drepturile si obligatiile pe care le au cetatenii Uniunii in temeiul legislatiei UE. Ea clarifica conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca pentru a avea dreptul la libera circulatie si a beneficia de asistenta sociala si de prestatii de securitate sociala. Tinand cont de problemele aparute in unele state membre, comunicarea explica garantiile menite sa combata abuzurile, frauda si erorile, descriind totodata instrumentele de incluziune sociala aflate la dispozitia statelor membre si a comunitatilor locale care se confrunta cu presiuni speciale provocate de afluxul cetatenilor mobili ai UE.

Pentru a raspunde preocuparilor exprimate in unele state membre UE cu privire la punerea in practica a normelor privind libera circulatie, Comisia defineste cinci actiuni pentru a ajuta autoritatile nationale si locale:

  • sa lupte impotriva casatoriilor de convenienta: Comisia va ajuta autoritatile nationale sa puna in aplicare norme UE care sa le permita sa combata eventualele abuzuri ale dreptului la libera circulatie, prin elaborarea unui manual privind solutionarea problemei casatoriilor de convenienta.
  • sa aplice norme UE de coordonare a securitatii sociale: Comisia colaboreaza indeaproape cu statele membre pentru a clarifica, printr-un ghid practic ce va fi elaborat pana la finele anului 2013, ¬proba resedintei obisnuite¬, prevazuta de normativa europeana privind coordonarea securitatii sociale [Regulamentul (CE) nr. 883/2004 ]. Criteriile stricte aplicate in cadrul acestei probe garanteaza faptul ca cetatenii care nu lucreaza pot avea acces la securitate sociala intr-un alt stat membru doar dupa ce si-au deplasat cu adevarat centrul de interes in statul respectiv (de exemplu, familiile).
  • sa solutioneze problemele legate de incluziunea sociala: ajutand statele membre sa utilizeze mai eficient Fondul social european pentru a aborda problema integrarii sociale: de la 1 ianuarie 2014, minimum 20 % din fondurile FSE ar trebui cheltuite pentru promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei in fiecare stat membru.
  • sa promoveze schimbul de bune practici intre autoritatile locale: Comisia va ajuta autoritatile locale din intreaga Europa sa faca schimb de cunostinte, pentru a raspunde mai bine provocarilor din sfera incluziunii sociale. Pana la finele anului 2013, Comisia va finaliza un studiu de evaluare a impactului liberei circulatii in sase mari orase, iar in februarie 2014, ea va invita primarii sa discute provocarile si sa faca schimb de bune practici.
  • sa asigure aplicarea pe teren a normelor UE privind libera circulatie: pana la finele anului 2014, Comisia va elabora, in colaborare cu statele membre, un modul de pregatire online, pentru a ajuta personalul autoritatilor locale sa inteleaga si sa aplice pe deplin dreptul la libera circulatie al cetatenilor UE. 47% dintre cetatenii UE sunt astazi de parere ca problemele cu care se confrunta atunci cand se muta intr-o alta tara din UE sunt cauzate de faptul ca functionarii administratiilor locale nu sunt suficient de bine familiarizati cu dreptul la libera circulatie al cetatenilor UE.

"Dreptul la libera circulatie este un drept fundamental, care reflecta insusi spiritul cetateniei UE. Peste doua treimi dintre europeni afirma ca libera circulatie este benefica pentru tara lor. Este de datoria noastra sa o consolidam si sa o protejam", a declarat vicepresedintele CE Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.

"Sunt constienta de preocuparile exprimate de unele state membre referitor la potentialele abuzuri legate de fluxurile de mobilitate. Abuzurile dauneaza liberei circulatii. Rolul Comisiei Europene este de a oferi o mana de ajutor statelor membre in solutionarea acestor probleme. Iata de ce Comisia a prezentat astazi cinci actiuni care vor ajuta statele membre sa lupte impotriva potentialelor cazuri de abuz si sa utilizeze mai eficient fondurile UE pentru incluziune sociala. Trebuie sa ne unim eforturile pentru a proteja dreptul la libera circulatie. Cetatenii europeni se bazeaza pe aceasta", a mai afirmat ea.

La randul lui, Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a dat asigurari ca executivul european "se angajeaza sa garanteze faptul ca cetatenii UE sunt intr-adevar in masura sa-si exercite drepturile de a munci si de a trai in orice tara din UE".

"Statele membre si UE trebuie sa lucreze impreuna pentru a se asigura ca normele privind libera circulatie continua sa ofere avantaje maxime cetatenilor si economiilor noastre. Comisia recunoaste ca pot aparea probleme locale, create de un aflux brusc si de mare amploare al unor persoane provenind din alte tari ale UE intr-o anumita zona geografica. Acest aflux de persoane poate reprezenta o povara pentru sectoare cum ar fi educatia, locuintele si infrastructura", a mai spus el.

Comisarul a precizat ca astfel Comisia este pregatita sa se angajeze, alaturi de statele membre, pentru a ajuta autoritatile municipale, si nu numai, sa utilizeze pe deplin resursele Fondului Social European.

"Cu peste 14 milioane de cetateni ai UE rezidenti intr-un alt stat membru, libera circulatie - si anume posibilitatea de a trai, a munci sau a studia oriunde in Uniunea Europeana - este dreptul cel mai pretuit de europeni", comenteaza Comisia Europeana in comunicatul de presa.

Dintre cetatenii statelor membre, romanii considera in cel mai ridicat prpocent, 88%, ca libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana aduce beneficii economiei tarii lor, potrivit unui studiu prezentat de Comisie. Cea mai redusa incredere in efectele benefice ale liberei circulatii a persoanelor pentru propria tara este inregistrata in Cipru (51%) si Marea Britanie (52%).

Lucratorii din UE beneficiaza de acest drept inca de la nasterea Uniunii Europene, principiul fiind consacrat la Roma, in 1957, cu ocazia primului tratat european.

Libera circulatie a cetatenilor este de asemenea unul dintre pilonii pietei unice si un element central al succesului acesteia: ea stimuleaza cresterea economica, permitandu-le persoanelor sa calatoreasca, sa consume si sa lucreze peste granita si dandu-le companiilor ocazia sa recruteze dintr-un rezervor mai bogat de talente.

Mobilitatea fortei de munca intre statele membre contribuie la reducerea necorelarilor dintre competentele oferite si locurile de munca disponibile, in contextul unor dezechilibre semnificative pe pietele fortei de munca din UE si al imbatranirii populatiei.

In fine, normele UE in materie de libera circulatie prevad o serie de garantii care permit statelor membre sa previna abuzurile.