Traian Basescu a contestat puternic luni solutia aleasa de UE in cazul Nabucco, acuzind "egoismul" partenerilor europeni care au lasat Europa de Est dependenta de Gazprom. "Egoismul unor parteneri ai Romaniei i-a rapit sansa unui proiect ca Nabucco... Acest egoism s-a justificat economic. Dar Nabucco a fost in primul rind un proiect politic", a spus presedintele Basescu luni, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

Traian Basescu a facut aceste declaratii in contextul mesajului dat de Bruxelles statelor membre UE privind relatia cu China, care ar trebui sa se pastreze in limitele negociate la nivel comunitar. "S-a dat un mesaj al Bruxelles-ului catre toate statele: sa nu iesiti din limitele negociate de UE. Eu cred ca acest mesaj a fost neinspirat, mai ales intr-o tara ca Romania, unde egoismul unor parteneri ai Romaniei i-a rapit sansa unui proiect ca Nabucco... Am privit relativ ironic mesajul Bruxelles-ului. Imi venea sa transmit un mesaj: dar cu Nabucco ce-ati avut? Dar cu conditiile intransigente cu Ucraina ce-ati avut?", a spus Traian Basescu.

A treia tema majora pe care presedintele Basescu a transmis catre Bruxelles un mesaj contondent a fost ratarea semnarii acordului de liber schimb cu Ucraina la Vilnius. Basescu a acuzat neintelegerea de catre UE a conditiilor din Ucraina, fapt ce a dus la un"esec pentru UE". Presedintele a cerut UE sa nu actioneze "cu aroganta" in privinta Republicii Moldova, avertizand ca daca UE nu va liberaliza regimul de vize pina la alegerile generale, atunci orientarea pro-europeana a Chisinaului s-ar putea schimba.

Despre summit-ul de la Vilnius:

  • Asa cum se prefigureaza acum, Vilnius va fi un esec pentru UE, dar un succes pentru Romania si Moldova. Rog sa fiu scuzat pentru aceasta abordare, dar aceasta este realitatea. Ratarea semnarii acordurilor cu Ucraina este un esec. Din punct de vedere al Romaniei, este un succes faptul ca Republica Moldova va parafa cele doua acorduri.
  • Se marcheaza tendinta Moldovei de a se apropia de UE si de a se desprinde de zona de influenta a Rusiei
  • Dar Vilnius este un pas, nu este o garantie pentru intrarea Republicii Moldova in UE, pentru ca insasi UE nu considera parafarea celor doua acorduri ca o invitatie de aderare.
  • Este o perspectiva si nu un angajament european, cum nu este o optiune definitiva nici pentru Republica Moldova.

Q: De cine depinde continuarea acestui drum?

  • A: Depinde de amindoua, Moldova si UE. Depinde de renuntarea de catre UE la unele formule care nu se adreseaza Moldovei. Spre exemplu, UE s-a asezat pe o pozitie de intransigenta pe fata de problema Iuliei Timosenko, si dorinta de a modifica un set de legi in Ucraina nu a facut decit sa impinga spre un esec, pentru ca Parlamentul Ucrainei nu a votat cele trei legi, oricit ar fi vrut presedintele Ianukovici.
  • Prima conditie este schimbarea de mentalitate. Sa privim cu realism la Republica Moldova. Acum 2 saptamini a fost o manifestatie pro-UE si s-a umplut Piata centrala a Chisinaului, saptamina trecuta manifestarea pro-rusa a lui Voronin a adunat si ea un numar destul de mare de oameni
  • Marele risc pentru Rep Moldova ar fi un tratament cu aroganta din partea UE - atentie, folosec termenul cu responsabilitate - care nu tine cont de realitatile electorale ale Rep Modova. Vor fi alegeri in 2014, iar daca in acest interval nu se produce liberalizarea vizelor si nu se semneaza si ratifica de catre Chisinau cele doua acorduri de la Vilnius, ma tem ca se pot produce rasturnari de situatie daca se intorc comunistii la putere.
  • Deci UE trebuie sa tina cont de realitatile UE. Daca vor veni tot felul de politicieni care vor spune sa mai introducem niste seturi suplimementare pentru Moldova, se va rata momentul. Iar eu voi spune acest lucru in Consiliul European, poate nu la Vilnius, pentru ca atmosfera este oricum deteriorata dupa esecul Ucrainei.

Despre China si summit-ul de la Bucuresti

Q: Ce efecte va avea aceasta deschidere spre China?

A: Din cite stiu, pentru intreg acest spatiu, China ar avea disponibilitatea de a investi circa 10 mld dolari in perioada urmatoare. Am auzit si veselia ca 8,5 mld vor fi investite in Romania etc. Trebuie privite lucrurile cu prudenta, dar si cu profesionalism.

Daca vom insira lista de proiecte cu care m-am plimbat si eu la Beijing - Tarnita, Canalul Baragan - Siret etc. vor ramine litera moarta. Trebuie sa fie prezentate studii de prefezabilitate care sa-i faca pe investitorii chinezi sa priveasdca cu interes.

Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere ca noi avem in China un partener care are incredere in noi. Summitul e deja la a treia editie (Budapesta, Varsovia, Bucuresti - e o rotatie a capitalelor). Ne trebuie respectarea legilor europene.

Romania ca tara gazda e avantajata. Premierul are o zi in care discuta cu autoritatile romane cum se poate coopera. Dupa mine, ca o concluzie: summitul trebuie privit cu profesionalism, este o sansa pentru Romania. Daca proiectele care vor fi prezentate vor fi realiste si convingatoare, Romania nu poate decit sa cistige.

S-a dat un mesaj al Bruxelles-ului catre toate statele: sa nu iesiti din limitele negociate de UE. Eu cred ca acest mesaj a fost neinspirat, mai ales intr-o tara ca Romania, unde egoismul unor parteneri ai Romaniei i-a rapit sansa unui proiect ca Nabucco.

Acest egoism a facut ca TAP sa fie ales in detrimentul Nabucco. TAP se termina in sudul Europei, acolo unde exista deja alternativa la gazul de la Gazprom.

Acest egoism s-a justificat economic. Dar Nabucco a fost in primul rind un proiect politic. Dar a fost mai ieftin proiectul prin Italia.

Pe acest fond, v-o spun cu toata sinceritatea, am privit relativ ironic mesajul Bruxelles-ului. Imi venea sa transmit un mesaj: dar cu Nabucco ce-ati avut? Dar cu conditiile intransigente cu Ucraina ce-ati avut?

Trebuie sa va spun ca pozitia europeana a fost infirmata azi de Iulia Timosenko, care a spus: prefer sa ramin in inchisoare, dar sa intre Ucraina la Vilnius. Iulia Timosenko s-a dovedit mai inteleapta decit pozitia europenilor.

Poate vi se par afirmatiile mele cam dure. Dar sint un european convins. Dar vreau ca Europa sa fie egala cu toti. Vreau ca aceasta solidaritate sa se manifeste pentru toti: si in cazul Nabucco, si cit de bine ar fi fost ca Ucraina sa semneze si ea la Vilnius.

Pentru mine, ce s-a intimplat cu Ucraina a insemnat o umplere a paharului.

O Moldova care avea frontierele cu Ucraina, care ar fi semnat deja acordurile cu UE. Indiscutabil ar fi fost mult mai simplu pentru Moldova sa rezolve situatia cu Transnistria. Semnarea acordului de asociere si de liber schimb da dreptul la cele 4 schimburi.

Despre politica interna, buget si pactul de coabitare

Q: Ati spus ieri ca intentionati sa retrimiteti bugetul la parlament. Cu ce folos, caci va fi acelasi Parlament, cu aceeasi majoritate?

A: Eu cred ca am obligatia sa fac acest lucru. Am privit cu atentie bugetul. Ce nu-mi era clar pina a aparut bugetul: daca fara acciza suplimentara pe benzina se pot mari pensiile si salariile profesorilor debutanti si ale rezidentilor. Dupa ce am vazut cum arata bugetul, am constatat ca toate acestea se pot face fara sa crestem acciza la benzina si motorina. Si creste cu 53 de bani pretul litrului, ceea ce duce la o colectare suplimantara de 2,28 mld lei la buget.

Gasim acesti bani in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, care o dobindit o crestere exploziva cu 1,22 mld lei fata de anul trecut. Si ii mai regasim si pe la umflarea costurilor cu serviciul datoriei.

Aceste 2 suplimentari de buget dau 2 miliarde. Deci se poate renunta usor la cresterea accizei.

Eu nu am dreptul sa nu utilizez mijloacele constitutionale pentru a incerca sa evit o greseala.

Aceasta taxa e facuta ca sa duci niste bani la Ministerul Dezvoltarii pentru baroni in perspectiva alegerilor din 2014.

Care e marea problema de fapt: aceasta crestere de acciza va minca de fapt prin inflatie tot ceea ce Guvernul da acum suplimentar.

Va trebui sa gasim solutii sa discutam cu Guvernul. Sper ca vom gasi solutii.

E o minciuna afirmatia ca nu se pot da suplimetarile la pensii si la salarii daca nu se voteaza bugetul acum.

Q Credeti ca se va ajunge cu bugetul in ianuarie?

A: Depinde de reactia Guvernului si Parlamentului. Dar eu sper sa nu ajungem acolo.

Q: Daca ajunge la dvs. noua lege a descentralizarii, ce reactie veti avea?

A: Deocamdata nu ma pot pronunta, e la Curtea Constitutionala. Dar as face o remarca: s-a inlocuit reorganizarea cu o descentralizare catre baroni. Asa se vede decamdata.

Q: Care e situatie cu pactul de coabitare?

A: Ar trebui sa insemne inclusiv pe buget, desi bugetul nu e inclus in pact, dar e o optiune a fiecarui premier. Daca premierul are o impresie ca presedintele functioneaza ca un notar, e o parere. Putea sa ma intrebe cum facem cu Rosia Montana, cu Rompetrol. Daca m-ar fi intrebat de acciza, i-as fi dat un sfat bun: nu e bine sa inhibi cresterea economica. Romania e in momentul de fata una din tarile in care profitul intreprinderilor e cel mai afectat de fiscalitate. Noi afectam circa 42,9% din profit cu fiscalitatea.

-------------------------------------------------

Amintim ca seful statului a sustinut duminica seara o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, in care a anuntat ca intentioneaza sa trimita imapoi Parlamentului bugetul pe 2014 si chiar sa il conteste la Curtea Constitutionala, in cazul in care Guvernul nu renunta la acciza suplimentara pentu combustibil.

Traian Basescu sustine ca exista alte solutii pentru a acoperi acesti bani in buget si a acuzat Guvernul ca banii proveniti din aceata acciza ar fi bani "pentru baronii locali" si pentru campania electorala din 2014. "Este inadmisibil sa pui o asemenea acciza intregii populatii ca sa faci rost de bani pentru baroni si baronasi", a acuzat seful statului.

Traian Basescu a mai spus ca memorandumul incheiat de Guvern cu compania kazaha Rompetrol ramane valabil pentru ca Presedintia nu l-a atacat pe fond, insa, in conditiile acestea, premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin Hotarare de Guvern, "cu tot cu cei 400 de milioane dolari pe care i-a facut cadou". Traian Basescu a mai spus despre premier ca "Degeaba ai o majoritate de 72% daca nu respecti legile si Constitutia."